Arvaa harmittaako

Perjantai 23.11.2018 - Mauno Vanhala


Välillä tuntuu, että päästä kiristää kunnolla, kun seuraa tätä Sote-tuhraamista. Politiikka sotki hyvän asian.

Esitin Osuuskuntaa Keski-Suomen malliksi 2012, mutta se ei kelvannut. Silloin kuvasin mallin edut, kuten henkilöstön kannustuksen ja kokonaisvastuun toteutumisen. Mutta kun se ei sopinut Jyväskylälle, se ei toteutunut.

Liityin PS puolueeseen, ja ajattelin olla asiantuntijana siellä, mutta yllätyksekseni huomasin, että ensimmäisen kauden kansanedustajat tiesivät Sote-asiat asiat paremmin. Soini otti kopin Osuuskuntamallista, mutta se ei riittänyt. Olin hänen myötävaikutuksellaan mukana Parlamentaarisessa Sote-ryhmässä, mutta sielläkin politiikka ohitti ihmisten asian, ja Osuuskuntamalli ei saanut kannatusta. Tärkeää oli kinastella keskuskuntamallista ja valinnanvapaudesta, sekä ruotsinkielisten oikeudesta. Kokoomus ei hyväksynyt mallia, Kepu venkoili, ja demarit olivat keskuskuntamallin kannalla, niin sopua ei tullut. Näin jälkeen päin ajattelen, että sielläkään ei oikein ollut käsitystä kokonaisuudesta.

Virkamiehet Suomen maassa ovat seuranneet surullista Sote-uudistusta, ja kun se uhkaa tussahtaa, ovat ottaneet nyt viimeinkin asian omiin käsiinsä. Oulussa ja Tampereella ollaan rakentamassa Osuuskuntaa terveydenhuollon turvaamiseksi. Malli sisältää lääkäreiden työskentelymahdollisuudet koko piirin alueella, pienosuuskunnat pienten yritysten turvaajina jne., kuten vanhasta mallistani voi lukea.

Oltaisiinpa Keski-Suomessa toteutettu malli, niin nyt hampaiden kiristyksen sijaan naurattaisi.

Avainsanat: Osuuskunta


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini