Eduskuntavaalien 2015 tulos

Maanantai 20.4.2015 klo 8:23 - Mauno Vanhala

Vaalit tulivat ja menivät. Alkuun, ennakkoäänten jälkeen näytti, että minulla olisi hyvät mahdollisuudet eduskuntaan, mutta Viitasaaren Teuvo Hakkarainen pyyhälsi ohitse ja kirkkaasti.Teuvo oli onnistunut paikallisten porukoiden vakuuttamisessa ja ehkäpä minun asialinjani oli liian puuduttavaa. Kuvittelin Laukaan, Äänekosken, Saarijärven ja etenkin Jyväskylän olevan minun takanani, mutta ihminen on erehtyväinen.

Minulle jäi EU-vaalien jälkeen sellainen kutina, että terveydenhuollon henkilöstö ei ottanut asiaani mitenkään itselleen ja se mielestäni selittää heikon tuloksen. Olisiko tuolla lääkärikunnassa niin paljon yksityisen ja ulkoistetun toiminnan kannattajia, että muutamat julkisia palveluja puolustavat hukkuvat taustakohinaan.  Varapaikka ei lämmitä. Tulkitsen että minun kokemustani ja tietoani ei taideta kaivata Jyväskylässä, koska yksin Jyväskylän äänillä olisi ollut mahdollista saada mandaatti. Mutta ei saanut ja sillä siisti.

Onneksi minun elämäni ei ole tästä kiinni. Meillä on hyviä tutkimusprojektja vetämässäö, postdoc tutkijoita ja väitöskirjan tekijöitä, joten en tipu mistään enkä mihinkään. Voi olla, että minulla onkin enemmän annettavaa tieteelle kuin Jyväskylän kuntapolitiikkaan. Täällähän asiat ovat enemmistön mielestä hyvin  ja nätisti poliittisilla sopimuksilla pedattu; tosin PS on ulkopuolella tästä päätöksenteosta, mutta viisaus asuneekin vanhoissa puolueissa ja yksissä päissä.

 

 

5 kommenttia . Avainsanat: Eduskuntavaalit

Eduskuntavaalien jälkeinen hallituspohja

Keskiviikko 15.4.2015 klo 20:30 - Mauno Vanhala

Presidentti Niinistö pöllytti nykyhallitusta ja omiaan (kokoomusta) siitä, että asioista puhutaan sellaisella "poliitikkolatinalla", että tavallinen kansa ei sitä ymmärrä. On totta, että kansan kieltä käyttää harvempi ja siitä syystä esimerkiksi rakenneremontti ja SOTE-uudistus eivät ole auenneet tavalliselle kadunkulkijalle. Eivät ne muuten ole auenneet kansanedustajillekaan, eli suurin osa päättäjistä ei valitettavasti näe kokonaisuutta. Tai ainakaan usea ei osaa niistä suomeksi puhua, joka pitäisi asioiden ymmärtäjälle olla helppoa. Silti heidän pitäisi päättää!! Tästä mainiona esimerkkinä oli muuten Jyväskylässä tämän valtuustokauden alussa käyty keskustelu omaishoidon tuen supistuksista. Silloin valtuustossa useampi kansanedustajakin sanoi, että ei tiennyt, mitä 2012 päättäessään vuoden 2013 talousarviosta itse asiassa päätti.

Maakuntaa ja Markettien kulmia kiertäessä on tullut selväksi, että suuri osa kansasta on kyllästynyt nykypolitiikkaan. "Luotto on mennyt"; sanoo monikin. Osa epäilee, että viitsiikö lähteä ollenkaan äänestämään, koska "elämä kuitenkin vaan kurjistuu, ja herrat hoitavat toistensa etuja". Osa haluaa tietää Suomen kielellä, onko muutos ylipäätään mahdollinen. Monelle on syntynyt uutisten kautta kuva uhkaavasta tilanteesta Suomen asioiden hoidossa, mutta kerrotut ratkaisut ovat hepreaa. Esimerkiksi, on todella vaikeaa kuvitella, että Suomeen syntyy yhtäkkiä 200.000 uutta työpaikkaa. Kansalaisetkin ymmärtävät, että vientiin sellainen ei voi perustua, koska lypsyjakkaroita viemällä ei Suomeen synny työpaikkoja. Keskustelussa on selvennyt, että ainoa vientiin pohjautuva mahdollisuus on tutkimuksen kautta syntyvissä uusissa tuotteissa, kuten biolanka-- mutta nekin tuovat taaloja vasta 5-10 vuoden kuluttua.

Kansan yleinen käsitys on, että lisäämällä ostovoimaa voidaan nopeasti toipua. Eläkeindeksin leikkuri ja eläkeläisten verotus ovat vieneet eläkeläisten rahat ja ostovoiman. Suuryritykset maksavat alle 7% yhteisöveroa, kun taas PK-yritykset 24%. Tämä on moraalinen ongelma ja samalla kansalaisten tuloverotusta kiristävä. Suuryritykset tähtäävät osinkojen jakoon, joka on taas ennätysmäisellä tasolla. Ja Suomi valtiona köyhtyy-- vaikka yrityksiä on tuettu verovaroilla vuosien saatossa. Kyse on miljardeista, joilla voitaisiin tuloverotusta keventää, ja rattaat liikkeelle.

Kun olen avannut ihmisille SOTE-uudistuksen tarpeellisuutta ja mahdollisuutta suomeksi, on useille herännyt toivo. Tavalliselle matti meikäleiselle on itsestään selvyys, että kun tulot pienevät, on menoja pienennettävä. Kansa ymmärtää kansan kieltä. Kysehän on siitä, pääseekö tulevaisuudessa lääkärille, saavatko vanhukset hoitoa ja hoivaa ja kuinka käy lasten-- tehokkaammin ja pienemmällä rahalla. Olen reilusti selostanut, että SOTE-uudistuksen läpiviennin kannalta on tärkeää, että PS on vaalien jälkeen toiseksi suurin puolue-- KEPU:lle lienee tulossa kärkipaikka. On olennaista, mistä puolueesta tulevat painavimpien ministerinsalkkujen kantajat. Ja suurin osa väestä ymmärtää. Ja tulos nähdään vaaleissa--toivottavasti.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eduskuntavaalit, PS, nukkuvien puolue, Presidentti Niinistö

Onko SOTE Gordionin solmu?

Keskiviikko 18.2.2015 klo 21:11 - Mauno Vanhala

Huomenna Perustuslakivaliokunta julkaisee mietintönsä SOTE-rakennelakiesityksestä. Etukäteenhän on tiedetty, että perustuslailliset ongelmat kärjistyvät viiden SOTE-alueen perustamiseen, ja kuntien rahojen ja järjestämisvallan siirtoon niille.  Mutta mitä valiokunta lausuu?

Mitä tapahtuu, jos valiokunta ilmoittaa, että viisi SOTE-aluetta ei täytä pykäliä? Voi alkaa melkoinen ropina? Ja alkaa olla kiire ennen vaaleja saada asia pulkkaan!

Joka tapauksessa SOTE-valiokunta antaa lakiesityksestä mietintönsä. Ei kai se sitä voi olla tekemättä. Ja asia kai etenee joka tapauksessa SOTE-valiokunnan mietinnön pohjalta Eduskuntaan jossakin muodossa. Vai eteneekö?

Onko tässä tilaisuus ohjata ennen vaaleja kansalaisten huomio pois Suomen taloudellisesta kriisistä, työttömyydestä, köyhyydestä ja vanhusten asumispalvelujen siirtymisestä kansainvälisten yritysten hallinnoimaksi ja riistettäväksi? Saadaan muuta puheenaihetta vaalikentille? Eikä nyt sitten enää hallitustakaan yksin voisi syyttää, kun valmistelussa on ollut koko parlamentti edustettuna. Kaikki huutaisivat kuorossa: "Kyllähän me olisi laki sorvattu, mutta kun Perustuslakivaliokunta tyrmäsi!" Ja samat päättäjät istuvat valiokunnassakin. Lakiakin luetaan eri pöydissä eri tavoilla, kuten on ilmennyt asiantuntijoiden lausunnoista. 

Minä uskon, että jos on ihmisen keksimä ongelma, niin ihminen siihen ratkaisunkin löytää. Gordionin solmuja on ratkottu ennenkin, ja niin tässäkin käynee.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sote-uudistus, Eduskuntavaalit, Gordionin solmu

Tikkakosken palveluiden kurjistuspolitiikka ja eduskuntavaalit

Maanantai 9.2.2015 - Mauno Vanhala

Mistä nyt eduskuntavaalien alla saatiin Tikkakoskelle kehittämissuunnitelma ja sille kannattajia joka puolueessa. Onpas historian valossa outoa..

Jyväskylän kaupungin Tilapalvelut on nimittäin ajanut yksisilmäisesti Tikkakosken palveluja alas. Ainakin minun silmissäni toiminta on ollut suunnitelmallista ja tarkoituksenmukaista. Uimahalli, terveyskeskus, lukio ja mitä vielä tuleekaan??

Tilapalvelut on uskomaton mörkö kaupungissamme. Se saa häärätä ja tehdä mitä haluaa. Eli Tilapalvelut määrää suunnan, eivät asukkaiden palvelut. Ja varmasti Tilapalveluiden ohjeistus tulee jostakin. Mutta mistä?? Lienee näiltä samoilta virkamiehiltä ja poliitikoilta, jotka nyt ovat ajamassa Tikkakosken kehittämissuunnitelmaa.

Perussuomalaisten taistelivat Eija Reilin johdolla Tikkakosken uimahallin puolesta. Tilapalvelut kuitenkin yksiniittisesti ilmoitti, että halli on niin mätä ja kallis, että se on purettava. Ei voinut kuulemma edes korjata. Ei siinä auttanut maamme-laulukaan. Ja niin purettiin terve rakennus, joka olisi palvellut ties kuinka pitkään sekä armeijaa että siviilejä.

Toinen esimerkki oli Terveysasema. Perusturvalautakuntaan ilmaantui yllättäen Tilapalvelut kertomaan monipalvelupisteistä ja siihen liittyen Tikkakosken terveysaseman remontista. Se pitää saneerata, sanottiin. Ja Lautakunnalle esitettiin piirustukset, joissa ei Terveysasemalle ollut enää tiloja lainkaan. Lautakunta puuttui peliin ja se vaati muutokset piirustuksiin siten, että terveyskeskuspalvelut voidaan säilyttää. Lautakunta oli yksimielinen.

Seuraavaksi virkamiesjohto ilmoitti, että Tikkakoskelle ei saada lääkäreitä, ei rahallakaan. Vaikka aikoinaan 2 vuotta sitten Tikkakosken lääkäreiden virat täytettiin, mutta ne sijoitettiin Lautakunnan tahdosta huolimatta Palokkaan. Poliittinen tahto palveluiden säilyttämisestä ei toteutunut. Lautakuntaa uhkailtiin, että jos lääkärit pakotetaan Tikkakoskelle, Jyväskylässä tapahtuu joukkoirtisanoutuminen. Eli kovaa peliä.

Lautakunta teki tässä tilanteessa ratkaisun, että hankitaan terveysasemalle palvelujen tuotanto ulkoistamalla ne. Toisin sanoen palvelut ostetaan yksityispuolelta, jos se ei virkatyönä onnistu. Uskomatonta mutta totta, että seuraavaksi ilmoitettiin, että kilpailuttaminen vaatii ainakin vuoden. Vaikka samaan aikaan Jämsä kilpailutti koko terveydenhuollon toimintansa parissa viikossa. Ja näin Tilapalvelu ehti alkaa remontin, joka valmistuu loppukesästä.  Ainakin Lautakunnalle on näin ilmoitettu.

Remontin ajan palvelut ovat Palokassa, mutta remontin valmistuttua pitäisi lääkäreiden ja hoitajien yms. terveyskeskuspalveluiden alkaa Tikkakoskella. Ulkoistettuna. Kilpailutuksesta ei ole kuulunut vähään aikaan mitään, mutta Lautakunta vahtii, että se tulee tehtyä, ja että palvelut alkavat tällä kertaa sovitusti.

Mutta Lukiokin meni! Olikohan tarpeen?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jyväskylä, Tikkakoski, tilapalvelut, eduskuntavaalit