Sote ja sen omgelmat

Keskiviikko 10.4.2019 - M Vanhala

Tänään julkaistu raportti Sote-uudistuksen ongelmista näyttää toistavan teemoja, joista olen tässä matkan varrella kirjoitellut yleisönosastolla ja sanonut ihmisille vaalikentillä.

Nyt hallitusneuvotteluissa olisi sovittava, että perustetaan parlamentaarinen soten valmisteluryhmä, jossa kaikilla edustajilla olisi soten ruohonjuuritason tietämystä. Jo tehdystä voidaan käyttää 40%, joten valmista tulisi noin kahdessa vuodessa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sote, raportti

Köyhyys ja kuolleisuus

Keskiviikko 3.4.2019 - Mauno Vanhala

Köyhyys lisää syöpiä, sydän-, ja verisuonisairauksia sekä masennusta, ja lisää näin inhimillistä kärsimystä ja kansanterveysongelmiin liittyviä kustannuksia. Hoitona voisivat olla koulutus ja etenkin työikäisillä sosiaaliturvan uudistus, jolla taattaisiin kaikille perusturva, jolla kansalainen selviäisi jokapäiväisistä menoistaan.

Eläkeikäiset eivät ehkä ehdi odottaa Sotu-uudistusta, ja heidän kohdallaan pitäisi toteuttaa kansaneläkkeen ja pienten työeläikkeiden tasokorotus, kuten useimmat puolueet ovat vaaliohjelmissaan esittäneet. Lisäksi olisi vähintäänkin kohtuullista puuttua eläkkeiden taitetun indeksin aiheuttamaan "korkoa korolle"-periaatteella tapahtuvaan eläkkeiden ostovoiman alentumiseen.

Ongelmiin on useimmiten monia ratkaisuja, ja niin on köyhyyteen liittyvään kuolleisuuteenkin. Tuore Standfordin yliopiston tutkijoiden selvitys (Basu S et al, Jama intern med 2018) nimittäin osoittaa, että hyvä perusterveydenhuollon lääkärimäärä vähentää väestön kuolleisuutta. Laajassa väestöselvityksessä 10 yleislääkärin lisäys 100000 asukasta kohden pidensi elinajan odotetta 52 päivää, ja vähensi kuolleisuutta 0,9-1,4%. Sama panostus  erikoissairaanhoitoon tuotti teoreettisesti ainoastaan 19 päivän lisäyksen elinaikaan, joten luulisi tämänkin vakuuttavan kaikkia, että nyt kannattaisi tehdä Sote-uudistus, jossa panostetaan perusterveydenhuoltoon. Lisäksi uudistus kannattaisi aloittaa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhdistämisellä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Köyhyys, Sote, perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito

Häpeä, nukkuvat äänestäjät

Sunnuntai 31.3.2019 - Mauno Vanhala

Pohjalainen ystäväni tokaisi Sipilän hajoitettua hallituksensa, että nyt Keskustan äänisaalis vaaleissa on 20% luokkaa. Minä vastustelin ajatusta, mutta kokeneena miehenä hän pysyi kannassaan.

Tuo kuitenkin pakotti minut miettimään, voisiko tapahtua noin, ja miksi. Mieleni löysikin tilanteessayhteleväisyyden Perussuomalaisten vaalijytkyihin. Minä nimittäin tulkitsin jo parissakin aiemmissa vaaleissa, että Perussuamalaisten kaikki kannattajat eivät kehdanneet etukäteen kertoa äänestävänsä puoluetta. Mutta tekivät sen äänestyskopissa.

Nyt Keskusta leimautui noissa säästötalkoissa syylliseksi  ja köyhien kurittajaksi. Kukapa sitä kehtaisi tunnustaa kannattavansa huono-osaisiten elämän huonontamista, eläkkeiden leikkauksia, taitettua indeksia tai aktiivimallia.

Eli pohjalainen ystäväni voi hyvin olla oikeassa, ja noita edellä mainittuja kuristuksia häpeävät keskustalaiset hiipivät vaaleissa äänestyskoppiin olkapäänsä yli kurkkien, mutta vetävät kuitenkin viivan oikeaan ruutuun. 

Analyyttisenä, tilastotiedettä osaavana ihmisena minun on vaikea kirjoittaa, että tuolla perusteella ennustan valtakunnallisesti 19,6% saalista, ja Keski-Suomessa 27.000 ääntä. Pohjalaisen usko ja tiedostamani ihmisen sisäinen häpeä voivat tällä kertaa aiheuttaa vaaleissa Keskustalle positiivisen ylätyksen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskustapuolue

Viha ja politiikka

Sunnuntai 24.3.2019 - Mauno Vanhala

On sietämätöntä, että joku hyväksyy politiikassa vihapuheita ja jopa Sinisten vaalikiertueella tapahtuneen fyysisen hyökkäyksen Soinia kohtaan. Mielipiteen ja uskonnon vapaus ovat perustuslaillisia oikeuksia joita ei pitäisi loukata. Nämä silmittömät väkivallan kohtaukset polittista mielipidettä kohtaan pitäisi tuomita kovennetulla asteikolla, kuten hyökkäykset virkamiehiä kohtaan. Ja tekijöille pitäisi ojentaa menolippu sotatila-alueelle, sillä aina hyviä palkkasotureita tarvitaan. Mutta sehän vaatisikin jo rohkeutta.

Minullekin on vaalikierroksen aikana möykätty pariin otteeseen puolueen vaihdosta. On haukuttu isoon ääneen loikkariksi, ja petturiksi, ja sitä en oikein ymmärrä. Vedin perässäni parikin PS edustajaa Jyväskylän valtuustoon, ja pojat saivat vielä hyviä luottamuspaikkojakin. 

Mielipiteensä voi vaihtaa, eikä minulla Jyväskylän PS puoluekokouksen jälkeen ollut mahdollista jatkaa puolueessa. Kokouksen menettely soti oikeustajuani vastaan. Olisiko  minun pitänyt luopua perustuslaillisesta oikeudesta ja lopettaa yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen osallistuminen. Kenellä ihmeellä on oikeus vaatia sellaista ja yleensä oikeus moisesta ärhennellä. Jossakin on vikaa.

PS keskisuomalaisissa kansanedustajissakin on pari loikkaria: Tuupainen ja Kankaanniemi, ja ystäväni Kauko Isomäkikin kuuluu tuohon loikkariporukkaan. Ei siis ole tuomittavaa loikata toisesta puolueesta Persuinin, mutta toisin päin on. Ei ole kovin laajakatseista.

Toivottavasti vaalikentillä säilyy rauha ja hyvä tahto.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vihapuhe, vaalit, poliittinen vapaus,

OSUUSKUNTAMIES

Tiistai 19.3.2019 - Mauno Vanhala

Olen kierrellyt jonkin verran vaalien merkeissä, ja tavannut ihmisiä. Minut yllätti, että suurin osa ihmisistä on katsellut ihmeissään Sote-sopan kiehumista, ja muistellut, kuinka lähellä Maakunnallisen Osuuskuntamallin rakentaminen olikaan 2011.

Olen yhä vakuuttuneempi siitä, että tulevien vaalien yksi pääteema on Sote, ja sen ratkaisut. Osuuskuntamalli kiinnostaa ihmisiä. Olenkin luvannut, että mikäli tulen valituksi, Osuuskunnan testaaminen julkisena tuotantovaihtoehtona on yksi vaalilupaukseni. Kansa tuntuu ymmärtävän, että Osakeyhtiö ei sovi vanhusten hoivaan tai terveyspalveluihin tuottajaksi. Tosiasiahan on, että julkinen yksin ei selviä tulevista vanhustenhuollon ja terveydenhuollon ongelmista, vaan niiden ratkaisemiseen tarvitaan kaikki voimavarat.

Olen lisäksi alkanut ihmetellä yhä enemmän eläkkeiden taitetun indeksin oikeudenmukaisuutta. Jos hyvänkin eläkkeen saava ihminen elää kymmeniä vuosia, hänen loppuelämänsä on taloudellisesti kurjuutta, koska eläke menettää ostovoimansa. Eikö olisi reilumpaa puhua eläkkeiden leikkauksesta, eikä yrittää sumutta kansalaisia taitetulla indeksillä. Jos joku on epäoikeudenmukaista, niin se on. Ihmettelen, että köyhän asian ajajina itseään mainostavat vasemmistopuolueet eivät anna mitään vaalilupauksia taitetun indeksin suhteen. Mikäli tulen valituksi, yritän vaikuttaa siten, että eläkeindeksissä palailtaisiin asteittain vaikkapa ensin 50/50 suhteeseen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Osuuskunta, Sote, vanhusten hoiva, eläkeläiset

Numero 49

Torstai 14.3.2019 - Mauno Vanhala

Kone antoi numeroksi 49 eduskuntavaaleihin. Hyvä numerohan se.

Vaaleista tuli kuiteniin Sote-vaalit, vanhustenhoivavaalit ja ehkä hiukan eläkeläisten vaalit.

Eläkelaiset on kasvava voimavara. He maksavat tuloveroista jo lähes 25%, ja periyttävät melkoisen omaisuusmassan. Onpa vielä muistettava, että suuret ikäluokat ovat olleet todella työtä tekevä porukka, jotka ahkeruudellaan rakensivat eläkkeensä. Joita verotetaan enemmän kun tuloja. Lisäksi eläkkeiden taitettu indeksi on hyvinkin problemaattinen, ja se pitäisi hoitaa kuntoon.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eduskuntavaalit 2019

Sote kaatoi hallituksen

Perjantai 8.3.2019 - Mauno Vanhala

Hiukan minutkin yllätti hallituksen kaatuminen, vaikka eilen totesin Sote-lain kaatuvan. Mutta olisiko mukana nyt politiikkaa, jota minun on joskus vaikea ymmrätää. Mutta hyvä näin, niin loppui mahdottoman tehtävän kanssa jauhaminen.

Olen samaa mieltä kuin eilen, eli Parlamentaarinen ryhmä, ja aikaan saatua hyödyntäen. Ja tämä työ on aloitettava heti, koska kuntien ulkoistukset ja Maakuntien omat ratkaisumallit käynnistyvät välittömästi. Eduskunta on menettänyt kuntapäättäjien silmissä uskottavuuttaan, ja he ovat valmiita mita kummallesempiin ratkaisuihin.

Toivottavasti heti ensi viikolla saadaan sopu Parlamentaarisesta etenemisestä, ja työryhmä perkaamaan, mitä tehdystä työstä voidaan käyttää hyväksi. 

Olisiko hyvä palata Erikoissairaanhoidon ja Perusterveydenhuollon yhdistämiseen, koska sieltä edelleen olisi saatavissa integraatiohyötyjä. Vanhusten hoiva voi olla mukana, kuten jo 2010 esitin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sote, hallitus

Sote murhe

Torstai 7.3.2019 - Mauno Vanhala

Kuulastelin ja lueskentelin  uutisia. Sote näyttää kaatuvan siinä muodossa, jossa sitä on viety eteenpäin. Kuitenkin tarvitsemme uudistuksen, ja toivoisin, että nykyhallitus viimeisillä voimillaan saisi vielä sovittua, että heti vaalien jälkeen perustetaan kaikkien puolueitten Parlamentaarinen ohjausryhmä Soten maaliin viemiseksi. Ohjausryhmän jäsenten pitäisi olla Sote-maailman ruohojuuritason tuntijoita, kansanedustajia toki. Puhtaasti poliittisilla saavutuksilla ei tästä ryhmästä pitäisi paikkaa löytyä. Eikä valinnassa pitäisi olla ikärajaa, kuten taisi olla nykyhallituksen ministerivalinnoissa. Mukana pitäisi olla joku, joka tietää mahdolliset ja mahdottomat. Valitettavaa on, että tuskin siitä päästään sopuun, koska jokainen porukka ilmoittanee, että lähtökohta on heidän mallinsa--olkoon se mikä tahansa. Ja että heidän poliittinen satraappinsa on Soten asiantuntija. Huh!!!

Minusta asiassa pitää edetä Maakuntamallin pohjalta, ja järjestäjän ja tuottajan eriyttämisestä. Samalla pitäisi ottaa huomioon, että Perusterveydenhuolto on terveydenhuollon perusta. Se ei ole erikoissairaanhoito, eikä perusterveydenhuollon suunnittelua pidä missään tapauksessa antaa Sairaanhoitopiirien tehtäväksi. Jo nyt on nähtävissä, että kun Perusterveydenhuolto korisee Sotea odotellessa, Erikoissairaanhoito turpoaa ja lisää sekä rakentamista että tehtäviään. 

Lisäksi on hassua, että vaaleista piti tulla ilmastovaalit. Mutta niistä vaan tulee Sote-, vanhusten hoiva-, ja eläkeläisten vaalit, kuten teemoja valitessani ajattelin. Kansaa kiinnostaa heidän perusturvansa ja oikeutensa. Näin eläkeläisiäkin, joiden kohdalla leikattu indeksi, eläkeindeksien jäädytys ja verokohtelu ovat suuri vääryys.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sote

Sote murhe

Torstai 7.3.2019 - Mauno Vanhala

Kuulastelin ja lueskentelin  uutisia. Sote näyttää kaatuvan siinä muodossa, jossa sitä on viety eteenpäin. Kuitenkin tarvitsemme uudistuksen, ja toivoisin, että nykyhallitus viimeisillä voimillaan saisi vielä sovittua, että heti vaalien jälkeen perustetaan kaikkien puolueitten Parlamentaarinen ohjausryhmä Soten maaliin viemiseksi. Ohjausryhmän jäsenten pitäisi olla Sote-maailman ruohojuuritason tuntijoita, kansanedustajia toki. Puhtaasti poliittisilla saavutuksilla ei tästä ryhmästä pitäisi paikkaa löytyä. Eikä valinnassa pitäisi olla ilärajaa, kuten taisi olla nykyhallituksen ministerivalinnoissa. Mukana pitäisi olla joku, joka tietää mahdolliset ja mahdottomat. Valitettavaa on, että tuskin siitä päästään sopuun, koska jokainen porukka ilmoittanee, että lähtökohta on heidän mallinsa--olkoon se mikä tahansa. Ja että heidän poliittinen satraappinsa on Soten asiantuntija. Huh!!!

Minusta asiassa pitää edetä Maakuntamallin pohjalta, ja järjestäjän ja tuottajan eriyttämisestä. Samalla pitäisi ottaa huomioon, että Perusterveydenhuolto on terveydenhuollon perusta. Se ei ole eriloissairaanhoito, eikä terveydenhuollon suunnittelua pidä missään tapauksessa antaa Sairaanhoitopiirien tehtäväksi. Jo nyt on nähtävissä, että kun Perusterveydenhuolto korisee Sotea odotellessa, Eriloissairaanhoito turpoaa ja lisää sekä rakentamista että tehtäviään. 

Lisäksi on hassua, että vaaleista piti tulla ilmastovaalit. Mutta tulee Sote-, vanhusten hoiva-, ja eläkeläisten vaalit. Kansaa kiinnostaa heidän perusturvansa ja oikeutensa. Näin eläkeläistenkin, joiden kohalla leikattu indeksi, eläkeindeksien jäädytys ja verokohtelu ovat suuri vääryys.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sote

Oksaharju ja Sote

Torstai 28.2.2019 - Mauno Vanhala

Pakko kirjoittaa, että voiko ihanammin päivän enää alkaa, kun luin Oksaharjun kolumnin. Siihen ei ole lisäämistä, ja se on sitä, mistä minä olen puhunutvajaat 10 vuotta. Herätkää päättäjät, ja ymmärtäkää tuon jutun sanoma. Tässä lainauksia Oksaharjun kolumnista/KSML

Kolumni: Ratkaiseeko osuuskunta hoivakriisin?

Ei ole enää uutinen, että monessa yrityksessä osinkojen ja voittojen maksimoiminen on noussut uskonkappaleeksi. Uutinen näyttää olevan se, ettei yhtälö sovi sellaisenaan ihmisten hoivaamiseen.

Osuustoiminnan perusarvot, kuten rehellisyys ja välittäminen, olisivat kovaa valuuttaa hoivassa. Paikallinen osuustoiminta voisikin muodostaa terveen vastapainon tuotonjanoiselle ja hahmottomalle maailmalle, jossa naruista vetelee teryleenipukuinen pääomasijoittaja.

Lähtökohtana tulee säilyä yhä tuottavuus. Ratkaiseva ero on muotoiltava siitä, millaisella arvomaailmalla hoivatoimintaa harjoitetaan. Paikallisten osuuskuntien aseman vahvistaminen voisi lisätä palveluun ihmiskasvoista hoivayrittäjyyttä.

JO NYT KUNTA VOI ostopalveluissaan painottaa yhteiskuntavastuuta kumppaninsa valintakriteerinä. Näin tarjouskilpailussa pääsevät eteenpäin ne, jotka vastaavat yhteiskunnallisiin haasteisiin ja investoivat merkittävän osan tuotoista toiminnan laadun parantamiseen – parempiin palveluihin.

Todetusti osakeyhtiömuoto ei tee kaikin puolin menestyksekkäästä hoivabisneksestä mahdotonta. Osakkeenomistajien olisi kuitenkin ensiarvoisen tärkeää alkaa ajatella, että ajan yli yksikään sijoittaja tuskin kylpee suurissa seteleissä, jos kannattavuus kyhätään äärimmäisen resurssitehokkuuden varaan ilman painokelpoista kehitystä asiakaspalvelun tasossa.

Kirjoittaja on Nordnetin osakestrategi ja sijoituskirjailija.

2
 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Oksaharju, Sote, vanhusten hoiva, Osuuskunta

Sote

Perjantai 22.2.2019 - Mauno Vanhala

Perustuslakivaliokunnan lausunnossa näyttää lehtitietojen mukaan olevan sen tyyppisiä kannanottoja, että Sote-valiokunnan voipi olla vaikeaa saada ratkaisua valmiiksi.

EU-notifiointi on lie mahdoton saada tässä aikataulussa. Lähinnähän siinä on mielestäni kyse siitä, että voiko julkinen, Liikelaitoksen liikelaitos (julkinen Sote-keskus) toimia samassa markkinassa yksityisten yritysten kanssa. Jos Sote-keskuksia ei oikeasti yhtiöitetä, ja saada sitä kautta ne toimimaan ilman julkista tukea, niin kilpailullisesti voi tulla ongelma. Olisikohan Osuuskuntamalli kuitenkin ratkaissut tätä ongelmaa??

Perälautajuttu on äkkipäätään ongelmallinen, eli julkisella toimijalla, lähinnä Liikelaitoksella pitäisi olla toimintaa, jolla se voi kriisitilanteessa (yksityisen ajautuessa konkurssiin) vastata siitä, että kansalaiset saavat palvelunsa. Siitä ei kannattaisi tehdä liian vaikeaa, vaan se voidaan varmasti järjestää vaikka kuinka monella optiotyyppisellä sopimuksella yksityisten yritysten kanssa= sovitaan, että julkinen Liikelaitos voi ostaa palvelun tilanteen kriisiytyessa  palvelun toiselta yrittäjältä.

Maakuntien rahoitus on turvattava jotenkin väliaikaisjärjestelyillä, ja ilmoitettava reilusti, että seuraavaksi säädeään laki Maakuntaverosta, jolloin rahoitus ei ole enää perustuslaillinen ongelma.

Mutta saapa nähdä. Joka tapauksessa jatkovalmistelu olisi oltava parlamentaarisen ohjausryhmän opastamaa, ja ryhmään tulee valita kansanedustajia, jotka tuntevat ja tietävät Sotea ruohonjuuritasolla. Nykyisen valmistelun kompastelu johtuu tiedon ja ymmärryksen puutteesta. Konsulttien, lobbareitten, ja ministeriön virkamiesten antama tieto on aina kaukana siitä mitä elämä oikeasti on. Asiaa syvällisemmin tuntemattoman kansanedustajan on mahdoton ymmärtää Soten suurta kokonaisuutta. Mahdollisuuksia kuitenkin on.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Perustuslakivaliokunta lausunto Sote

Vanhusten hoiva ja hoito

Lauantai 9.2.2019 - Mauno Vanhala

Vanhustenhuollossa rytisee ja kovaa. 

Tämä on mielestäni ollut odotettavissa johtuen koko Suomessa tapahtuvasta liian nopeasta palvelurakenteen muutoksesta, jossa terveyskeskusten vuodeosastoja lakkautetaan, ja potilaat siirretään tehostettuun palveluasumisen ja hoivaan.

Nyt Alavudella törmättiin hälyttävään tilanteeseen. Kunta on arvioinut, että aiemmin sen terveyskeskuksen vuodeosastoa tarvitsevat asiakkaat voidaan noin vain siirtää tehostettuun palveluasumiseen. Nyt sitten arvioidaan, että kuka vastaa, kun vanhuspotilaita on kuollut palveluasuntoihin. Onko se kunta, joka vastaa viimekädessä, koska se on arvioinut ja tehnyt rakennemuutoksen, kilpailuttanut ja tehnyt sopimuksen palvelutuottajan kanssa. Vaiko palveluntuottaja?

Kunnat pyrikivät ankarasti säästämään menoissaan, eli kuntien johtajat ja kuntien talouspäälliköt määrittelevät hoidon ja hoivan tasoa. Kilpailuttamisella haetaan säästöä ja tehoja!! Perusturvajohtaja saa potkut jos hän vikuroi vastaan.

Minä olen Jyväskylän Petu-lautakunnassa sanonut aikaa sitten suoraan, että vuorokausihinta, minkä Jyväskylä maksaa palveluntuottajille, on liian matala, jos halutaan laatua. Olen ennustanut konkursseja, mutta ne ovat toteutuneet kansainvälisten toimijoiden tekeminä yritysostoina.

Minusta on hullua, että ammattilaiset eivät saa arvioida todellisia kustannuksia. Onhan heillä verrokkina oma toiminta, johon kuluu kuitenkin enemmän euroja, kuin yksityisellä toimijalla. 

Attendon Karjalainen selittelee Alavudella palveluasumisessa tapahtuneita vanhusten kuolemia sillä, että siirrot olisivat tapahtuneet liian nopeasti. Eikö kunta arvioikaan, kuka pärjää vuodeosastohoidon sijaan tehostetussa palveluasumisessa? Kuka sen kiireen on määritellyt?? Kunnan virkamies kuulosti puolustelevan asiaa samalla tapaa. Eikö nyt ensin olisi pitänyt arvioida, ovatko kuolemat luonnollisia tapahtumia, vai  virhearvion seuraamuksia. Tahallisia ne eivät varmaan ole,ja hoitajia niistä ei voi syyttää. Vallankaan, jos heitä on liian vähän.

Ainoa keino olisi ollut lähettää kaikki huonompikuntoiset aina Keskussairaalan päivystykseen, mutta nuhteita siitäkin olisi tullut. Näin muuten tulee jatkossa tapahtumaan, koska hoitajat eivät uskalla kantelujen pelossa ottaa enää vastuuta potilaistaan. Ei, vaikka heitä olisi enemmänkin. Tälle ulkoistusvimmalle ja palvelurakenteen pikauudistukselle tulee nyt todella kova hintalappu.

Jos virhearvioita on tapahtunut, niitä on tapahtunut sekä kunnassa sen lähettäessä vuodeosastopotilaan palveluasumiseen, että palveluntuottajalla sen ottaessa vastaan potilaan, jonka hoitoon niillä ei ole valmiuksia. 

Tämä kuhina ei tähän lopu.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Terveyskeskus, vuodeosasto, vanhusten hoito, hoiva, Attendo, kuolemat

Hoitajamitoituksen lehmänkauppa??, SOTE tulee

Torstai 7.2.2019 - Mauno Vanhala

Onkohan minun ajatusmaailmassani joku vialla, kun seuratessani tätä keskustelua vanhustenhuollon hoitajamitoituksesta on tullut vaikutelma, että kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Itse paljonkin vanhuksia hoitaneena tiedän, että ratkaisevampaa on motivoitunut hoitaja, kuin kaksi vähemmän motivoitunutta. Ja uudistuksen kaavailuissa ei työntekijän osallistumista sielullaan ole huomioitu mitenkään, vaan kaikki kynnelle kykenevät jouduttaisiin ottamaan riviin.

Lisäksi on jännää rakentaa sellainen menoautomaatti, joka kaataa kaikkien pikkukuntien talouden vuorenvarmaan. Ja suurillakin kunnilla on todella isoja ongelmia selvitä siihen liittyvästä hintalapusta. Jos mitoitus nostetaan 0,7:ään hoidettavaa kohti, se tarkoittaa vanhustenhuollon asumispalveluihin ainakin 500 miljoonan euron lisäystä. Se muodostuu palkoista ja niitten lisäkuluista, sekä työterveyshuollon, eläkkeiden jne. kasvusta.

Toteutuakseen mitoitus vaatisi koulutusuudistusta, eikä meillä Suomessa riitä ihmisiä tälle alalle. Ihan jo alhaisen syntyvyyden takia se on mission impossible. Tarvittaisiin suunnitelmia kouluttaa hoitajia Afrikassa tai Aasiassa, ja se pitäisi Suomen kielen omalaatuisuuden takia tehdä perin pohjin suunnitellen. Englantia noilla alueilla puhutaan jo koulusta lähtien, mutta ei Suomea.

Sitten se lehmänkauppa-ajatus. Jospa hoitajamitoitusta viedään nyt sekä hallituspuolueitten että opposition voimin yksissä tuumin eteen päin, ja jospa onkin sovittu, että tällä SDP:n laariin satavalla operaatiolla oppositio ei kaadakaan SOTE-uudistusta????

ELI SUMMA SUMMARUM. SOTE TULEE!!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vanhustenhuolto, hoitajamitoitus, lehmänkauppa

Jukolan veljekset härkiä paossa

Maanantai 28.1.2019 - Mauno Vanhala

Välillä poliittisessa päätöksenteossa jotkut ismit valtaavat kaikkien päättäjien mielen kuin sonnilauman pakokauhussa. Silloin juostaan, eikä maalaisjärkistä puhetta ymmärretä, vaikka sitä toistaisi väsymiseen saakka.

Näin tapahtui vapaan kilpailun mantraa toistettaessakin: sillä muka saadaan Suomeen toimivat ja laadukkaat SOTE-palvelut. Kunnissa virkamiehet ja päättäjät ovat juosseet rinnakkain, eikä ulkoistuksiin liittyviä riskejä ole haluttu tunnistaa. Nyt esillä olevaa Esperi Caren (ym) skenaariota ei ole ulkoistusprosesseissa testailtu, vaikka oikeaoppisesti toimittaessa niin pitäisi. Vanhusten hoivan ulkoistuksiin liittyvistä ongelmista on viestejä annettu jo pitkään, mutta kuuroille korville.

Onneksi nyt on alkanut tulla takaa päin potkuja ulkoistusvimman kinttuihin, kuten viimeksi Esperin vanhusten hoivapalvelujen tapauksessa. Omistajien tavoittelema yli 10% tuotto on mahdoton. Maalaisjärki sanoo ja tietää, että julkinen puoli on viilannut ja kehittänyt toimintaansa vuosikausia, eikä siellä löysiä ole. Nyt nähdään mitä tapahtuu, kun poliitikkojen ”löysät” otetaan pois. Se tarkoittaa työvoiman vähentämistä, ja laadun heikentämistä.

Kirjoitimme prof. Iiro Jussilan kanssa HS ”Vieraskynä” palstalla 28.08.2015 Osuuskuntien mahdollisuudesta pelastaa SOTE. Esitimme, että Itsehallintoalueille (Maakuntiin) voitaisiin palvelujen tuotantoon perustaa Osuuskuntia tarpeellinen määrä. Näin vaikkapa yksi tai useampia vanhusten hoivaan.

Perustajina olisivat asiakkaat ja palvelujen tuottajat (hoiva-alan pienyrittäjät, apteekit, jalkahoitajat, fysioterapeutit, hoitajat, jne.). Kunnat/Maakunnat voisivat vastata niitten organisoinneista. Ne voisivat käyttää palvelujen alihankkijoina yksityisiä SOTE-toimijoita. Osuustoiminnan ydinideoita hyödyntäen luotaisiin kannustimet, joilla tavoiteltaisiin laatua ja vaikuttavuutta. Merkittävää on, että yli 10% tuottotavoittelua ei olisi. Jos jotain viivan alle jäisi, se käytettäisiin henkilöstön kehittämiseen ja asiakkaiden palkitsemiseen.

Merkittävistä kysymyksistä päättäisivät tahot, joita kiinnostaa laatu ja tehokkuus. Ei pääomasijoittajaa kiinnosta, millä tavalla he yli 10% voittonsa saavat.

Kun hoivayritykset virittävät jatkossa hoivakotinsa viranomaisen pakottamalle laatutasolle, hinnat nousevat, mutta ei sijoittajan voiton tavoittelu mihinkään häviä. Kuntien ulkoistuksilla aikoinaan laskemansa taloudellinen hyöty häviää kuin pieru Saharaan.

Nyt esillä olevan, ja uhkaavasti pahenevan kaaoksen olisi voinut välttää aloittamalla julkisen toiminnan kehittämisen Osuuskuntamallilla. Joka tapauksessa julkisen toimijan pitäisi nopeasti valmistautua tulevan SOTE-lain mahdollistamaan kilpailuun. Muuten joudumme isolle kivelle karkuun, kuin Jukolan veljekset sonnilauman edessä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Esperi Care, vanhusten hoiva, SOTE

Piinallisen oikeaan ennustettu

Sunnuntai 27.1.2019 - Mauno Vanhala

3.7-17 mielipidekirjoitukseni, ja 16.9-18 Etelä-Saimaan artikkeli ovat osuneet melko oikeaan. Tietenkin voi kysyä, että pitääkö tulevan hallituksen ja eduskunnan tehdä SOTE:n jatkovalmistelussa jotakin toisin. Vai onko tämä nykytilanne haluttu?

Vaalit näyttänevät, mitä kansa ajattelee. Nämä ovatkin mitä suurimmassa määrin SOTE-vaalit.

Ja perässä nyt historiaa 1-1.5 vuoden takaa:

Sotesta on kohta jäljellä vain rauniot (KSML 3.7-17)

Terveyskeskusten palveluiden rapautuminen oli varsinainen syy vuosia sitten sote-uudistuksen käynnistymiselle. Lain valmistelu on kuitenkin ollut melkoista teatteria.

Henkilökohtaisesti läheltä asiaa seuranneena tiedän, että esimerkiksi edellisen vaalikauden aikana tapahtunut sote-valmistelu tapahtui tietoisena silloisen lakiesityksen perustuslaillisista ongelmista.

Kuitenkin haluttiin eräänlaisena poliittisena naamanpesuna saada aikaiseksi esitys, joka koeponnistettaisiin perustuslakivaliokunnassa. Kaikki muistavat, että pieleen meni.

Huhut nykyisen esityksen perustuslaillisista ongelmista kiersivät jo pitkään, ja kohdatkin, jotka eivät menisi läpi, olivat tiedossa.

Mutta taas, tavallaan keskeneräisestä lakiesityksestä haluttiin perustuslakivaliokunnan lausunto. Nyt se saatiin.

Yleisesti on ollut myös tiedossa, että ministeriöissä lain valmistelua on jatkettu siten, että nyt julki tuodut ongelmat on otettu huomioon. Eli ei tullut yllätyksenä.

Tämä epäselvä tilanne on johtanut siihen, että perusterveydenhuoltoa ja sosiaalitointa ulkoistetaan kovalla tahdilla.

Vanhusten palveluasuminen on kohta kansainvälisillä suuryrityksillä, jotka toteuttavat hoivan ja hoidon aina voittoa tavoitellen ja laatuvaatimuksia venyttäen; henkilökunnan jaksamista samalla kuristaen. Tästähän on Jyväskylässäkin tuore esimerkki.

Kunnat ovat lakivalmistelun viivästyessä tehneet peruspalveluiden kokonaisulkoistuksia pirstaloiden häikäilemättömästi samalla maakunnallista kokonaisuutta.

Viimeisenä uutisena on erikoissairaanhoidon sementoiminen omaksi valtakunnakseen aikomalla perustaa miljoonapiirien sairaaloita, jotka olisivat perusterveydenhuoltoon nähden etulyöntiasemassa ainakin rahanjaon suhteen.

Mahdollisesti syntyvät maakunnatkin ovat täysin hampaattomia näiden erikoissairaanhoidon suurten yhtymien kanssa. Samalla erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteensovittaminen etääntyy.

Sosiaalitointa ei olisi kannattanut alun perinkään ottaa alkuvaiheessa uudistukseen mukaan, vaan se olisi pitänyt tuoda erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhdistämisen jälkeen asteittain uuteen kokonaisuuteen. Mutta politiikka voitti, ei järki.

Nyt perusterveydenhuoltoa uhkaa todellinen kaaos ja romuttuminen.

Jo pari miljoonaa ihmista Suomessa saa terveydenhuollon palvelunsa terveyskeskusten ulkopuolelta, yksityisiltä terveysasemilta, vakuutusrahotteisesti. Ja samalla kokonaisuuden kannalta erittäin eriarvoisesti.

Köyhillä ja työttömillä kun ei ole varaa ostaa vakuutuksia, eikä heillä tietenkään ole työnantajien maksamia vakuutuksia.

Sydämeen sattuu seurata, kun julkinen perusterveydenhuolto on ollut vuosia onnettoman lainvalmistelun rusikoitavana. Kohta siitä ei ole jäljellä kuin rauniot.

Lukijalta: Suomen suurin puhallus on alkanut terveydenhuollossa! (Etelä-Saimaa 16.9-18)

Suuri puhallus on ryminällä alkanut. Kunnat ja kuntien yhteenliittymät, kuten Eksote painavat hätänappulaa. Kiinteistöjä ja vanhusten hoivapalvelupisteitä myydään paniikissa. Imatra myy kaikki, mitä kasaan saa raavittua. Muut tulevat perässä. Eksotessa nousi alkuun kipakkaa arvostelua moisesta sooloilusta.

Eksote tulee nyt mukaan tivoliin suurimmalla paniikkipolkimella. He aikovat jättää vanhusten hoivasta ja huolehtimisesta itselleen vain 25–50 prosenttia ja ulkoistaa loput. Ulkoistaminen tarkoittaa sitä, että yksityiset pörssiyhtiöt saavat vanhuspalveluista ylivallan. Kartellien syntyminen mahdollistuu ja hinnoittelu palveluista karkaa käsistä.

On aivan sama, millainen kokoonpano on tulevassa hallituksessa.

Ylen haastattelema professori Mauno Vanhala sanoo, että suurten ikäluokkien ei kannata olla huolissaan taloistaan, kesämökeistään ja mahdollisesta muusta hankkimastaan omaisuudesta. Se kaikki menee voittoa tavoitteleville ylikansallisille terveysalan suuryrityksille. Porukka, joka sodan jälkeen rakensi, raatoi ja pihisti itselleen jotain sukanvarteen on paskarakosessa. Suurin osa on jo nyt 70 vuoden ja arkun välissä. Monissa terveysalan yrityksissä on istuttu palavereissa ja seminaareissa ja hiottu taktiikkaa, miten tuo sydänverellä saatu omaisuus saadaan kanavoitua pörssissä olevien yhtiöitten osakkeenomistajien taskuihin.

Vielä ei hoivasijoituspäätöksiä tehtäessä ole kysytty pankkitilin saldoa, talon arvoa tai kesämökin hintaa. Professori Vanhalan mukaan kohta kysytään. Tavalliset suurten ikäluokkien suomalaiset omistavat juuri sen rintamamiestalon, jonka hinnalla kartellimarkkinoilla yksityisissä vanhuspalvelulaitoksissa nauttii hoivasta yksi ihminen kolme,neljä vuotta. Sitten kun rahat ovat haihtuneet, on kai kyseltävä niitä julkisen sektorin halvempia paikkoja, joita ei käytännössä ole enää olemassa.

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen anoo, että vanhaan ei ole enää paluuta. Se tarkoittaa sitä, että Eksote ei aio rakentaa enää vanhainkoteja. Kotona ollaan hautaan asti. Kuntoutetaan lasaretissa muutama päivä ja palautetaan kotiin kaatumaan! Mellastuskenttä yksityiselle rahalle on valmis.

Oppositio uskoo, että jos ja kun me olemme seuraavassa hallituksessa ja vallassa, niin me kumoamme sote-lait tai ainakin muutamme niitä. On aivan sama, millainen kokoonpano on tulevassa hallituksessa. Juna meni jo ja vaihteet ovat käännetty markkinatalouden raiteelle.

Kokoomuksen ja Keskustan sinulle-minulle-politiikka on kaiken tämän takana. On hyvä muistaa, että alkulähtökohta oli se, että ihmiset pääsevät paremmin lääkäriin. Miten joku asia voidaan sössiä näin perusteellisesti?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hoiva, SOTE

Terveydenhuolto Eduskuntavaaleissa

Torstai 17.1.2019 - Mauno Vanhala

Mielenkiintoista, että kaikille puolueille tulevat Eduskuntavaalit tuntuvat olevan ilmasto-, maahanmuutto-, turvapaikka- ja pakolaiskysymysvaalit. Ketään ei tunnu kiinnostavan eläkeikäisten ja vanhusten terveydenhuolto, eikä  oikeastaan vanhusten hoivakaan. Vaikka kansalta kysyttäessä tärkein asia on nimenomaa hyvin toimiva terveydenhuolto.

Ilmastonmuutos on tärkeä. Sen ympärillä pyörii toisaalta iso markkinavoimien ratas. Kauppa- ja bisnesmiehet ovat haistaneet siihen liittyvät jumalattomat taloudelliset mahdollisuudet. Ja tietenkin siihen liittyvä raha ohjaa Suomen hallituksen, EU:n, Arktisen neuvoston, ja lopulta Trumpinkin päätöksiä. Sen hoitamisesta ei kukaan halua, eikä enää voikaan kieltäytyä. Mutta ilmastonmuutos ei ole yksin Suomen ratkaistavissa, ja Maurin täytyy pitää jatkossa asiaa EU tasolla vahvasti esillä. Yksittäisenä ihmisenä minä en voi paljoakaan siihen vaikuttaa, mutta jätteeni lajittelen, ja dieselillä ajan.

Pakolais- ja hallitsematon maahanmuuttokysymys on jo vaikeampi, koska olosuhteet pakolaisten lähtömaissa ohjaavat ihmisten liikkeitä. Ilmaston muutos on tärkeä, mutta vielä suurempi ongelma on sota, ja etenkin USA:n yritykset viedä demokratian ideologiaa maihin, joiden ajatusmaailmaan se ei istu. Sen seurauksena on syntynyt sotia, ja etenkin islamististen ääriliikkeiden nousu. Ikävää sanoa, mutta Afganistanin, Irakin, Somalian, jne. kansojen kurjuus on seurausta "länsimaisten arvojen ja demokratian" viemisestä noihin maihin pakkokeinoin. Omalta osaltani voin ainoastaan viedä viestiä, että ihmiset ovat samoja ihmisiä niin Afrikassa, Aasiassa kuin meilläkin. Jos mahdollista, kannattaa käydä tutustumassa. Niinhän Teuvokin tekee, ja uskallan väittää, että hänekin kantansa pehmenevät matkailun seurauksena.

Toisaalta Internetin ja muun somen avulla luodaan ihmisille kuva onnellisesta elämästä länsimaissa. Onhan se ihme, jos ihminen ei lähde tavoittelemaan onnea, kuten suomalaisetkin aikoinaan Amerikoihin ja Kanadaan muuttaessaan. Vapaa liberalismi, kommunismi ja muut ismit ovat tuhoutuneet rajojen hävitessä. Aiemmin oli pieniä kansakuntia, jotka suojelivat asukkaitaan. Nyt rajat rutisevat, ja koko maailmasta tulee yksi globaali kokonaisuus, jostsa kehityksestä ei kukaan voi kieltäytyä. Minä veisin Kiinalaisten tapaan infraa noihin maihin, jotta niissä syntyisi ihmisille mahdollisuus parempaan elämään. Viljelystä, sahoja, teollisuutta ja teitä. Ei sotimalla vaan kehittämällä.

Minä ajattelen kuitenkin siten, että kaikkien ei tarvitse keskittyä noihin globaaleihin kysymyksiin. Minä aion pysytellä lähellä keskisuomalaista ihmistä, ja seuraan Sote-uudistuksen kompurointia Eduskunnan käsittelyyn.

Sain varsin kipakkaa arvostelua edellisestä "Kuin vierasta sikaa"-mielipidekirjoituksestani, mutta arvostelijat eivät ehkä nähneet huoltani taustalla. Totta hitossa toivon sen menevän maaliin, mutta on helppo arvata, että sen käytäntöön saattaminen on todella ison työn takana. Siinä tarvitaan maalaisjärkeä ja tietoa siitä, kuinka terveydenhuollon kone oikeasti toimii. Aion osallistua henkilökohtaisesti lakien käytännön kielelle kääntämiseen, ja siten terveyspalveluiden turvaamiseen muillekin, kuin työterveydenhuollon piiriin kuuluville.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Terveydenhuolto, eläkeläiset, vanhusten hoiva, pakolaiset, turvapaikanhakijat

Kuin vierasta sikaa

Maanantai 7.1.2019 - Mauno Vanhala

Maamme hallitus lyö SOTE-uudistuksellaan julkista terveydenhuoltoamme kuin vierasta sikaa, eli teuraaksi äkkiä ja veret pihalle. On helppo huomata, että yritystysjohtajat ja veronkiertäjät vetävät vähintäänkin taustalla isänmaatamme. Algoritmit sekä insinööri-, ekonomi-, ja kvartaaliajattelu, joista puuttuu empaattisuus ja tunteet, ohjaavat maamme hallitusta.

Sähköverkko ja digiverkko myytiin kansainvälisille sijoittajille ja nyt sama taitaa koskea pikaisesti maanteitämme ja rautateitämme. Ja mikä minua eniten vihastuttaa, koskee esityksenmukaisen SOTE-uudistuksen toteutuessa yli puoli vuosisataa rakennettua terveyspalveluverkkomme. Perusterveydenhuolto romutetaan lopullisesti Ruotsina malliin. Ei jää kiveä kiven päälle.

EU ei tule hyväksymään kilpailluille markkinoille perusterveydenhuoltoon julkisella rahalla tuettuja Liikelaitosten yhtiöitä. Se tarkoittaa, että julkinen perusterveydenhuolto on täysin housut kintuissa, kun nämä kansaiväliset yhtiöt laittavat oikeasti tuulemaan. Nehän tekevät koko ajan strategisia valtauksia, ja jakavat markkinoita keskenään. Tässä ei julkisella ole mitään jakoa, jos Valinnanvapaus toteutuu suunnitellussa muodossa.

Nyt hallitus on esityksellään ulkoistamassa kiireetöntä leikkaustoimintaa yksityisille yhtiöille, ilman päivystysvelvollisuutta. Samoin ensihoitoa, jonka kehittämiseen on käytetty hitosti rahaa ja resursseja, koulutusta jne. Mistä herrat arvelevat henkilökunnan näihin verorahoja paratiisisaarille rosvoaviin yrityksiin tulevan. No tietenkin julkisen valmiiksi kouluttamasta reservistä!!

Minkälainen pää näitä pykäliä onkaan sorvannut?? Mieletöntä! Näkee, että poliitikkopäät tuottavat näitä. Asiantuntijapäitä ei ole tarvinnut, eikä tarvita. Viisaus on nuoren poliitikon päässä. 

Joku voi sanoa, että happamia, sanoi..., Ja ehkä niin onkin, mutta tällainen tuho olisi ollut estettävissa, jos olisi haluttu. Mutta ainakaan minulta ei ole kukaan kysynyt minkäänlaista osviittaa viimeiseen kahteen vuoteen, ja samoin näyttää käyneen muillekin terveydenhuollon asiantuntijoille, jotka eivät ole olleet samaa mieltä SOTE:sta. Vai onko se niin, että minulla sittenkään ole käsitystä terveydenhuoltojärjestelmämme toiminnasta ja mahdollisuuksista.

Mikä helvetti oli syy, että ei voitu lähteä alun perin tuotannon Osuuskuntamalliin, joka olisi ratkaissut nämä ongelmat ennakkoon. Esitys tuli väärältä taholta, varmaankin.

Onkohan minun syytä keskittyä romaanien kirjoittamiseen, ja jättää terveydenhuolto nuorten, innokkaiden poliitikoiden käsiin. Heillä näyttää olevan tietoa ohjata myös lääketieteen asiantuntijoita. Ehkäpä siinä on saatu muutakin kuin paksua pihviä. Vaalirahaa?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: SOTE uudistus

Airbnb Hua Hinissa

Torstai 27.12.2018 - Mauno Vanhala

Sitä pitää käydä itse katsomassa ja tarkistelemassa asioita, niin sitten tietää, mistä puhuu. Nyt kirjoitan hiukan Airbnb:n toiminnasta. 

Hua Hinia on mainostettu rauhalliseksi matkailukohteeksi, ja erityisesti suomalaisten suosimaksi paikaksi. Rantaakin on kehuttu ja hintatasoa mainostettu matalaksi.Niinpä minä varasin Finskin lennot ja Airbnb:n kautta kämpän. Tällä kertaa Airbnb valinta osoittautui fiaskoksi.

Kohdetta mainostettiin Airbnb sivuilla pienenä omakotitalona, jossa on 2 makuuhuonetta, keittiö ja olohuone. Varasin kohteen hyvissä ajoin ja kehuin sitten jo etukäteen mm. siskolleni ja parille muulle, että nyt on heidänkin hyvä piipahtaa Thaimaan lomalla, kun on asunto valmiina. Vuokraan sisältyi vielä aamupala, jonka tulisi ilmoituksen mukaan tekemmään ERI TALOSSA asuva piika. Isäntäväestä ei puhuttu mitään.

Vajaan viikon Bangkok-stopin jälkeen hurauttelin sitten taksilla kohteeseen, jossa yllätys oli melkoinen. Kohde olikin alivuokralaiskämppä, jossa isäntävaki asui samassa tilassa, yhteisen kylpyhuoneen ja vessan jakajana.

Lisäksi ilmoituksesta ei käynyt ilmi, että talossa asuvat vielä kissa ja koira, ja kun satun olemaan kissalle allerginen+inhoan koiria sisällä (vaikka pidän metsästyskoirista ja ulkona), niin soppa oli valmis.

En tietenkään voinut jäädä taloon, ja hetken riitelyn jälkeen ilmoitin lähteväni tekemään ilmoitusta huijauksesta poliisiasemalle. Mutta eihän siitä mitään tullut, kun kämppä oli vuokrattu Airbnb:n kautta. Minua ohjeistettiin käyttämään Airbnb:n sovittelupalvelua.

On tyhmä tilanne, kun vastassa on kasvoton kansainvälinen suurfirma. Vastauksia valitukseeni tuli espanjaksi, saksaksi ja englanniksi, mutta ei suomeksi. Ei, vaikka suomeksi kämpän vuokrasin. Ja tietenkään suurfirma ei myönnä huijanneensa.

Maininta kissoista ja koirista oli kuulema jossakin asiakasarvioinnissaa, ja minun olisi pitänyt se bongata sieltä. Ja minulle ilmoitettiin, että olisihan minun åitänyt ymmärtää, että sillä hinnalla ei yksin koko taloa saa käyttöönsä. 

No jatkoin samalla taksilla keskustaan, ja ensimmäiseen hotelliin, jonka sain. Ja se sattui oikeasti keskelle, ja ympärillä kuhinaa riittää. On näköjään Bangkok pienoiskoossa. Täällä näyttää olevan runsaastikin "Totisia miehiä", joita oikeasti Bangkokissa ei edes eroita katukuvasta.

Rantaa on kehuttu, mutta minusta se on tukkoinen ja kovan aallokon takia meressä uintimahdollisuudet ovat heikot. Mutta porukka on ystävällistä, ja näistä ruuista todella nautin.

Riitely Airbnb:n kanssa jatkuu Suomessa. Tämän tarinan opetus on, että jos vuokraatte Airbnb:n kautta, niin käykää selvät keskustelut isäntäväen kanssa ennen sopimusta. Edellinen Airbnb vuokraaminen onnistui minunkin kohdallani hyvin, ja siksi en osannut tingata loppuun saakka kaikkea mahdollista ja sähköpostit säilyttäen.

Airbnb:n kohdalla on totta, kuten noitten kansainvälisten Sote-firmojen kohdalla, että niitten kanssa asioidessa asiakkaan asema on heikko, ja kuluttajansuoja olematon.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hua Hin, Bangkok, Airbnb

Terveyskeskusmaksut pois

Keskiviikko 19.12.2018 - Mauno Vanhala

Huomasin demareitten vaaliohjelmassa maininnan terveyskeskusmaksujen poistamisesta. Minä olen esittänyt puheissani asiaa jo vuosia sitten, pöntöstä ja kirjoituksissa. Maksujen poisto olisi ehdottoman oikea ratkaisu.

Asiaa voi tarkastella paristakin näkökulmasta.

Ensinnäkin maksun vaituksesta ihmisten haluun lähteä lääkäriin tai hoitajallekin, jos pussi on tyhjä. Sen ei pitäisi olla este, mutta sitä meidän pääosin hyvähampaisista koostuvat poliitikot eivät ole suostuneet tajuamaan. Jos tauti pahenee, niin aina sen hoito on kalliimpaa. Talousarvioiden valmistelussakin maksujen poisto on riipaistu heti pois--kaupungin talouden romuttavana asiana. Samalla huiskitaan Hippokselle ja imagon parantamiseen miljoonia.

Voi muuten miettiä, kuinka paljon imago olisikaan parantunut, jos Jyväskylä olisi poistanut maksut!!

Toinen, yhtä suuri syy on ihmisten varattomuus, ja lähinnä pikavippien kautta syntyneet ulosotot. Miettikääpälukijat sitä, että perintätoimistot myyvät näitä ulosottoja kansainvälisille firmoille (Norvegian tms.), jotka maksavat ehkäpä 10-20% perittävästä summasta. Näilllä suurilla pääomilla pelaavilla kansainvälisillä perintäfirmoilla on sitten aikaa vaikka 15 vuotta jatkaa perintää, kerätä lasku moninkertaisesti ja aiheuttaa ihmisten itsemurhia, työkyvyttömyyttä ja elämän vaikeutumista joka sektorilla . Ymmärtävätköhän päättäjät, että perintäprosessien suurin yksittäinen syy on perintään ohjautuneet terveydenuuo,tomaksut???

Ja muutamista puheenvuoroistani huolimatta Jyväskylän kaupunki ulkoisti perinnän näille Molokin kidoille perustellen, että sitä kautta saadaan parempi tulos. Luulen, että päättäjät tekivät tässä todella pahan virhearvion, ymmärtämättä mitä he tekivät. Kurjuutta sillä on saatu aikaan. Ja lasku lankeaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Terveyskeskusmaksut

Opiskelijoita Aasiasta Jyväskylään

Lauantai 8.12.2018 - Mauno Vanhala

On ihme, että poliittisissa kannanotoissa ei näy enempää huolestumista Sote-alan uhkaavasta henkilöstöpulasta. Nythän jo on nähtty suurten ikäluokkien eläköitymisen seurauksia, mutta jotenkin sitä ei ole ymmärretty. Kuitenkin sairaalpoiden ja terveyskeskusten on ollut vaikeaa saada päteviä sijaisia kesälomien ajaksi, ja leikkuusaleja ja osastoja on suljettu useiksi viikoiksi hoitajapulan takia. 

Osaavan henkilöstön puute uhkaa ikäihmisten hoitoa ja hoivaa jo muutaman vuoden päästä. Mutta ei se tunnu huolettavan ketään.

Minun mielestäni meidän pitäisi tehdä kunnon avauksia henkilöstön saatavuuden turvaamiseksi. Ja ennenkaikkea ymmärtää, että henkilöstöpulan uhka on todellinen.

Edunationin idea pyrkiä tuomaan opiskelijoita Aasiasta elähdyttämään Jyväskylää on ehdottoman kannatettava. Heidät pitäisi saada myös jäämään valmistumisensa jälkeen tänne vakiasukkaiksi. Minusta Yliopiston ja Jamkin pitäisi olla aktiivisempia, ja myös kunnat sekä tuleva Maakunta tulisi saada mukaan yritykseen. Missään nimessä projektia ei saa päästää lässähtämään.

Meillä tuskaillaan kun nuoret naiset eivät enää synnytä, eli lapsiluku alenee. On selvää, että tekoäly ja IT-teknologia korvaavatkin ihmistyövoimaa monella alalla, eli tekevät ihmistyön tarpeettomaksi. Ihmisen tarpeettomaksi tekeminen ei kuitenkaan etene sillä vauhdilla, että työvoima riittäisi, koska kehitys tuo mukanaan myös uusia työaloja, jotka nekin taas vaativat työvoimaa. Hyvä esimerkki on koodaripula.

Mutta hoito- ja hoivatyössä minkäänlainen robotti tai mylly ei voi pyyhkiä mummon pyllyä, eikä antaa hänelle henkistä tukea. On aloja, joille tosiaan tarvitaan lisää motivoitunutta nuorta työvoimaa, ja Edunationin ideoilla niitä saataisiin. Samalla syntyvyys lähtisi nousuun, sillä nuoret naiset ne lapset synnyttävät. Miehiähän meillä on valmiiksi pakolaisongelman seurauksena. Edunationin idea saattaisi parhaiten toteutuessaan parantaa yhteiskuntarauhaakin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vanhusväestö, hoitajapula, kotihoito

Vanhemmat kirjoitukset »