Piinallisen oikeaan ennustettu

Sunnuntai 27.1.2019 - Mauno Vanhala


3.7-17 mielipidekirjoitukseni, ja 16.9-18 Etelä-Saimaan artikkeli ovat osuneet melko oikeaan. Tietenkin voi kysyä, että pitääkö tulevan hallituksen ja eduskunnan tehdä SOTE:n jatkovalmistelussa jotakin toisin. Vai onko tämä nykytilanne haluttu?

Vaalit näyttänevät, mitä kansa ajattelee. Nämä ovatkin mitä suurimmassa määrin SOTE-vaalit.

Ja perässä nyt historiaa 1-1.5 vuoden takaa:

Sotesta on kohta jäljellä vain rauniot (KSML 3.7-17)

Terveyskeskusten palveluiden rapautuminen oli varsinainen syy vuosia sitten sote-uudistuksen käynnistymiselle. Lain valmistelu on kuitenkin ollut melkoista teatteria.

Henkilökohtaisesti läheltä asiaa seuranneena tiedän, että esimerkiksi edellisen vaalikauden aikana tapahtunut sote-valmistelu tapahtui tietoisena silloisen lakiesityksen perustuslaillisista ongelmista.

Kuitenkin haluttiin eräänlaisena poliittisena naamanpesuna saada aikaiseksi esitys, joka koeponnistettaisiin perustuslakivaliokunnassa. Kaikki muistavat, että pieleen meni.

Huhut nykyisen esityksen perustuslaillisista ongelmista kiersivät jo pitkään, ja kohdatkin, jotka eivät menisi läpi, olivat tiedossa.

Mutta taas, tavallaan keskeneräisestä lakiesityksestä haluttiin perustuslakivaliokunnan lausunto. Nyt se saatiin.

Yleisesti on ollut myös tiedossa, että ministeriöissä lain valmistelua on jatkettu siten, että nyt julki tuodut ongelmat on otettu huomioon. Eli ei tullut yllätyksenä.

Tämä epäselvä tilanne on johtanut siihen, että perusterveydenhuoltoa ja sosiaalitointa ulkoistetaan kovalla tahdilla.

Vanhusten palveluasuminen on kohta kansainvälisillä suuryrityksillä, jotka toteuttavat hoivan ja hoidon aina voittoa tavoitellen ja laatuvaatimuksia venyttäen; henkilökunnan jaksamista samalla kuristaen. Tästähän on Jyväskylässäkin tuore esimerkki.

Kunnat ovat lakivalmistelun viivästyessä tehneet peruspalveluiden kokonaisulkoistuksia pirstaloiden häikäilemättömästi samalla maakunnallista kokonaisuutta.

Viimeisenä uutisena on erikoissairaanhoidon sementoiminen omaksi valtakunnakseen aikomalla perustaa miljoonapiirien sairaaloita, jotka olisivat perusterveydenhuoltoon nähden etulyöntiasemassa ainakin rahanjaon suhteen.

Mahdollisesti syntyvät maakunnatkin ovat täysin hampaattomia näiden erikoissairaanhoidon suurten yhtymien kanssa. Samalla erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteensovittaminen etääntyy.

Sosiaalitointa ei olisi kannattanut alun perinkään ottaa alkuvaiheessa uudistukseen mukaan, vaan se olisi pitänyt tuoda erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhdistämisen jälkeen asteittain uuteen kokonaisuuteen. Mutta politiikka voitti, ei järki.

Nyt perusterveydenhuoltoa uhkaa todellinen kaaos ja romuttuminen.

Jo pari miljoonaa ihmista Suomessa saa terveydenhuollon palvelunsa terveyskeskusten ulkopuolelta, yksityisiltä terveysasemilta, vakuutusrahotteisesti. Ja samalla kokonaisuuden kannalta erittäin eriarvoisesti.

Köyhillä ja työttömillä kun ei ole varaa ostaa vakuutuksia, eikä heillä tietenkään ole työnantajien maksamia vakuutuksia.

Sydämeen sattuu seurata, kun julkinen perusterveydenhuolto on ollut vuosia onnettoman lainvalmistelun rusikoitavana. Kohta siitä ei ole jäljellä kuin rauniot.

Lukijalta: Suomen suurin puhallus on alkanut terveydenhuollossa! (Etelä-Saimaa 16.9-18)

Suuri puhallus on ryminällä alkanut. Kunnat ja kuntien yhteenliittymät, kuten Eksote painavat hätänappulaa. Kiinteistöjä ja vanhusten hoivapalvelupisteitä myydään paniikissa. Imatra myy kaikki, mitä kasaan saa raavittua. Muut tulevat perässä. Eksotessa nousi alkuun kipakkaa arvostelua moisesta sooloilusta.

Eksote tulee nyt mukaan tivoliin suurimmalla paniikkipolkimella. He aikovat jättää vanhusten hoivasta ja huolehtimisesta itselleen vain 25–50 prosenttia ja ulkoistaa loput. Ulkoistaminen tarkoittaa sitä, että yksityiset pörssiyhtiöt saavat vanhuspalveluista ylivallan. Kartellien syntyminen mahdollistuu ja hinnoittelu palveluista karkaa käsistä.

On aivan sama, millainen kokoonpano on tulevassa hallituksessa.

Ylen haastattelema professori Mauno Vanhala sanoo, että suurten ikäluokkien ei kannata olla huolissaan taloistaan, kesämökeistään ja mahdollisesta muusta hankkimastaan omaisuudesta. Se kaikki menee voittoa tavoitteleville ylikansallisille terveysalan suuryrityksille. Porukka, joka sodan jälkeen rakensi, raatoi ja pihisti itselleen jotain sukanvarteen on paskarakosessa. Suurin osa on jo nyt 70 vuoden ja arkun välissä. Monissa terveysalan yrityksissä on istuttu palavereissa ja seminaareissa ja hiottu taktiikkaa, miten tuo sydänverellä saatu omaisuus saadaan kanavoitua pörssissä olevien yhtiöitten osakkeenomistajien taskuihin.

Vielä ei hoivasijoituspäätöksiä tehtäessä ole kysytty pankkitilin saldoa, talon arvoa tai kesämökin hintaa. Professori Vanhalan mukaan kohta kysytään. Tavalliset suurten ikäluokkien suomalaiset omistavat juuri sen rintamamiestalon, jonka hinnalla kartellimarkkinoilla yksityisissä vanhuspalvelulaitoksissa nauttii hoivasta yksi ihminen kolme,neljä vuotta. Sitten kun rahat ovat haihtuneet, on kai kyseltävä niitä julkisen sektorin halvempia paikkoja, joita ei käytännössä ole enää olemassa.

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen anoo, että vanhaan ei ole enää paluuta. Se tarkoittaa sitä, että Eksote ei aio rakentaa enää vanhainkoteja. Kotona ollaan hautaan asti. Kuntoutetaan lasaretissa muutama päivä ja palautetaan kotiin kaatumaan! Mellastuskenttä yksityiselle rahalle on valmis.

Oppositio uskoo, että jos ja kun me olemme seuraavassa hallituksessa ja vallassa, niin me kumoamme sote-lait tai ainakin muutamme niitä. On aivan sama, millainen kokoonpano on tulevassa hallituksessa. Juna meni jo ja vaihteet ovat käännetty markkinatalouden raiteelle.

Kokoomuksen ja Keskustan sinulle-minulle-politiikka on kaiken tämän takana. On hyvä muistaa, että alkulähtökohta oli se, että ihmiset pääsevät paremmin lääkäriin. Miten joku asia voidaan sössiä näin perusteellisesti?

Avainsanat: Hoiva, SOTE


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini