Köyhyys ja kuolleisuus

Keskiviikko 3.4.2019 - Mauno Vanhala


Köyhyys lisää syöpiä, sydän-, ja verisuonisairauksia sekä masennusta, ja lisää näin inhimillistä kärsimystä ja kansanterveysongelmiin liittyviä kustannuksia. Hoitona voisivat olla koulutus ja etenkin työikäisillä sosiaaliturvan uudistus, jolla taattaisiin kaikille perusturva, jolla kansalainen selviäisi jokapäiväisistä menoistaan.

Eläkeikäiset eivät ehkä ehdi odottaa Sotu-uudistusta, ja heidän kohdallaan pitäisi toteuttaa kansaneläkkeen ja pienten työeläikkeiden tasokorotus, kuten useimmat puolueet ovat vaaliohjelmissaan esittäneet. Lisäksi olisi vähintäänkin kohtuullista puuttua eläkkeiden taitetun indeksin aiheuttamaan "korkoa korolle"-periaatteella tapahtuvaan eläkkeiden ostovoiman alentumiseen.

Ongelmiin on useimmiten monia ratkaisuja, ja niin on köyhyyteen liittyvään kuolleisuuteenkin. Tuore Standfordin yliopiston tutkijoiden selvitys (Basu S et al, Jama intern med 2018) nimittäin osoittaa, että hyvä perusterveydenhuollon lääkärimäärä vähentää väestön kuolleisuutta. Laajassa väestöselvityksessä 10 yleislääkärin lisäys 100000 asukasta kohden pidensi elinajan odotetta 52 päivää, ja vähensi kuolleisuutta 0,9-1,4%. Sama panostus  erikoissairaanhoitoon tuotti teoreettisesti ainoastaan 19 päivän lisäyksen elinaikaan, joten luulisi tämänkin vakuuttavan kaikkia, että nyt kannattaisi tehdä Sote-uudistus, jossa panostetaan perusterveydenhuoltoon. Lisäksi uudistus kannattaisi aloittaa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhdistämisellä.

Avainsanat: Köyhyys, Sote, perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini