Häpeä, nukkuvat äänestäjät

Sunnuntai 31.3.2019 - Mauno Vanhala

Pohjalainen ystäväni tokaisi Sipilän hajoitettua hallituksensa, että nyt Keskustan äänisaalis vaaleissa on 20% luokkaa. Minä vastustelin ajatusta, mutta kokeneena miehenä hän pysyi kannassaan.

Tuo kuitenkin pakotti minut miettimään, voisiko tapahtua noin, ja miksi. Mieleni löysikin tilanteessayhteleväisyyden Perussuomalaisten vaalijytkyihin. Minä nimittäin tulkitsin jo parissakin aiemmissa vaaleissa, että Perussuamalaisten kaikki kannattajat eivät kehdanneet etukäteen kertoa äänestävänsä puoluetta. Mutta tekivät sen äänestyskopissa.

Nyt Keskusta leimautui noissa säästötalkoissa syylliseksi  ja köyhien kurittajaksi. Kukapa sitä kehtaisi tunnustaa kannattavansa huono-osaisiten elämän huonontamista, eläkkeiden leikkauksia, taitettua indeksia tai aktiivimallia.

Eli pohjalainen ystäväni voi hyvin olla oikeassa, ja noita edellä mainittuja kuristuksia häpeävät keskustalaiset hiipivät vaaleissa äänestyskoppiin olkapäänsä yli kurkkien, mutta vetävät kuitenkin viivan oikeaan ruutuun. 

Analyyttisenä, tilastotiedettä osaavana ihmisena minun on vaikea kirjoittaa, että tuolla perusteella ennustan valtakunnallisesti 19,6% saalista, ja Keski-Suomessa 27.000 ääntä. Pohjalaisen usko ja tiedostamani ihmisen sisäinen häpeä voivat tällä kertaa aiheuttaa vaaleissa Keskustalle positiivisen ylätyksen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskustapuolue