SOTE-uudistus uusiin puihin

Perjantai 6.3.2015 klo 10:31 - Mauno Vanhala


No kaikki tietävät, että SOTE-rakennelaki kaatui perustuslaillisiin ongelmiin. Nyt uusi hallitus varmaan kirjaa ohjelmaansa SOTE:sta olennaisen ja jatkanee Parlamentaarisella yhteistyöllä asian eteen päin viemistä.

Sen verran haluaisin palata lähtöruutuun, että asiaa on mietytty jo aiemminkin ja melkoisen paljonkin. Keski-Suomessa esitettiin 2012, että lähdettäisiin portaittain liikkeelle.

1) Yhdistetään ensin Maakunnan (Keski-Suomen) erikoissairaanhoito, perusterveydenhuolto ja vanhusten palveluasuminen samaan yksikköön.

2) Eritytetään kuntien terveydenhuollon ja vanhusten palveluasumisen rahat "yhteen maakunnalliseen hattuun", jolloin rahoja hallinnoiva voisi käyttää ne ketjun siihen osaan, mikä nilkuttaa.

3) Kuntayhtymä olisi sopiva hallintomalli ja sopisi myös perustuslakiin. Vallankin, kun kunnan rahoista ja päätännästä siirtyy huomattavasti pienempi osuus kuntayhtymään.

4) Tuotanto: Omana, Liikelaitoksena tai Osuuskuntamallilla

5) Kunnille jäisi sosiaalityö edelleen omaksi tehtäväksi ja se muodostaisi oikeastaan hyvän sillan terveydenhuollon ja kunnan muun toiminnan välille. Mm. terveyden edist'äminen ja ennaltaehkäisy sujuisivat uudessakin tuotantomallissa kitkattomasti.

Yksikanavainen rahoitus hävittäisi perustuslaillisen ongelman rahoituksen osalta. Kuntayhtymä sopii perustuslaille.

Avainsanat: SOTE-rakennelaki, uudistus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini