Vanhusten hoiva ja hoito

Lauantai 9.2.2019 - Mauno Vanhala

Vanhustenhuollossa rytisee ja kovaa. 

Tämä on mielestäni ollut odotettavissa johtuen koko Suomessa tapahtuvasta liian nopeasta palvelurakenteen muutoksesta, jossa terveyskeskusten vuodeosastoja lakkautetaan, ja potilaat siirretään tehostettuun palveluasumisen ja hoivaan.

Nyt Alavudella törmättiin hälyttävään tilanteeseen. Kunta on arvioinut, että aiemmin sen terveyskeskuksen vuodeosastoa tarvitsevat asiakkaat voidaan noin vain siirtää tehostettuun palveluasumiseen. Nyt sitten arvioidaan, että kuka vastaa, kun vanhuspotilaita on kuollut palveluasuntoihin. Onko se kunta, joka vastaa viimekädessä, koska se on arvioinut ja tehnyt rakennemuutoksen, kilpailuttanut ja tehnyt sopimuksen palvelutuottajan kanssa. Vaiko palveluntuottaja?

Kunnat pyrikivät ankarasti säästämään menoissaan, eli kuntien johtajat ja kuntien talouspäälliköt määrittelevät hoidon ja hoivan tasoa. Kilpailuttamisella haetaan säästöä ja tehoja!! Perusturvajohtaja saa potkut jos hän vikuroi vastaan.

Minä olen Jyväskylän Petu-lautakunnassa sanonut aikaa sitten suoraan, että vuorokausihinta, minkä Jyväskylä maksaa palveluntuottajille, on liian matala, jos halutaan laatua. Olen ennustanut konkursseja, mutta ne ovat toteutuneet kansainvälisten toimijoiden tekeminä yritysostoina.

Minusta on hullua, että ammattilaiset eivät saa arvioida todellisia kustannuksia. Onhan heillä verrokkina oma toiminta, johon kuluu kuitenkin enemmän euroja, kuin yksityisellä toimijalla. 

Attendon Karjalainen selittelee Alavudella palveluasumisessa tapahtuneita vanhusten kuolemia sillä, että siirrot olisivat tapahtuneet liian nopeasti. Eikö kunta arvioikaan, kuka pärjää vuodeosastohoidon sijaan tehostetussa palveluasumisessa? Kuka sen kiireen on määritellyt?? Kunnan virkamies kuulosti puolustelevan asiaa samalla tapaa. Eikö nyt ensin olisi pitänyt arvioida, ovatko kuolemat luonnollisia tapahtumia, vai  virhearvion seuraamuksia. Tahallisia ne eivät varmaan ole,ja hoitajia niistä ei voi syyttää. Vallankaan, jos heitä on liian vähän.

Ainoa keino olisi ollut lähettää kaikki huonompikuntoiset aina Keskussairaalan päivystykseen, mutta nuhteita siitäkin olisi tullut. Näin muuten tulee jatkossa tapahtumaan, koska hoitajat eivät uskalla kantelujen pelossa ottaa enää vastuuta potilaistaan. Ei, vaikka heitä olisi enemmänkin. Tälle ulkoistusvimmalle ja palvelurakenteen pikauudistukselle tulee nyt todella kova hintalappu.

Jos virhearvioita on tapahtunut, niitä on tapahtunut sekä kunnassa sen lähettäessä vuodeosastopotilaan palveluasumiseen, että palveluntuottajalla sen ottaessa vastaan potilaan, jonka hoitoon niillä ei ole valmiuksia. 

Tämä kuhina ei tähän lopu.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Terveyskeskus, vuodeosasto, vanhusten hoito, hoiva, Attendo, kuolemat