Härskiä Kokoomuksen uhittelua

Lauantai 1.4.2017 - Mauno Vanhala

Hämmästyin suuresti, kun eilen Iltalehti kirjoitti, että Kokoomus on Sote-neuvottelujen loppusuoralla aloittanut koko uudistusta uhkaavan kiristysoperaation vaatimalla maakuntien keskuskaupungeille sote-palvelujen tuotanto-oikeutta. Kokoomus ei nyt välitä kokonaisuudesta ja on näköjään valmis kaatamaan hallituksen ja näin saattamaan Suomen taas kurjistumisen tielle. On nimittäin selvää, että jos uudistusta ei saada aikaan, on edessä vähintään seitsemän katovuotta.

Ja jos uudistus tehdään Kokoomuksen mallilla,on edessä 20 katovuotta. Risikko esittää, että Maakuntien keskuskaupungeilla säilyisi oikeus tuottaa terveyspalveluja. Se sotii sitä perusajatusta vastaan, että Järjestäminen ja Tuotanto tulee eriyttää. Lisäksi julkinen palveluntuotanto tulee yhtiöittää, esimerkiksi Osuuskunniksi. Tämä siksi, että julkinen tuotanto saadaan viritettyä siihen kuntoon, että se pärjää kilpailussa yksityistdn yritysten kanssa.

Jos Keskuskaupunki tuottaa Maakunnan palveluita ja Maakunta järjestää ja maksaa ne, on helppo nähdä siinä yhtälössä isoja ongelmia. Samat päättäjät Maakunnassa tilaisivat kunnalta, jossa he ovat itse päättäjiä. Monessa keskuskaupungissa on Maakunnan äänienemmistö, joten pienten kuntien palvelujen alasajon voi katsoa alkavan tästä mallista. Maaseudun autioittamisprosessi on käynnissä. Kokoomus tekee sen näin, kun Henna Virkkunen ei saanut kuntauudistusta aikaan.

Ehkä Kokoomus tekee tämän härskin liikkeen ainoastaan kosiakseen Kuntavaaleissa suurten kaupunkien äänestäjiä. Mutta koko Suomen kannalta se on epäisänmaallinen temppu.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: SOTE, Kokoomus, Hallituskriisi??