Sote-rakennelaki ja Osuuskunta

Keskiviikko 25.2.2015 klo 17:34 - Mauno Vanhala


SOTE-valiokunta sai punnerrettua Sote-rakennelakiesityksen Perustuslakivaliokuntaan. Itse en ole uuden lakiesityksen sisältöä nähnyt, mutta maakuntien tai sairaanhoitopiirien kokoisiin apparaatteihin ollaan menossa. Mielenkiintoista on nähdä, kuinka tuottaja ja järjestäjä on eriytetty, kuten alun perin oli tarkoitus.

Ne jotka ovat aikaansa seuranneet, muistavat 2010 jälkeen Keski-Suomessa käydyn keskustelun siitä, voitaisiinko maakunnan terveydenhuolto järjestää maakunnan kokoisena, jossa kuntien edustajien muodostama hallintokone ja sen hallinnoimat terveydenhuollon rahat olisivat yksi järjestäjätaso. Silloin esitin, että tuottaminen olisi helppo järjestää Osuuskuntapohjaisesti, jossa myös asukkaat olisivat jäseniä. Osuuskuntalaki antaa kunnillekin mahdollisuuden olla Osuuskunnan jäseniä.

Osuuskunta loisi automaattisesti kannusteet, viilaisi rajapinnat pois ja tuotannosta karsittaisiin kaikki hidasteet ja rönsyt pois. Asukkaita kannustettaisiin omatoimiseen terveydenhoitoon vaikkapa kuntosalikorteilla. Kuten Osuuskuntapohjaiset kaupat, Osuuskuntapohjainen terveydenhuoltokone voisi parantaa nykysysteemin heikon tuottavuuden aivan uusiin ulottuvuuksiin.

Hyvä että laki etenee. Nyt tarvitaan kuitenkin päättäjiä, jotka tietävät, mitä lain soveltaminen käytäntöön tarkoittaa. Tämä ns. Paskalakihan oli yksi laki, jossa päättäjät eivät ymmärtäneen lain seurauksia. Nyt on turhaan aiheutettu ahdistusta ja kärsimysta, sekä taloudellista ahdinkoa. Toivottavasti Sote-rakennelaki ei sitä aiheuta.

Avainsanat: Sote, Osuuskunta, Paskalaki


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini