Perintätoimistot ja terveydenhuollon maksut

Tiistai 31.3.2015 klo 11:16 - Mauno Vanhala


Terveydenhuollon rahat perintätoimistojen Molokin kitaan

 

Kunnat ja kuntayhtymät ovat tehneet kohtalokkaan virheen siirtäessään perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon käyntimaksujen perinnän perintätoimistoille. Maksut lähtevät perintään ilman useampia muistutuksia. Kuntien kamreerit hyristelevät tyytyväisyyttään, kun perintätoimistot ovat onnistuneet maksujen kiskonnassa hyvin, ja samalla saattaneet tällä operaatiolla yli 200.000 suomalaista maksuhäiriöiseksi. Perintätoimistot ovat tunnetusti täysin tunteettomia ja vievät vanhukseltakin leivän suusta ja katon päältä toimeksiannon saatuaan.

Perinnästä aiheutuva maksuhäiriö johtaa vaikeuksiin asunnon saannissa, puhelimen hankinnassa ja jopa työpaikan etsinnässä. Perintätoimisto ei ota huomioon sairauden aiheuttamaa tilapäistä tulojen laskua, kertakaikkista köyhyyttä tai perheen sosiaalista tilaa. Hyvinvointiyhteiskunnan periaatteisiin ei mielestäni kuulu ihmisten hädän pahentaminen.

Terveyskeskusmaksu on noin 16 ja erikoissairaanhoidon noin 32-100 euroa käynniltä ja monelle normaali- tai hyvätuloiselle ne eivät ole ongelma. Meillä on kuitenkin 900.000 ihmistä, jotka elävät köyhyysrajan alapuolella ja 100.000 alle 750 euron tuloilla selviävälle. Heille maksu on erityisen merkittävä ja se vastaa monella vähimmillään 3-10 päivän ruokaa.

Maksu ei ole edes tutkitusti merkittävä terveyspalveluiden kokonaisrahoituksessa. Sille tulee myös runsaasti lisähintaa etenkin perusterveydenhuollon palveluiden käytön vaikeutuessa. Suomalainen on luonteeltaan ylpeä, eli hän häpeää maksamatonta ja perinnässä olevaa maksuaan, eikä hakeudu hevillä edes tarpeessa terveyskeskukseen. Vaikka edelleen tutkitusti tiedämme, että varhainen puuttuminen olisi kokonaistaloudellisesti edullisinta.

Loppujen lopuksi kunnat maksavat suuren osan perintätoimistojen perimistä maksuista (myös ns. perintäkuluista) asukkailleen toimeentulotukena, Kuntalaisen rahoista yhä suurempi osa menee näin ”terveydenhuollon” maksuihin - ja todellisuudessa merkittäviltä osin perintätoimistojen Molokin kitaan. Minusta olisi aika palauttaa terveydenhuollon maksujen perintä kunnille ja kuntayhtymille, jotta nämä voisivat käyttää kohtuullisuusperiaatetta perinnässä. Lisäksi maksu voitaisiin poistaa köyhiltä.

Avainsanat: Terveydenhuollon maksut, perintä, maksuhäiriö


Kommentit

5.4.2015 23:41  Satu

Tämä on todella minua hämmästyttänyt ja suututtanut asia. Hyvä, että sen joku ottaa esille. Nimen omaan tämä, että yhtään muistutusta ei asiakas saa, vaan maksamattomaksi jäänyt - vaikka vain unohtunut- maksu, menee suoraan perintään. Jopa Jyväskylän energian kaltainen riistofirma lähettää sentään muistutuksen.

6.4.2015 12:56  Mauno Vanhala

Meillä olisi tehtävää epäkohtien poistamisessa. Tahtoo vaan olla, että nämä nykypäättäjät eivät tiedä, niin he eivät ymmärrä saatikka näe.

18.4.2015 20:08  Taimi

Minulle kävi kerran näin. Perintätoimistolta tuli lasku; alkuperäisestä minulla ei ollut mitään havaintoa. Liekö meni luottotietiedot... Käsittämätöntä touhua, sairaiden ihmisten kyykyttämistä. Kyllä edes maksumuistutus olisi kohtuullista!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini