SOTU hirvettää etukäteen

Lauantai 1.12.2018 - Mauno Vanhala


Annika Lapintie (Perustuslakivaliokunnan pj, vas) näyttää arvelleen, että Maakuntauudistus esitetyssä muodossa ei valmistu tämän hallituksen aikana, ja että seuraava hallitus tekee aikanaan esitykset, joita se katsoo sopivaksi. Ja samaan aikaan pitäisi saada aikaan kaikkien puolueiden havittelema SOTU-uudistus. Mission impossible nykyisillä eväillä.

Toisaalla HS vieraskynä artikkelissaan Auri Pakarinen osuu naulan kantaan kuvatessaan SOTE lainvalmistelun problematiikkaa. Olennainen sanoma hänen kirjoituksessaan on, että onnistuakseen lainvalmistelu tarvitsee parempaa ymmärrystä, miten yhteiskunta toimii, ja mitenkä lait vaikuttavat yhteiskuntaan. Ja se lain valmistelusta on puuttunut.

Poliitikot ja ministeriön virkamiehet ovat SOTE-lain valmistelussa puhuneet vertikaalisesta ja horisontaalisesta integraatiosta ymmärtämättä sitä, mitä se tarkoittaa ruohonjuuritasolla. Ministeriön virkamiehet ovat joutuneet sorvaamaan lain pykäliä aina sen mukaan, mikä hallituspuolue on sattunutkin huutamaan kovimmin, ja taas joutuneet muuttamaan niitä, kun oppositiopuolueitten johtamat SOTE-, tai perustuslakivaliokunta ovat konahtaneet. Ymmärtämättä lakien vaikutuksia yhteiskuntaan, ja usein vielä täysin mitättömistä asioista.

Perustuslakivaliokunnan pitäisi minun mielestäni tulkita perustuslakia kansalaisten parhaaksi. Sitä se todellakaan ei ole tehnyt, vaan on soveltanut ennen digiaikaa kirjoitettua tekstiä sellaisenaan ja soveltanut sitä kansalaisten pahaksi-- ymmärtämättä, kuinka paljon hankaluuksia he ovat aiheuttaneet itse SOTE:lle.

Nyt kuntien/kaupunkien johtajat, sairaanhoitopiirien johtajat, ja suurten kansainvälisten firmojen pomot ovat pyyhkineet takapuoltaan Suomen Eduskunnalla, ja hallituksella. Lain valmistelija ei ole ehtinyt perässä hiljentääkseen kokonaisulkoistuksia, vanhusten hoivapaikkojen keskittämistä muutamien käsiin, tai Osuukuntien perustamisia erikoissairaanhoidon turvaamiseksi. Kunnat ja sairaanhoitopiirit tekevät mitä haluavat!

Osuuskuntien perustamisista tunnen hiukan vahingoniloakin, koska aikoinaan esittämäni mallit SOTE-tuotannon tekemiseksi ovat osoittautumassa järkeviksi. Ne on oivallettu vasta nyt, noin 6 vuoden jauhamisen jälkeen.

Avainsanat: SOTE, SOTU, Perustuslakivaliokunta


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini