OSUUSKUNTAMIES

Tiistai 19.3.2019 - Mauno Vanhala

Olen kierrellyt jonkin verran vaalien merkeissä, ja tavannut ihmisiä. Minut yllätti, että suurin osa ihmisistä on katsellut ihmeissään Sote-sopan kiehumista, ja muistellut, kuinka lähellä Maakunnallisen Osuuskuntamallin rakentaminen olikaan 2011.

Olen yhä vakuuttuneempi siitä, että tulevien vaalien yksi pääteema on Sote, ja sen ratkaisut. Osuuskuntamalli kiinnostaa ihmisiä. Olenkin luvannut, että mikäli tulen valituksi, Osuuskunnan testaaminen julkisena tuotantovaihtoehtona on yksi vaalilupaukseni. Kansa tuntuu ymmärtävän, että Osakeyhtiö ei sovi vanhusten hoivaan tai terveyspalveluihin tuottajaksi. Tosiasiahan on, että julkinen yksin ei selviä tulevista vanhustenhuollon ja terveydenhuollon ongelmista, vaan niiden ratkaisemiseen tarvitaan kaikki voimavarat.

Olen lisäksi alkanut ihmetellä yhä enemmän eläkkeiden taitetun indeksin oikeudenmukaisuutta. Jos hyvänkin eläkkeen saava ihminen elää kymmeniä vuosia, hänen loppuelämänsä on taloudellisesti kurjuutta, koska eläke menettää ostovoimansa. Eikö olisi reilumpaa puhua eläkkeiden leikkauksesta, eikä yrittää sumutta kansalaisia taitetulla indeksillä. Jos joku on epäoikeudenmukaista, niin se on. Ihmettelen, että köyhän asian ajajina itseään mainostavat vasemmistopuolueet eivät anna mitään vaalilupauksia taitetun indeksin suhteen. Mikäli tulen valituksi, yritän vaikuttaa siten, että eläkeindeksissä palailtaisiin asteittain vaikkapa ensin 50/50 suhteeseen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Osuuskunta, Sote, vanhusten hoiva, eläkeläiset

Oksaharju ja Sote

Torstai 28.2.2019 - Mauno Vanhala

Pakko kirjoittaa, että voiko ihanammin päivän enää alkaa, kun luin Oksaharjun kolumnin. Siihen ei ole lisäämistä, ja se on sitä, mistä minä olen puhunutvajaat 10 vuotta. Herätkää päättäjät, ja ymmärtäkää tuon jutun sanoma. Tässä lainauksia Oksaharjun kolumnista/KSML

Kolumni: Ratkaiseeko osuuskunta hoivakriisin?

Ei ole enää uutinen, että monessa yrityksessä osinkojen ja voittojen maksimoiminen on noussut uskonkappaleeksi. Uutinen näyttää olevan se, ettei yhtälö sovi sellaisenaan ihmisten hoivaamiseen.

Osuustoiminnan perusarvot, kuten rehellisyys ja välittäminen, olisivat kovaa valuuttaa hoivassa. Paikallinen osuustoiminta voisikin muodostaa terveen vastapainon tuotonjanoiselle ja hahmottomalle maailmalle, jossa naruista vetelee teryleenipukuinen pääomasijoittaja.

Lähtökohtana tulee säilyä yhä tuottavuus. Ratkaiseva ero on muotoiltava siitä, millaisella arvomaailmalla hoivatoimintaa harjoitetaan. Paikallisten osuuskuntien aseman vahvistaminen voisi lisätä palveluun ihmiskasvoista hoivayrittäjyyttä.

JO NYT KUNTA VOI ostopalveluissaan painottaa yhteiskuntavastuuta kumppaninsa valintakriteerinä. Näin tarjouskilpailussa pääsevät eteenpäin ne, jotka vastaavat yhteiskunnallisiin haasteisiin ja investoivat merkittävän osan tuotoista toiminnan laadun parantamiseen – parempiin palveluihin.

Todetusti osakeyhtiömuoto ei tee kaikin puolin menestyksekkäästä hoivabisneksestä mahdotonta. Osakkeenomistajien olisi kuitenkin ensiarvoisen tärkeää alkaa ajatella, että ajan yli yksikään sijoittaja tuskin kylpee suurissa seteleissä, jos kannattavuus kyhätään äärimmäisen resurssitehokkuuden varaan ilman painokelpoista kehitystä asiakaspalvelun tasossa.

Kirjoittaja on Nordnetin osakestrategi ja sijoituskirjailija.

2
 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Oksaharju, Sote, vanhusten hoiva, Osuuskunta

Arvaa harmittaako

Perjantai 23.11.2018 - Mauno Vanhala

Välillä tuntuu, että päästä kiristää kunnolla, kun seuraa tätä Sote-tuhraamista. Politiikka sotki hyvän asian.

Esitin Osuuskuntaa Keski-Suomen malliksi 2012, mutta se ei kelvannut. Silloin kuvasin mallin edut, kuten henkilöstön kannustuksen ja kokonaisvastuun toteutumisen. Mutta kun se ei sopinut Jyväskylälle, se ei toteutunut.

Liityin PS puolueeseen, ja ajattelin olla asiantuntijana siellä, mutta yllätyksekseni huomasin, että ensimmäisen kauden kansanedustajat tiesivät Sote-asiat asiat paremmin. Soini otti kopin Osuuskuntamallista, mutta se ei riittänyt. Olin hänen myötävaikutuksellaan mukana Parlamentaarisessa Sote-ryhmässä, mutta sielläkin politiikka ohitti ihmisten asian, ja Osuuskuntamalli ei saanut kannatusta. Tärkeää oli kinastella keskuskuntamallista ja valinnanvapaudesta, sekä ruotsinkielisten oikeudesta. Kokoomus ei hyväksynyt mallia, Kepu venkoili, ja demarit olivat keskuskuntamallin kannalla, niin sopua ei tullut. Näin jälkeen päin ajattelen, että sielläkään ei oikein ollut käsitystä kokonaisuudesta.

Virkamiehet Suomen maassa ovat seuranneet surullista Sote-uudistusta, ja kun se uhkaa tussahtaa, ovat ottaneet nyt viimeinkin asian omiin käsiinsä. Oulussa ja Tampereella ollaan rakentamassa Osuuskuntaa terveydenhuollon turvaamiseksi. Malli sisältää lääkäreiden työskentelymahdollisuudet koko piirin alueella, pienosuuskunnat pienten yritysten turvaajina jne., kuten vanhasta mallistani voi lukea.

Oltaisiinpa Keski-Suomessa toteutettu malli, niin nyt hampaiden kiristyksen sijaan naurattaisi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Osuuskunta