Terveydenhuolto Eduskuntavaaleissa

Torstai 17.1.2019 - Mauno Vanhala

Mielenkiintoista, että kaikille puolueille tulevat Eduskuntavaalit tuntuvat olevan ilmasto-, maahanmuutto-, turvapaikka- ja pakolaiskysymysvaalit. Ketään ei tunnu kiinnostavan eläkeikäisten ja vanhusten terveydenhuolto, eikä  oikeastaan vanhusten hoivakaan. Vaikka kansalta kysyttäessä tärkein asia on nimenomaa hyvin toimiva terveydenhuolto.

Ilmastonmuutos on tärkeä. Sen ympärillä pyörii toisaalta iso markkinavoimien ratas. Kauppa- ja bisnesmiehet ovat haistaneet siihen liittyvät jumalattomat taloudelliset mahdollisuudet. Ja tietenkin siihen liittyvä raha ohjaa Suomen hallituksen, EU:n, Arktisen neuvoston, ja lopulta Trumpinkin päätöksiä. Sen hoitamisesta ei kukaan halua, eikä enää voikaan kieltäytyä. Mutta ilmastonmuutos ei ole yksin Suomen ratkaistavissa, ja Maurin täytyy pitää jatkossa asiaa EU tasolla vahvasti esillä. Yksittäisenä ihmisenä minä en voi paljoakaan siihen vaikuttaa, mutta jätteeni lajittelen, ja dieselillä ajan.

Pakolais- ja hallitsematon maahanmuuttokysymys on jo vaikeampi, koska olosuhteet pakolaisten lähtömaissa ohjaavat ihmisten liikkeitä. Ilmaston muutos on tärkeä, mutta vielä suurempi ongelma on sota, ja etenkin USA:n yritykset viedä demokratian ideologiaa maihin, joiden ajatusmaailmaan se ei istu. Sen seurauksena on syntynyt sotia, ja etenkin islamististen ääriliikkeiden nousu. Ikävää sanoa, mutta Afganistanin, Irakin, Somalian, jne. kansojen kurjuus on seurausta "länsimaisten arvojen ja demokratian" viemisestä noihin maihin pakkokeinoin. Omalta osaltani voin ainoastaan viedä viestiä, että ihmiset ovat samoja ihmisiä niin Afrikassa, Aasiassa kuin meilläkin. Jos mahdollista, kannattaa käydä tutustumassa. Niinhän Teuvokin tekee, ja uskallan väittää, että hänekin kantansa pehmenevät matkailun seurauksena.

Toisaalta Internetin ja muun somen avulla luodaan ihmisille kuva onnellisesta elämästä länsimaissa. Onhan se ihme, jos ihminen ei lähde tavoittelemaan onnea, kuten suomalaisetkin aikoinaan Amerikoihin ja Kanadaan muuttaessaan. Vapaa liberalismi, kommunismi ja muut ismit ovat tuhoutuneet rajojen hävitessä. Aiemmin oli pieniä kansakuntia, jotka suojelivat asukkaitaan. Nyt rajat rutisevat, ja koko maailmasta tulee yksi globaali kokonaisuus, jostsa kehityksestä ei kukaan voi kieltäytyä. Minä veisin Kiinalaisten tapaan infraa noihin maihin, jotta niissä syntyisi ihmisille mahdollisuus parempaan elämään. Viljelystä, sahoja, teollisuutta ja teitä. Ei sotimalla vaan kehittämällä.

Minä ajattelen kuitenkin siten, että kaikkien ei tarvitse keskittyä noihin globaaleihin kysymyksiin. Minä aion pysytellä lähellä keskisuomalaista ihmistä, ja seuraan Sote-uudistuksen kompurointia Eduskunnan käsittelyyn.

Sain varsin kipakkaa arvostelua edellisestä "Kuin vierasta sikaa"-mielipidekirjoituksestani, mutta arvostelijat eivät ehkä nähneet huoltani taustalla. Totta hitossa toivon sen menevän maaliin, mutta on helppo arvata, että sen käytäntöön saattaminen on todella ison työn takana. Siinä tarvitaan maalaisjärkeä ja tietoa siitä, kuinka terveydenhuollon kone oikeasti toimii. Aion osallistua henkilökohtaisesti lakien käytännön kielelle kääntämiseen, ja siten terveyspalveluiden turvaamiseen muillekin, kuin työterveydenhuollon piiriin kuuluville.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Terveydenhuolto, eläkeläiset, vanhusten hoiva, pakolaiset, turvapaikanhakijat

Kuin vierasta sikaa

Maanantai 7.1.2019 - Mauno Vanhala

Maamme hallitus lyö SOTE-uudistuksellaan julkista terveydenhuoltoamme kuin vierasta sikaa, eli teuraaksi äkkiä ja veret pihalle. On helppo huomata, että yritystysjohtajat ja veronkiertäjät vetävät vähintäänkin taustalla isänmaatamme. Algoritmit sekä insinööri-, ekonomi-, ja kvartaaliajattelu, joista puuttuu empaattisuus ja tunteet, ohjaavat maamme hallitusta.

Sähköverkko ja digiverkko myytiin kansainvälisille sijoittajille ja nyt sama taitaa koskea pikaisesti maanteitämme ja rautateitämme. Ja mikä minua eniten vihastuttaa, koskee esityksenmukaisen SOTE-uudistuksen toteutuessa yli puoli vuosisataa rakennettua terveyspalveluverkkomme. Perusterveydenhuolto romutetaan lopullisesti Ruotsina malliin. Ei jää kiveä kiven päälle.

EU ei tule hyväksymään kilpailluille markkinoille perusterveydenhuoltoon julkisella rahalla tuettuja Liikelaitosten yhtiöitä. Se tarkoittaa, että julkinen perusterveydenhuolto on täysin housut kintuissa, kun nämä kansaiväliset yhtiöt laittavat oikeasti tuulemaan. Nehän tekevät koko ajan strategisia valtauksia, ja jakavat markkinoita keskenään. Tässä ei julkisella ole mitään jakoa, jos Valinnanvapaus toteutuu suunnitellussa muodossa.

Nyt hallitus on esityksellään ulkoistamassa kiireetöntä leikkaustoimintaa yksityisille yhtiöille, ilman päivystysvelvollisuutta. Samoin ensihoitoa, jonka kehittämiseen on käytetty hitosti rahaa ja resursseja, koulutusta jne. Mistä herrat arvelevat henkilökunnan näihin verorahoja paratiisisaarille rosvoaviin yrityksiin tulevan. No tietenkin julkisen valmiiksi kouluttamasta reservistä!!

Minkälainen pää näitä pykäliä onkaan sorvannut?? Mieletöntä! Näkee, että poliitikkopäät tuottavat näitä. Asiantuntijapäitä ei ole tarvinnut, eikä tarvita. Viisaus on nuoren poliitikon päässä. 

Joku voi sanoa, että happamia, sanoi..., Ja ehkä niin onkin, mutta tällainen tuho olisi ollut estettävissa, jos olisi haluttu. Mutta ainakaan minulta ei ole kukaan kysynyt minkäänlaista osviittaa viimeiseen kahteen vuoteen, ja samoin näyttää käyneen muillekin terveydenhuollon asiantuntijoille, jotka eivät ole olleet samaa mieltä SOTE:sta. Vai onko se niin, että minulla sittenkään ole käsitystä terveydenhuoltojärjestelmämme toiminnasta ja mahdollisuuksista.

Mikä helvetti oli syy, että ei voitu lähteä alun perin tuotannon Osuuskuntamalliin, joka olisi ratkaissut nämä ongelmat ennakkoon. Esitys tuli väärältä taholta, varmaankin.

Onkohan minun syytä keskittyä romaanien kirjoittamiseen, ja jättää terveydenhuolto nuorten, innokkaiden poliitikoiden käsiin. Heillä näyttää olevan tietoa ohjata myös lääketieteen asiantuntijoita. Ehkäpä siinä on saatu muutakin kuin paksua pihviä. Vaalirahaa?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: SOTE uudistus

Airbnb Hua Hinissa

Torstai 27.12.2018 - Mauno Vanhala

Sitä pitää käydä itse katsomassa ja tarkistelemassa asioita, niin sitten tietää, mistä puhuu. Nyt kirjoitan hiukan Airbnb:n toiminnasta. 

Hua Hinia on mainostettu rauhalliseksi matkailukohteeksi, ja erityisesti suomalaisten suosimaksi paikaksi. Rantaakin on kehuttu ja hintatasoa mainostettu matalaksi.Niinpä minä varasin Finskin lennot ja Airbnb:n kautta kämpän. Tällä kertaa Airbnb valinta osoittautui fiaskoksi.

Kohdetta mainostettiin Airbnb sivuilla pienenä omakotitalona, jossa on 2 makuuhuonetta, keittiö ja olohuone. Varasin kohteen hyvissä ajoin ja kehuin sitten jo etukäteen mm. siskolleni ja parille muulle, että nyt on heidänkin hyvä piipahtaa Thaimaan lomalla, kun on asunto valmiina. Vuokraan sisältyi vielä aamupala, jonka tulisi ilmoituksen mukaan tekemmään ERI TALOSSA asuva piika. Isäntäväestä ei puhuttu mitään.

Vajaan viikon Bangkok-stopin jälkeen hurauttelin sitten taksilla kohteeseen, jossa yllätys oli melkoinen. Kohde olikin alivuokralaiskämppä, jossa isäntävaki asui samassa tilassa, yhteisen kylpyhuoneen ja vessan jakajana.

Lisäksi ilmoituksesta ei käynyt ilmi, että talossa asuvat vielä kissa ja koira, ja kun satun olemaan kissalle allerginen+inhoan koiria sisällä (vaikka pidän metsästyskoirista ja ulkona), niin soppa oli valmis.

En tietenkään voinut jäädä taloon, ja hetken riitelyn jälkeen ilmoitin lähteväni tekemään ilmoitusta huijauksesta poliisiasemalle. Mutta eihän siitä mitään tullut, kun kämppä oli vuokrattu Airbnb:n kautta. Minua ohjeistettiin käyttämään Airbnb:n sovittelupalvelua.

On tyhmä tilanne, kun vastassa on kasvoton kansainvälinen suurfirma. Vastauksia valitukseeni tuli espanjaksi, saksaksi ja englanniksi, mutta ei suomeksi. Ei, vaikka suomeksi kämpän vuokrasin. Ja tietenkään suurfirma ei myönnä huijanneensa.

Maininta kissoista ja koirista oli kuulema jossakin asiakasarvioinnissaa, ja minun olisi pitänyt se bongata sieltä. Ja minulle ilmoitettiin, että olisihan minun åitänyt ymmärtää, että sillä hinnalla ei yksin koko taloa saa käyttöönsä. 

No jatkoin samalla taksilla keskustaan, ja ensimmäiseen hotelliin, jonka sain. Ja se sattui oikeasti keskelle, ja ympärillä kuhinaa riittää. On näköjään Bangkok pienoiskoossa. Täällä näyttää olevan runsaastikin "Totisia miehiä", joita oikeasti Bangkokissa ei edes eroita katukuvasta.

Rantaa on kehuttu, mutta minusta se on tukkoinen ja kovan aallokon takia meressä uintimahdollisuudet ovat heikot. Mutta porukka on ystävällistä, ja näistä ruuista todella nautin.

Riitely Airbnb:n kanssa jatkuu Suomessa. Tämän tarinan opetus on, että jos vuokraatte Airbnb:n kautta, niin käykää selvät keskustelut isäntäväen kanssa ennen sopimusta. Edellinen Airbnb vuokraaminen onnistui minunkin kohdallani hyvin, ja siksi en osannut tingata loppuun saakka kaikkea mahdollista ja sähköpostit säilyttäen.

Airbnb:n kohdalla on totta, kuten noitten kansainvälisten Sote-firmojen kohdalla, että niitten kanssa asioidessa asiakkaan asema on heikko, ja kuluttajansuoja olematon.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hua Hin, Bangkok, Airbnb

Terveyskeskusmaksut pois

Keskiviikko 19.12.2018 - Mauno Vanhala

Huomasin demareitten vaaliohjelmassa maininnan terveyskeskusmaksujen poistamisesta. Minä olen esittänyt puheissani asiaa jo vuosia sitten, pöntöstä ja kirjoituksissa. Maksujen poisto olisi ehdottoman oikea ratkaisu.

Asiaa voi tarkastella paristakin näkökulmasta.

Ensinnäkin maksun vaituksesta ihmisten haluun lähteä lääkäriin tai hoitajallekin, jos pussi on tyhjä. Sen ei pitäisi olla este, mutta sitä meidän pääosin hyvähampaisista koostuvat poliitikot eivät ole suostuneet tajuamaan. Jos tauti pahenee, niin aina sen hoito on kalliimpaa. Talousarvioiden valmistelussakin maksujen poisto on riipaistu heti pois--kaupungin talouden romuttavana asiana. Samalla huiskitaan Hippokselle ja imagon parantamiseen miljoonia.

Voi muuten miettiä, kuinka paljon imago olisikaan parantunut, jos Jyväskylä olisi poistanut maksut!!

Toinen, yhtä suuri syy on ihmisten varattomuus, ja lähinnä pikavippien kautta syntyneet ulosotot. Miettikääpälukijat sitä, että perintätoimistot myyvät näitä ulosottoja kansainvälisille firmoille (Norvegian tms.), jotka maksavat ehkäpä 10-20% perittävästä summasta. Näilllä suurilla pääomilla pelaavilla kansainvälisillä perintäfirmoilla on sitten aikaa vaikka 15 vuotta jatkaa perintää, kerätä lasku moninkertaisesti ja aiheuttaa ihmisten itsemurhia, työkyvyttömyyttä ja elämän vaikeutumista joka sektorilla . Ymmärtävätköhän päättäjät, että perintäprosessien suurin yksittäinen syy on perintään ohjautuneet terveydenuuo,tomaksut???

Ja muutamista puheenvuoroistani huolimatta Jyväskylän kaupunki ulkoisti perinnän näille Molokin kidoille perustellen, että sitä kautta saadaan parempi tulos. Luulen, että päättäjät tekivät tässä todella pahan virhearvion, ymmärtämättä mitä he tekivät. Kurjuutta sillä on saatu aikaan. Ja lasku lankeaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Terveyskeskusmaksut

Opiskelijoita Aasiasta Jyväskylään

Lauantai 8.12.2018 - Mauno Vanhala

On ihme, että poliittisissa kannanotoissa ei näy enempää huolestumista Sote-alan uhkaavasta henkilöstöpulasta. Nythän jo on nähtty suurten ikäluokkien eläköitymisen seurauksia, mutta jotenkin sitä ei ole ymmärretty. Kuitenkin sairaalpoiden ja terveyskeskusten on ollut vaikeaa saada päteviä sijaisia kesälomien ajaksi, ja leikkuusaleja ja osastoja on suljettu useiksi viikoiksi hoitajapulan takia. 

Osaavan henkilöstön puute uhkaa ikäihmisten hoitoa ja hoivaa jo muutaman vuoden päästä. Mutta ei se tunnu huolettavan ketään.

Minun mielestäni meidän pitäisi tehdä kunnon avauksia henkilöstön saatavuuden turvaamiseksi. Ja ennenkaikkea ymmärtää, että henkilöstöpulan uhka on todellinen.

Edunationin idea pyrkiä tuomaan opiskelijoita Aasiasta elähdyttämään Jyväskylää on ehdottoman kannatettava. Heidät pitäisi saada myös jäämään valmistumisensa jälkeen tänne vakiasukkaiksi. Minusta Yliopiston ja Jamkin pitäisi olla aktiivisempia, ja myös kunnat sekä tuleva Maakunta tulisi saada mukaan yritykseen. Missään nimessä projektia ei saa päästää lässähtämään.

Meillä tuskaillaan kun nuoret naiset eivät enää synnytä, eli lapsiluku alenee. On selvää, että tekoäly ja IT-teknologia korvaavatkin ihmistyövoimaa monella alalla, eli tekevät ihmistyön tarpeettomaksi. Ihmisen tarpeettomaksi tekeminen ei kuitenkaan etene sillä vauhdilla, että työvoima riittäisi, koska kehitys tuo mukanaan myös uusia työaloja, jotka nekin taas vaativat työvoimaa. Hyvä esimerkki on koodaripula.

Mutta hoito- ja hoivatyössä minkäänlainen robotti tai mylly ei voi pyyhkiä mummon pyllyä, eikä antaa hänelle henkistä tukea. On aloja, joille tosiaan tarvitaan lisää motivoitunutta nuorta työvoimaa, ja Edunationin ideoilla niitä saataisiin. Samalla syntyvyys lähtisi nousuun, sillä nuoret naiset ne lapset synnyttävät. Miehiähän meillä on valmiiksi pakolaisongelman seurauksena. Edunationin idea saattaisi parhaiten toteutuessaan parantaa yhteiskuntarauhaakin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vanhusväestö, hoitajapula, kotihoito

Totinen mies

Maanantai 3.12.2018 - Mauno Vanhala

Tänään tuli ulos tämän vuoden aikana kirjoittamani romaani "Totinen mies". Siinä liikutaan minulle tutussa ympäristössä ja kerrotaan terveyskeskuslääkärin työn iloista ja hankaluuksista, ikämiehen parisuhteen viilentymisestä, uudesta aasialaisesta rakkaudesta ja ympäristön suvaitsevuudesta. Ja suvaitsemattomuuden seurauksista yksilötasolla.

Kirjoitan teoksessani hiukan myös eutanasiasta ja tsemurhista, sekä niitten oikeutuksesta.

Projektina kirjan kirjoittaminen oli haastava, mutta sainpa sen tehyä. Nyt tiedän, että voin kirjoittaa uudenkin kirjan, ja olen sitäkin jo aloitellut.

En saanut siirrettyä näille sivuille kirjan esitettä, mutta sen voi köydä vilmaisemassa googlaamalla BoD, ja sieltä kirjakauppa ja sitten haku nimellä, tai uutuudet. Tiukkapipoisten kannattaa jättää kirja lukematta..

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Romaani, rakkaus, Thaimaa, eutanasia, terveyskeskus

SOTU hirvettää etukäteen

Lauantai 1.12.2018 - Mauno Vanhala

Annika Lapintie (Perustuslakivaliokunnan pj, vas) näyttää arvelleen, että Maakuntauudistus esitetyssä muodossa ei valmistu tämän hallituksen aikana, ja että seuraava hallitus tekee aikanaan esitykset, joita se katsoo sopivaksi. Ja samaan aikaan pitäisi saada aikaan kaikkien puolueiden havittelema SOTU-uudistus. Mission impossible nykyisillä eväillä.

Toisaalla HS vieraskynä artikkelissaan Auri Pakarinen osuu naulan kantaan kuvatessaan SOTE lainvalmistelun problematiikkaa. Olennainen sanoma hänen kirjoituksessaan on, että onnistuakseen lainvalmistelu tarvitsee parempaa ymmärrystä, miten yhteiskunta toimii, ja mitenkä lait vaikuttavat yhteiskuntaan. Ja se lain valmistelusta on puuttunut.

Poliitikot ja ministeriön virkamiehet ovat SOTE-lain valmistelussa puhuneet vertikaalisesta ja horisontaalisesta integraatiosta ymmärtämättä sitä, mitä se tarkoittaa ruohonjuuritasolla. Ministeriön virkamiehet ovat joutuneet sorvaamaan lain pykäliä aina sen mukaan, mikä hallituspuolue on sattunutkin huutamaan kovimmin, ja taas joutuneet muuttamaan niitä, kun oppositiopuolueitten johtamat SOTE-, tai perustuslakivaliokunta ovat konahtaneet. Ymmärtämättä lakien vaikutuksia yhteiskuntaan, ja usein vielä täysin mitättömistä asioista.

Perustuslakivaliokunnan pitäisi minun mielestäni tulkita perustuslakia kansalaisten parhaaksi. Sitä se todellakaan ei ole tehnyt, vaan on soveltanut ennen digiaikaa kirjoitettua tekstiä sellaisenaan ja soveltanut sitä kansalaisten pahaksi-- ymmärtämättä, kuinka paljon hankaluuksia he ovat aiheuttaneet itse SOTE:lle.

Nyt kuntien/kaupunkien johtajat, sairaanhoitopiirien johtajat, ja suurten kansainvälisten firmojen pomot ovat pyyhkineet takapuoltaan Suomen Eduskunnalla, ja hallituksella. Lain valmistelija ei ole ehtinyt perässä hiljentääkseen kokonaisulkoistuksia, vanhusten hoivapaikkojen keskittämistä muutamien käsiin, tai Osuukuntien perustamisia erikoissairaanhoidon turvaamiseksi. Kunnat ja sairaanhoitopiirit tekevät mitä haluavat!

Osuuskuntien perustamisista tunnen hiukan vahingoniloakin, koska aikoinaan esittämäni mallit SOTE-tuotannon tekemiseksi ovat osoittautumassa järkeviksi. Ne on oivallettu vasta nyt, noin 6 vuoden jauhamisen jälkeen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: SOTE, SOTU, Perustuslakivaliokunta

Subjektiivinen varhaiskasvatus ja syrjäytyminen

Maanantai 26.11.2018 - Mauno Vanhala

Jyväskylän kaupunginvaltuustossa käytiin tiukkaa keskustelua siitä, voidaanko kaupunkiin palauttaa subjektiivinen varhaiskasvatus. Perusteluna oli taas kerran syrjäytymisen ehkäisy. Ei ehkä niin voimakkaasti kuin aiemmin, mutta kuitenkin.

Perusteena se on kestämätön, koska ei ole olemassa pitkittäistutkimusta, jossa osoitettaisiin, että kaikille vapaa varhaiskasvatus, entinen päivähoito, voisi estää syrjäytymistä. Ei lasten, eikä vanhempienkaan. Mutta kevätkiima on iskenyt valtuutettuihin, ja he äänestivät 750.000 euron arvoisen toiminnan ensi vuodelle. Vaikka oikeastaan olisi pitänyt tehdä niukkasbudjetti.

On muuten huomattava, että tämän päivän uutisissa on kerrottu, että suurimman osan suomalaisista mielestä päivähoito-oikeuden kuuluukin olla rajattu.

Vaihtoehtoisesti rahan olisi voinut suunnata peruskoulun oppilaiden tukeen. Jo nyt koulusta pääsevissä on lulutaidottomia, ja laskutaidottomia. He olisivat tarvinneet koulussa tukea, jota nykyresursseilla ei kyetä antamaan. Nykymukulat tarvitsevat yhä enemmän erityisopettajien, kouluavustajien ja tukihenkilöiden apua, sekä erityisryhmiäkin. Näin, jos heidän ajatellaan kykenevän ammattikouluun, tai mihinkään jatko-opiskeluun. Ja tästä on olemassa paljon parempaa vaikuttavuusnäyttöä, kuin subjektiivisen varhaiskasvatuksen osalta. Mutta politiikka on politiikkaa, ja sillä on omat totuutensa. Ja onhan se demokratiaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Subjektiivinen varhaiskasvatus, kolmiportainen tuki, syrjäytyminen

Arvaa harmittaako

Perjantai 23.11.2018 - Mauno Vanhala

Välillä tuntuu, että päästä kiristää kunnolla, kun seuraa tätä Sote-tuhraamista. Politiikka sotki hyvän asian.

Esitin Osuuskuntaa Keski-Suomen malliksi 2012, mutta se ei kelvannut. Silloin kuvasin mallin edut, kuten henkilöstön kannustuksen ja kokonaisvastuun toteutumisen. Mutta kun se ei sopinut Jyväskylälle, se ei toteutunut.

Liityin PS puolueeseen, ja ajattelin olla asiantuntijana siellä, mutta yllätyksekseni huomasin, että ensimmäisen kauden kansanedustajat tiesivät Sote-asiat asiat paremmin. Soini otti kopin Osuuskuntamallista, mutta se ei riittänyt. Olin hänen myötävaikutuksellaan mukana Parlamentaarisessa Sote-ryhmässä, mutta sielläkin politiikka ohitti ihmisten asian, ja Osuuskuntamalli ei saanut kannatusta. Tärkeää oli kinastella keskuskuntamallista ja valinnanvapaudesta, sekä ruotsinkielisten oikeudesta. Kokoomus ei hyväksynyt mallia, Kepu venkoili, ja demarit olivat keskuskuntamallin kannalla, niin sopua ei tullut. Näin jälkeen päin ajattelen, että sielläkään ei oikein ollut käsitystä kokonaisuudesta.

Virkamiehet Suomen maassa ovat seuranneet surullista Sote-uudistusta, ja kun se uhkaa tussahtaa, ovat ottaneet nyt viimeinkin asian omiin käsiinsä. Oulussa ja Tampereella ollaan rakentamassa Osuuskuntaa terveydenhuollon turvaamiseksi. Malli sisältää lääkäreiden työskentelymahdollisuudet koko piirin alueella, pienosuuskunnat pienten yritysten turvaajina jne., kuten vanhasta mallistani voi lukea.

Oltaisiinpa Keski-Suomessa toteutettu malli, niin nyt hampaiden kiristyksen sijaan naurattaisi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Osuuskunta

Uusi herääminen

Tiistai 13.11.2018 klo 9:56 - Mauno Vanhala

Kesäkuussa 2017 pidettiin Jyväskylässä PS puoluekokous, joka lamaannutti hetkeksi minun poliittisen tulevaisuuteni. Jokainen kokee asiat tavallaan, mutta silloin tapahtunut vallan keikaus ei minua miellyttänyt. Ja jos joku ei miellytä, tässä iässä ei ole pakko olla mukana. Siispä "loikkasin" sitoutumattomaksi Keskustan valtuustoryhmään, ja menetin siinä samalla tietenkin osan luottamuspaikkoja, jotka ehkäpä minun kuntavaaleissa saamieni noin 900 äänen perusteella olivat PS:lle tulleetkin (mm. sairaanhoitopiirin hallituspaikka, johon tilalleni tuli sopivampi). Pidin kuitenkin Perusturvalautakunnan jäsenen paikan. Mutta tuo on historiaa ja näin piti käydä, jotta olemme tässä.

Nyt olen liittynyt alkuvuodesta Keskustan riveihin, ja olen myös puolueen eduskuntavaaliehdokkaana Keski-Suomessa. Kohdallani sattui sellainen positiivinen juttu, että Äänekosken paikallisyhdistys halusi esittää minua ehdokkaaksi; vaikka asun Jyväskylässä, ja olen Jyväskylän valtuutettu. Koen siis olevani vahvasti Keski-Suomen ehdokas, koska asun Jyväskylässä, Äänekoski esitti, Laukaassa olen asunut ja vaikuttanut vuosia sekä olen Saarijärvellä syntynyt+kouluni käynyt, ja siellä käyn hirvimetsällä edelleen (syntymäkoti on siellä vieläkin). Tunnen siis maakunnan erittäin hyvin.

Jäin eläkkeelle 1,5 vuotta sitten Yleislääketieteen professorin virasta, ja minulla on nykyään emeritus asema Itä-Suomen yliopistossa. Osallistun tieteellisen tutkimuksen tekoon, sekä olen ohjaamassa nuoria tieteentekijöitä heidän väitöskirjatöissään. Viimeinen ohjaamani väittelijä, Hanna Kuninkaanniemi puolusti Jyväskylässä väitöskirjaansa menestyksekkäästi pari viikkoa sitten, ja aihe oli tietenkin Metabolinen oireyhtymä.

Viime keväänä matkustelin maailmalla, mutta kirjoitin myös fiktiivisen romaanin "Totinen mies", joka ilmestyy joulukuun alkupuolella. Tarina on sijoitettu ympäristöihin, jotka hyvin tunnen, eli terveyskeskusmaailmaan ja paikkoina ovat keskeinen Suomi, Bangkok ja Kathmandu.

Availen nyt kotisivujani, ja kirjoittelen jatkossa harvakseen blogiani aina kun asiaa ilmenee.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eduskuntavaalit, Keskusta, PS, loikkari