Sote murhe

Torstai 7.3.2019 - Mauno Vanhala


Kuulastelin ja lueskentelin  uutisia. Sote näyttää kaatuvan siinä muodossa, jossa sitä on viety eteenpäin. Kuitenkin tarvitsemme uudistuksen, ja toivoisin, että nykyhallitus viimeisillä voimillaan saisi vielä sovittua, että heti vaalien jälkeen perustetaan kaikkien puolueitten Parlamentaarinen ohjausryhmä Soten maaliin viemiseksi. Ohjausryhmän jäsenten pitäisi olla Sote-maailman ruohojuuritason tuntijoita, kansanedustajia toki. Puhtaasti poliittisilla saavutuksilla ei tästä ryhmästä pitäisi paikkaa löytyä. Eikä valinnassa pitäisi olla ilärajaa, kuten taisi olla nykyhallituksen ministerivalinnoissa. Mukana pitäisi olla joku, joka tietää mahdolliset ja mahdottomat. Valitettavaa on, että tuskin siitä päästään sopuun, koska jokainen porukka ilmoittanee, että lähtökohta on heidän mallinsa--olkoon se mikä tahansa. Ja että heidän poliittinen satraappinsa on Soten asiantuntija. Huh!!!

Minusta asiassa pitää edetä Maakuntamallin pohjalta, ja järjestäjän ja tuottajan eriyttämisestä. Samalla pitäisi ottaa huomioon, että Perusterveydenhuolto on terveydenhuollon perusta. Se ei ole eriloissairaanhoito, eikä terveydenhuollon suunnittelua pidä missään tapauksessa antaa Sairaanhoitopiirien tehtäväksi. Jo nyt on nähtävissä, että kun Perusterveydenhuolto korisee Sotea odotellessa, Eriloissairaanhoito turpoaa ja lisää sekä rakentamista että tehtäviään. 

Lisäksi on hassua, että vaaleista piti tulla ilmastovaalit. Mutta tulee Sote-, vanhusten hoiva-, ja eläkeläisten vaalit. Kansaa kiinnostaa heidän perusturvansa ja oikeutensa. Näin eläkeläistenkin, joiden kohalla leikattu indeksi, eläkeindeksien jäädytys ja verokohtelu ovat suuri vääryys.

Avainsanat: Sote


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini