Sote

Perjantai 22.2.2019 - Mauno Vanhala

Perustuslakivaliokunnan lausunnossa näyttää lehtitietojen mukaan olevan sen tyyppisiä kannanottoja, että Sote-valiokunnan voipi olla vaikeaa saada ratkaisua valmiiksi.

EU-notifiointi on lie mahdoton saada tässä aikataulussa. Lähinnähän siinä on mielestäni kyse siitä, että voiko julkinen, Liikelaitoksen liikelaitos (julkinen Sote-keskus) toimia samassa markkinassa yksityisten yritysten kanssa. Jos Sote-keskuksia ei oikeasti yhtiöitetä, ja saada sitä kautta ne toimimaan ilman julkista tukea, niin kilpailullisesti voi tulla ongelma. Olisikohan Osuuskuntamalli kuitenkin ratkaissut tätä ongelmaa??

Perälautajuttu on äkkipäätään ongelmallinen, eli julkisella toimijalla, lähinnä Liikelaitoksella pitäisi olla toimintaa, jolla se voi kriisitilanteessa (yksityisen ajautuessa konkurssiin) vastata siitä, että kansalaiset saavat palvelunsa. Siitä ei kannattaisi tehdä liian vaikeaa, vaan se voidaan varmasti järjestää vaikka kuinka monella optiotyyppisellä sopimuksella yksityisten yritysten kanssa= sovitaan, että julkinen Liikelaitos voi ostaa palvelun tilanteen kriisiytyessa  palvelun toiselta yrittäjältä.

Maakuntien rahoitus on turvattava jotenkin väliaikaisjärjestelyillä, ja ilmoitettava reilusti, että seuraavaksi säädeään laki Maakuntaverosta, jolloin rahoitus ei ole enää perustuslaillinen ongelma.

Mutta saapa nähdä. Joka tapauksessa jatkovalmistelu olisi oltava parlamentaarisen ohjausryhmän opastamaa, ja ryhmään tulee valita kansanedustajia, jotka tuntevat ja tietävät Sotea ruohonjuuritasolla. Nykyisen valmistelun kompastelu johtuu tiedon ja ymmärryksen puutteesta. Konsulttien, lobbareitten, ja ministeriön virkamiesten antama tieto on aina kaukana siitä mitä elämä oikeasti on. Asiaa syvällisemmin tuntemattoman kansanedustajan on mahdoton ymmärtää Soten suurta kokonaisuutta. Mahdollisuuksia kuitenkin on.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Perustuslakivaliokunta lausunto Sote