Onko SOTE Gordionin solmu?

Keskiviikko 18.2.2015 klo 21:11 - Mauno Vanhala

Huomenna Perustuslakivaliokunta julkaisee mietintönsä SOTE-rakennelakiesityksestä. Etukäteenhän on tiedetty, että perustuslailliset ongelmat kärjistyvät viiden SOTE-alueen perustamiseen, ja kuntien rahojen ja järjestämisvallan siirtoon niille.  Mutta mitä valiokunta lausuu?

Mitä tapahtuu, jos valiokunta ilmoittaa, että viisi SOTE-aluetta ei täytä pykäliä? Voi alkaa melkoinen ropina? Ja alkaa olla kiire ennen vaaleja saada asia pulkkaan!

Joka tapauksessa SOTE-valiokunta antaa lakiesityksestä mietintönsä. Ei kai se sitä voi olla tekemättä. Ja asia kai etenee joka tapauksessa SOTE-valiokunnan mietinnön pohjalta Eduskuntaan jossakin muodossa. Vai eteneekö?

Onko tässä tilaisuus ohjata ennen vaaleja kansalaisten huomio pois Suomen taloudellisesta kriisistä, työttömyydestä, köyhyydestä ja vanhusten asumispalvelujen siirtymisestä kansainvälisten yritysten hallinnoimaksi ja riistettäväksi? Saadaan muuta puheenaihetta vaalikentille? Eikä nyt sitten enää hallitustakaan yksin voisi syyttää, kun valmistelussa on ollut koko parlamentti edustettuna. Kaikki huutaisivat kuorossa: "Kyllähän me olisi laki sorvattu, mutta kun Perustuslakivaliokunta tyrmäsi!" Ja samat päättäjät istuvat valiokunnassakin. Lakiakin luetaan eri pöydissä eri tavoilla, kuten on ilmennyt asiantuntijoiden lausunnoista. 

Minä uskon, että jos on ihmisen keksimä ongelma, niin ihminen siihen ratkaisunkin löytää. Gordionin solmuja on ratkottu ennenkin, ja niin tässäkin käynee.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sote-uudistus, Eduskuntavaalit, Gordionin solmu