Kuin vierasta sikaa

Maanantai 7.1.2019 - Mauno Vanhala


Maamme hallitus lyö SOTE-uudistuksellaan julkista terveydenhuoltoamme kuin vierasta sikaa, eli teuraaksi äkkiä ja veret pihalle. On helppo huomata, että yritystysjohtajat ja veronkiertäjät vetävät vähintäänkin taustalla isänmaatamme. Algoritmit sekä insinööri-, ekonomi-, ja kvartaaliajattelu, joista puuttuu empaattisuus ja tunteet, ohjaavat maamme hallitusta.

Sähköverkko ja digiverkko myytiin kansainvälisille sijoittajille ja nyt sama taitaa koskea pikaisesti maanteitämme ja rautateitämme. Ja mikä minua eniten vihastuttaa, koskee esityksenmukaisen SOTE-uudistuksen toteutuessa yli puoli vuosisataa rakennettua terveyspalveluverkkomme. Perusterveydenhuolto romutetaan lopullisesti Ruotsina malliin. Ei jää kiveä kiven päälle.

EU ei tule hyväksymään kilpailluille markkinoille perusterveydenhuoltoon julkisella rahalla tuettuja Liikelaitosten yhtiöitä. Se tarkoittaa, että julkinen perusterveydenhuolto on täysin housut kintuissa, kun nämä kansaiväliset yhtiöt laittavat oikeasti tuulemaan. Nehän tekevät koko ajan strategisia valtauksia, ja jakavat markkinoita keskenään. Tässä ei julkisella ole mitään jakoa, jos Valinnanvapaus toteutuu suunnitellussa muodossa.

Nyt hallitus on esityksellään ulkoistamassa kiireetöntä leikkaustoimintaa yksityisille yhtiöille, ilman päivystysvelvollisuutta. Samoin ensihoitoa, jonka kehittämiseen on käytetty hitosti rahaa ja resursseja, koulutusta jne. Mistä herrat arvelevat henkilökunnan näihin verorahoja paratiisisaarille rosvoaviin yrityksiin tulevan. No tietenkin julkisen valmiiksi kouluttamasta reservistä!!

Minkälainen pää näitä pykäliä onkaan sorvannut?? Mieletöntä! Näkee, että poliitikkopäät tuottavat näitä. Asiantuntijapäitä ei ole tarvinnut, eikä tarvita. Viisaus on nuoren poliitikon päässä. 

Joku voi sanoa, että happamia, sanoi..., Ja ehkä niin onkin, mutta tällainen tuho olisi ollut estettävissa, jos olisi haluttu. Mutta ainakaan minulta ei ole kukaan kysynyt minkäänlaista osviittaa viimeiseen kahteen vuoteen, ja samoin näyttää käyneen muillekin terveydenhuollon asiantuntijoille, jotka eivät ole olleet samaa mieltä SOTE:sta. Vai onko se niin, että minulla sittenkään ole käsitystä terveydenhuoltojärjestelmämme toiminnasta ja mahdollisuuksista.

Mikä helvetti oli syy, että ei voitu lähteä alun perin tuotannon Osuuskuntamalliin, joka olisi ratkaissut nämä ongelmat ennakkoon. Esitys tuli väärältä taholta, varmaankin.

Onkohan minun syytä keskittyä romaanien kirjoittamiseen, ja jättää terveydenhuolto nuorten, innokkaiden poliitikoiden käsiin. Heillä näyttää olevan tietoa ohjata myös lääketieteen asiantuntijoita. Ehkäpä siinä on saatu muutakin kuin paksua pihviä. Vaalirahaa?

Avainsanat: SOTE uudistus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini