Opiskelijoita Aasiasta Jyväskylään

Lauantai 8.12.2018 - Mauno Vanhala


On ihme, että poliittisissa kannanotoissa ei näy enempää huolestumista Sote-alan uhkaavasta henkilöstöpulasta. Nythän jo on nähtty suurten ikäluokkien eläköitymisen seurauksia, mutta jotenkin sitä ei ole ymmärretty. Kuitenkin sairaalpoiden ja terveyskeskusten on ollut vaikeaa saada päteviä sijaisia kesälomien ajaksi, ja leikkuusaleja ja osastoja on suljettu useiksi viikoiksi hoitajapulan takia. 

Osaavan henkilöstön puute uhkaa ikäihmisten hoitoa ja hoivaa jo muutaman vuoden päästä. Mutta ei se tunnu huolettavan ketään.

Minun mielestäni meidän pitäisi tehdä kunnon avauksia henkilöstön saatavuuden turvaamiseksi. Ja ennenkaikkea ymmärtää, että henkilöstöpulan uhka on todellinen.

Edunationin idea pyrkiä tuomaan opiskelijoita Aasiasta elähdyttämään Jyväskylää on ehdottoman kannatettava. Heidät pitäisi saada myös jäämään valmistumisensa jälkeen tänne vakiasukkaiksi. Minusta Yliopiston ja Jamkin pitäisi olla aktiivisempia, ja myös kunnat sekä tuleva Maakunta tulisi saada mukaan yritykseen. Missään nimessä projektia ei saa päästää lässähtämään.

Meillä tuskaillaan kun nuoret naiset eivät enää synnytä, eli lapsiluku alenee. On selvää, että tekoäly ja IT-teknologia korvaavatkin ihmistyövoimaa monella alalla, eli tekevät ihmistyön tarpeettomaksi. Ihmisen tarpeettomaksi tekeminen ei kuitenkaan etene sillä vauhdilla, että työvoima riittäisi, koska kehitys tuo mukanaan myös uusia työaloja, jotka nekin taas vaativat työvoimaa. Hyvä esimerkki on koodaripula.

Mutta hoito- ja hoivatyössä minkäänlainen robotti tai mylly ei voi pyyhkiä mummon pyllyä, eikä antaa hänelle henkistä tukea. On aloja, joille tosiaan tarvitaan lisää motivoitunutta nuorta työvoimaa, ja Edunationin ideoilla niitä saataisiin. Samalla syntyvyys lähtisi nousuun, sillä nuoret naiset ne lapset synnyttävät. Miehiähän meillä on valmiiksi pakolaisongelman seurauksena. Edunationin idea saattaisi parhaiten toteutuessaan parantaa yhteiskuntarauhaakin.

Avainsanat: Vanhusväestö, hoitajapula, kotihoito


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini