Vaalityö ja sote-osuuskunta

Tiistai 28.3.2017 - Mauno Vanhala

Äänestäjät tahtoisivat kuulla SOTE:sta vaalitilaisuuksissa, mutta johtuen luottamustehtävistä, kaduilla ja markettien edustalla tehtävä kansalaisten jututtaminen jää valitettavan vähälle. Eilen istuttiin Valtuustoa iltakymmeneen saakka ja tänään päivä meni ministeri Rehulan kiertueella Paviljongissa. Huomenna on Kuntoutuksen uudistamiskomitean palaveri Helsingissä ja torstai menee maakunnallisen Sote-tuotantoryhmän palaverissa Jämsässä ja ilta PETU-lautakunnan kokouksessa. Jos lautakunta päättyy oikeaan aikaan, suuntaan sen jälkeen Killerin raveihin jakamaan kyniä.

Perjantaina on tarkoitus ehtiä Säykkiin Paratiisisaarelle noin klo 10 jälkeen. Lauantaina olen luvannut käydä jeesaamassa Keuruun PS-porukoita aamupäivän, mutta yritän ehtiä Kävelykadulle klo 12 jälkeen, jolloin Sampo Terhonkin pitäisi olla siellä. Sunnuntaina olen Kävelykadulla 12 jälkeen.

Seuraavan viikon tiistai ja keskiviikko menevät Helsingissä Palvelutuotannon työryhmässä ja Laatupäivillä esitelmän pidossa.

Eli ensi viikon maanantaina, torstaina ja perjantaina aamupäivällä pyörin aamupäivisin Kävelykadulla ja iltapäivällä jonkin ison marketin pihalla.

Sote muuten tulee, eli Valinnanvapauslaki tulee kaikista epäilyksistä huolimatta aikataulussa Eduskuntaan. Valinnanvapaudesta köydään viimeisiä vääntöjä, mutta hyvä siitä tulee. Jatkossa asukkaat pääsevät lääkärille nopeasti ja saavat laadukkaan hoidon.

Sinällään on hauska seurata, kuinka  Sote-uudistus lähenee mallia, jota aikoinaan esitin. Ministeri Rehulakin toi esille tänään Osuuskunnan mahdollisena palvelutuotannon yhtiömallina. Olen edelleen sitä mieltä, että se olisi paras ja joustavin tapa yhtiöittää julkiset palvelut. Siinä kansalaisillekin voidaan antaa mahdollisuus olla Osuuskunnan jäsen ja tukea siten julkista palvelutuotantoa. Työllisyys paranisi ja verotkin jäisivät varmuudella seutukunnalle.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntavaalit 2017, vaalityö, osuuskunta, sote

Vaaliriehaa

Lauantai 11.3.2017 - Mauno Vanhala

Vaalikentillä alkaa käydä vipinä. Itse en pääse nyt mukaan, koska olen lähdössä parin viikon reissulle Nepaliin ja Intiaan. Olinkin siellä vapaaehtoistyössä joulu-tammikuussa, joten paikat ovat osin tuttuja. Sen jälkeen kyllä jalkaudun marketeille ja kävelykadulle.

Olen ajatellut, että nämä vaalit ovat osaltani testi, jolla mittaan lähtöä Maakuntavaaleihin 2018. Koen, että minulla on antamista etenkin Sote-puolelle, mutta ehkäpä elämänkokemukseni ansiosta muillekkin sektoreille. Nyt minullakin on aikaa politiikkaan, koska lopettelen virallisen työnteon kezä-heinäkuun vaihteessa 2017, eli jään kokoaikaisesti eläkkeelle.

Nyt olen saanut katsella ja osallistua Sote-valmisteluun aitiopaikoilta. Jyväskylän Petu-lautakunnan puheenjohtajuus on antanut paljon, enkä ole sitä kokenut edes työläänä. Syy taitaa olla se, että olen tehnyt elämäntyöni sotessa, joten substanssiasiat eivät ole outoja.

 STM:n valtakunnallinen tulevan Soten tuotantoa pohtiva työryhmä antaa laajan perspektiivin, jota Kuntotuksen uudistamiskomitea ei ainakaan kavenna. Viimeksi mainitussa olen varapuheenjohtajana. KELA:n hallituksessa näen tukipuolen ongelmat ja hyödyt; viimeisenä nyt toimeentulotuen osalta. Takelteluun osasyynä on, että kunnat eivät tienneet ilmoittaa sitä resurssia, jota toimeentulotuen käsittelyyn on käytetty.

Uusi Sote muokkaa myös KELA:n roolia, ja sen osaamista varmasti tarvitaan, kun valinnanvapaus pyörähtää käyntiin. Valinnanvapaus taatusti parantaa kansalaisten pääsyä terveyskeskukseen. Tämähän koko projektin perimmäinen käynnistäjä oli; ihmiset eivät pääse vastaanotolle.

Kannatan myös terveyskeskusmaksujen poistoa, koska on osoitettu, että joissakin tapauksissa ne estävöt kuntalaisen hoitoon hakeutumisen. Lisäksi niiden perintään liittyy inhimillisiä ongelmia, jotka heijastuvat sitten hoitoon hakeutumattomuutena. Ja myöhään hoidettu tauti on aina kallis tauti. Maksujen kerääminen sekään ei muuten ole halpaa, ja sekin koneisto voitaisiin vapauttaa suoraan potilastyöhön.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntavaalit 2017

Kuntavaalit 2017

Maanantai 6.3.2017 - Mauno Vanhala

Olen 67-vuotias työssä oleva Yleislääketieteen professori, jonka lähtökohdat ovat maalla, niukkuudessa ja kovassa työnteossa. Tukkisavotat, asfalttityöt ja metallitehdas Ruotsissa olivat työpaikkojani ennen nyt jo lähes 42 vuotta kestänyttä terveydenhuollon työsarkaa, joka alkoi laboratorion näytteenotosta ja kouluttautumisen kautta johti Yleislääketieteen professuuriin. Suurperheen (8 lasta) vanhimpana olen tottunut vastuunottoon jo lapsesta.

Kannatan tasa-arvoista yhteiskuntaa ja isänmaata. Kaikilla kykenevillä kansalaisilla on mielestäni velvollisuus osallistua isänmaan rakentamiseen tekemällä töitä ja maksamalla veroja kykynsä mukaan.

Koulutuksesta on karsittu liikaa ja se näkyy nuorten lukutaidottomuutena ja matematiikan osaamisen häviämisenä; päässälaskutaito alkaa olla harvinainen kyky. Kirjojen luku, eli kokonaisten tarinoiden hahmottaminen alkaa olla nuorisolle vaikeaa—syynä tekstiviestittely ja lukemattomuus. Kokonaisuuksien hahmottamisen ongelma heijastuu mielipiteisiin ja voi näkyä ääriliikkeinä. Haluan koulutukseen panostettavan.

Maakunnallinen SOTE tulee parantamaan terveydenhuollon palvelujen saatavuutta. Perusongelma, eli lääkärille pääsy helpottuu, kun SOTE-asemia perustetaan lisää, perusterveydenhuoltoa vahvistetaan ja käyntimaksut poistetaan. Kansalaiset saavat erikoissairaanhoidon peruspalveluja valitsemistaan SOTE-keskuksista, joten koko hoitoketju lyhenee. Se tarkoittaa sitä, että lonkkapotilas pääsee ensikäynnin jälkeen nopeutetussa aikataulussa operaatioon; mikäli vaiva sitä edellyttää. Tuen osaltani uudistuksen toteutumista ja tuon osaamisellani siihen maalaisjärkeä.

Paljon puhuttanut pakolaistilanne on EU-tason ja maailmanpolitiikan ongelma, jonka lopullinen ratkaisu ei tapahdu kuntatasolla. Emme perusta Jyväskylään lisää vastaanottokeskuksia, ja turvapaikkaoikeuden saaneiden kohdalla pyrimme integroimaan heidät yhteiskuntaamme; tarjoamalla suomen kielen opetusta,  ammattikoulutusta ja työtä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kuntavaalit 2017