Sote ja sen omgelmat

Keskiviikko 10.4.2019 - M Vanhala

Tänään julkaistu raportti Sote-uudistuksen ongelmista näyttää toistavan teemoja, joista olen tässä matkan varrella kirjoitellut yleisönosastolla ja sanonut ihmisille vaalikentillä.

Nyt hallitusneuvotteluissa olisi sovittava, että perustetaan parlamentaarinen soten valmisteluryhmä, jossa kaikilla edustajilla olisi soten ruohonjuuritason tietämystä. Jo tehdystä voidaan käyttää 40%, joten valmista tulisi noin kahdessa vuodessa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sote, raportti

Köyhyys ja kuolleisuus

Keskiviikko 3.4.2019 - Mauno Vanhala

Köyhyys lisää syöpiä, sydän-, ja verisuonisairauksia sekä masennusta, ja lisää näin inhimillistä kärsimystä ja kansanterveysongelmiin liittyviä kustannuksia. Hoitona voisivat olla koulutus ja etenkin työikäisillä sosiaaliturvan uudistus, jolla taattaisiin kaikille perusturva, jolla kansalainen selviäisi jokapäiväisistä menoistaan.

Eläkeikäiset eivät ehkä ehdi odottaa Sotu-uudistusta, ja heidän kohdallaan pitäisi toteuttaa kansaneläkkeen ja pienten työeläikkeiden tasokorotus, kuten useimmat puolueet ovat vaaliohjelmissaan esittäneet. Lisäksi olisi vähintäänkin kohtuullista puuttua eläkkeiden taitetun indeksin aiheuttamaan "korkoa korolle"-periaatteella tapahtuvaan eläkkeiden ostovoiman alentumiseen.

Ongelmiin on useimmiten monia ratkaisuja, ja niin on köyhyyteen liittyvään kuolleisuuteenkin. Tuore Standfordin yliopiston tutkijoiden selvitys (Basu S et al, Jama intern med 2018) nimittäin osoittaa, että hyvä perusterveydenhuollon lääkärimäärä vähentää väestön kuolleisuutta. Laajassa väestöselvityksessä 10 yleislääkärin lisäys 100000 asukasta kohden pidensi elinajan odotetta 52 päivää, ja vähensi kuolleisuutta 0,9-1,4%. Sama panostus  erikoissairaanhoitoon tuotti teoreettisesti ainoastaan 19 päivän lisäyksen elinaikaan, joten luulisi tämänkin vakuuttavan kaikkia, että nyt kannattaisi tehdä Sote-uudistus, jossa panostetaan perusterveydenhuoltoon. Lisäksi uudistus kannattaisi aloittaa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhdistämisellä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Köyhyys, Sote, perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito

OSUUSKUNTAMIES

Tiistai 19.3.2019 - Mauno Vanhala

Olen kierrellyt jonkin verran vaalien merkeissä, ja tavannut ihmisiä. Minut yllätti, että suurin osa ihmisistä on katsellut ihmeissään Sote-sopan kiehumista, ja muistellut, kuinka lähellä Maakunnallisen Osuuskuntamallin rakentaminen olikaan 2011.

Olen yhä vakuuttuneempi siitä, että tulevien vaalien yksi pääteema on Sote, ja sen ratkaisut. Osuuskuntamalli kiinnostaa ihmisiä. Olenkin luvannut, että mikäli tulen valituksi, Osuuskunnan testaaminen julkisena tuotantovaihtoehtona on yksi vaalilupaukseni. Kansa tuntuu ymmärtävän, että Osakeyhtiö ei sovi vanhusten hoivaan tai terveyspalveluihin tuottajaksi. Tosiasiahan on, että julkinen yksin ei selviä tulevista vanhustenhuollon ja terveydenhuollon ongelmista, vaan niiden ratkaisemiseen tarvitaan kaikki voimavarat.

Olen lisäksi alkanut ihmetellä yhä enemmän eläkkeiden taitetun indeksin oikeudenmukaisuutta. Jos hyvänkin eläkkeen saava ihminen elää kymmeniä vuosia, hänen loppuelämänsä on taloudellisesti kurjuutta, koska eläke menettää ostovoimansa. Eikö olisi reilumpaa puhua eläkkeiden leikkauksesta, eikä yrittää sumutta kansalaisia taitetulla indeksillä. Jos joku on epäoikeudenmukaista, niin se on. Ihmettelen, että köyhän asian ajajina itseään mainostavat vasemmistopuolueet eivät anna mitään vaalilupauksia taitetun indeksin suhteen. Mikäli tulen valituksi, yritän vaikuttaa siten, että eläkeindeksissä palailtaisiin asteittain vaikkapa ensin 50/50 suhteeseen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Osuuskunta, Sote, vanhusten hoiva, eläkeläiset

Sote kaatoi hallituksen

Perjantai 8.3.2019 - Mauno Vanhala

Hiukan minutkin yllätti hallituksen kaatuminen, vaikka eilen totesin Sote-lain kaatuvan. Mutta olisiko mukana nyt politiikkaa, jota minun on joskus vaikea ymmrätää. Mutta hyvä näin, niin loppui mahdottoman tehtävän kanssa jauhaminen.

Olen samaa mieltä kuin eilen, eli Parlamentaarinen ryhmä, ja aikaan saatua hyödyntäen. Ja tämä työ on aloitettava heti, koska kuntien ulkoistukset ja Maakuntien omat ratkaisumallit käynnistyvät välittömästi. Eduskunta on menettänyt kuntapäättäjien silmissä uskottavuuttaan, ja he ovat valmiita mita kummallesempiin ratkaisuihin.

Toivottavasti heti ensi viikolla saadaan sopu Parlamentaarisesta etenemisestä, ja työryhmä perkaamaan, mitä tehdystä työstä voidaan käyttää hyväksi. 

Olisiko hyvä palata Erikoissairaanhoidon ja Perusterveydenhuollon yhdistämiseen, koska sieltä edelleen olisi saatavissa integraatiohyötyjä. Vanhusten hoiva voi olla mukana, kuten jo 2010 esitin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sote, hallitus

Sote murhe

Torstai 7.3.2019 - Mauno Vanhala

Kuulastelin ja lueskentelin  uutisia. Sote näyttää kaatuvan siinä muodossa, jossa sitä on viety eteenpäin. Kuitenkin tarvitsemme uudistuksen, ja toivoisin, että nykyhallitus viimeisillä voimillaan saisi vielä sovittua, että heti vaalien jälkeen perustetaan kaikkien puolueitten Parlamentaarinen ohjausryhmä Soten maaliin viemiseksi. Ohjausryhmän jäsenten pitäisi olla Sote-maailman ruohojuuritason tuntijoita, kansanedustajia toki. Puhtaasti poliittisilla saavutuksilla ei tästä ryhmästä pitäisi paikkaa löytyä. Eikä valinnassa pitäisi olla ikärajaa, kuten taisi olla nykyhallituksen ministerivalinnoissa. Mukana pitäisi olla joku, joka tietää mahdolliset ja mahdottomat. Valitettavaa on, että tuskin siitä päästään sopuun, koska jokainen porukka ilmoittanee, että lähtökohta on heidän mallinsa--olkoon se mikä tahansa. Ja että heidän poliittinen satraappinsa on Soten asiantuntija. Huh!!!

Minusta asiassa pitää edetä Maakuntamallin pohjalta, ja järjestäjän ja tuottajan eriyttämisestä. Samalla pitäisi ottaa huomioon, että Perusterveydenhuolto on terveydenhuollon perusta. Se ei ole erikoissairaanhoito, eikä perusterveydenhuollon suunnittelua pidä missään tapauksessa antaa Sairaanhoitopiirien tehtäväksi. Jo nyt on nähtävissä, että kun Perusterveydenhuolto korisee Sotea odotellessa, Erikoissairaanhoito turpoaa ja lisää sekä rakentamista että tehtäviään. 

Lisäksi on hassua, että vaaleista piti tulla ilmastovaalit. Mutta niistä vaan tulee Sote-, vanhusten hoiva-, ja eläkeläisten vaalit, kuten teemoja valitessani ajattelin. Kansaa kiinnostaa heidän perusturvansa ja oikeutensa. Näin eläkeläisiäkin, joiden kohdalla leikattu indeksi, eläkeindeksien jäädytys ja verokohtelu ovat suuri vääryys.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sote

Sote murhe

Torstai 7.3.2019 - Mauno Vanhala

Kuulastelin ja lueskentelin  uutisia. Sote näyttää kaatuvan siinä muodossa, jossa sitä on viety eteenpäin. Kuitenkin tarvitsemme uudistuksen, ja toivoisin, että nykyhallitus viimeisillä voimillaan saisi vielä sovittua, että heti vaalien jälkeen perustetaan kaikkien puolueitten Parlamentaarinen ohjausryhmä Soten maaliin viemiseksi. Ohjausryhmän jäsenten pitäisi olla Sote-maailman ruohojuuritason tuntijoita, kansanedustajia toki. Puhtaasti poliittisilla saavutuksilla ei tästä ryhmästä pitäisi paikkaa löytyä. Eikä valinnassa pitäisi olla ilärajaa, kuten taisi olla nykyhallituksen ministerivalinnoissa. Mukana pitäisi olla joku, joka tietää mahdolliset ja mahdottomat. Valitettavaa on, että tuskin siitä päästään sopuun, koska jokainen porukka ilmoittanee, että lähtökohta on heidän mallinsa--olkoon se mikä tahansa. Ja että heidän poliittinen satraappinsa on Soten asiantuntija. Huh!!!

Minusta asiassa pitää edetä Maakuntamallin pohjalta, ja järjestäjän ja tuottajan eriyttämisestä. Samalla pitäisi ottaa huomioon, että Perusterveydenhuolto on terveydenhuollon perusta. Se ei ole eriloissairaanhoito, eikä terveydenhuollon suunnittelua pidä missään tapauksessa antaa Sairaanhoitopiirien tehtäväksi. Jo nyt on nähtävissä, että kun Perusterveydenhuolto korisee Sotea odotellessa, Eriloissairaanhoito turpoaa ja lisää sekä rakentamista että tehtäviään. 

Lisäksi on hassua, että vaaleista piti tulla ilmastovaalit. Mutta tulee Sote-, vanhusten hoiva-, ja eläkeläisten vaalit. Kansaa kiinnostaa heidän perusturvansa ja oikeutensa. Näin eläkeläistenkin, joiden kohalla leikattu indeksi, eläkeindeksien jäädytys ja verokohtelu ovat suuri vääryys.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sote

Oksaharju ja Sote

Torstai 28.2.2019 - Mauno Vanhala

Pakko kirjoittaa, että voiko ihanammin päivän enää alkaa, kun luin Oksaharjun kolumnin. Siihen ei ole lisäämistä, ja se on sitä, mistä minä olen puhunutvajaat 10 vuotta. Herätkää päättäjät, ja ymmärtäkää tuon jutun sanoma. Tässä lainauksia Oksaharjun kolumnista/KSML

Kolumni: Ratkaiseeko osuuskunta hoivakriisin?

Ei ole enää uutinen, että monessa yrityksessä osinkojen ja voittojen maksimoiminen on noussut uskonkappaleeksi. Uutinen näyttää olevan se, ettei yhtälö sovi sellaisenaan ihmisten hoivaamiseen.

Osuustoiminnan perusarvot, kuten rehellisyys ja välittäminen, olisivat kovaa valuuttaa hoivassa. Paikallinen osuustoiminta voisikin muodostaa terveen vastapainon tuotonjanoiselle ja hahmottomalle maailmalle, jossa naruista vetelee teryleenipukuinen pääomasijoittaja.

Lähtökohtana tulee säilyä yhä tuottavuus. Ratkaiseva ero on muotoiltava siitä, millaisella arvomaailmalla hoivatoimintaa harjoitetaan. Paikallisten osuuskuntien aseman vahvistaminen voisi lisätä palveluun ihmiskasvoista hoivayrittäjyyttä.

JO NYT KUNTA VOI ostopalveluissaan painottaa yhteiskuntavastuuta kumppaninsa valintakriteerinä. Näin tarjouskilpailussa pääsevät eteenpäin ne, jotka vastaavat yhteiskunnallisiin haasteisiin ja investoivat merkittävän osan tuotoista toiminnan laadun parantamiseen – parempiin palveluihin.

Todetusti osakeyhtiömuoto ei tee kaikin puolin menestyksekkäästä hoivabisneksestä mahdotonta. Osakkeenomistajien olisi kuitenkin ensiarvoisen tärkeää alkaa ajatella, että ajan yli yksikään sijoittaja tuskin kylpee suurissa seteleissä, jos kannattavuus kyhätään äärimmäisen resurssitehokkuuden varaan ilman painokelpoista kehitystä asiakaspalvelun tasossa.

Kirjoittaja on Nordnetin osakestrategi ja sijoituskirjailija.

2
 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Oksaharju, Sote, vanhusten hoiva, Osuuskunta

Sote

Perjantai 22.2.2019 - Mauno Vanhala

Perustuslakivaliokunnan lausunnossa näyttää lehtitietojen mukaan olevan sen tyyppisiä kannanottoja, että Sote-valiokunnan voipi olla vaikeaa saada ratkaisua valmiiksi.

EU-notifiointi on lie mahdoton saada tässä aikataulussa. Lähinnähän siinä on mielestäni kyse siitä, että voiko julkinen, Liikelaitoksen liikelaitos (julkinen Sote-keskus) toimia samassa markkinassa yksityisten yritysten kanssa. Jos Sote-keskuksia ei oikeasti yhtiöitetä, ja saada sitä kautta ne toimimaan ilman julkista tukea, niin kilpailullisesti voi tulla ongelma. Olisikohan Osuuskuntamalli kuitenkin ratkaissut tätä ongelmaa??

Perälautajuttu on äkkipäätään ongelmallinen, eli julkisella toimijalla, lähinnä Liikelaitoksella pitäisi olla toimintaa, jolla se voi kriisitilanteessa (yksityisen ajautuessa konkurssiin) vastata siitä, että kansalaiset saavat palvelunsa. Siitä ei kannattaisi tehdä liian vaikeaa, vaan se voidaan varmasti järjestää vaikka kuinka monella optiotyyppisellä sopimuksella yksityisten yritysten kanssa= sovitaan, että julkinen Liikelaitos voi ostaa palvelun tilanteen kriisiytyessa  palvelun toiselta yrittäjältä.

Maakuntien rahoitus on turvattava jotenkin väliaikaisjärjestelyillä, ja ilmoitettava reilusti, että seuraavaksi säädeään laki Maakuntaverosta, jolloin rahoitus ei ole enää perustuslaillinen ongelma.

Mutta saapa nähdä. Joka tapauksessa jatkovalmistelu olisi oltava parlamentaarisen ohjausryhmän opastamaa, ja ryhmään tulee valita kansanedustajia, jotka tuntevat ja tietävät Sotea ruohonjuuritasolla. Nykyisen valmistelun kompastelu johtuu tiedon ja ymmärryksen puutteesta. Konsulttien, lobbareitten, ja ministeriön virkamiesten antama tieto on aina kaukana siitä mitä elämä oikeasti on. Asiaa syvällisemmin tuntemattoman kansanedustajan on mahdoton ymmärtää Soten suurta kokonaisuutta. Mahdollisuuksia kuitenkin on.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Perustuslakivaliokunta lausunto Sote

Jukolan veljekset härkiä paossa

Maanantai 28.1.2019 - Mauno Vanhala

Välillä poliittisessa päätöksenteossa jotkut ismit valtaavat kaikkien päättäjien mielen kuin sonnilauman pakokauhussa. Silloin juostaan, eikä maalaisjärkistä puhetta ymmärretä, vaikka sitä toistaisi väsymiseen saakka.

Näin tapahtui vapaan kilpailun mantraa toistettaessakin: sillä muka saadaan Suomeen toimivat ja laadukkaat SOTE-palvelut. Kunnissa virkamiehet ja päättäjät ovat juosseet rinnakkain, eikä ulkoistuksiin liittyviä riskejä ole haluttu tunnistaa. Nyt esillä olevaa Esperi Caren (ym) skenaariota ei ole ulkoistusprosesseissa testailtu, vaikka oikeaoppisesti toimittaessa niin pitäisi. Vanhusten hoivan ulkoistuksiin liittyvistä ongelmista on viestejä annettu jo pitkään, mutta kuuroille korville.

Onneksi nyt on alkanut tulla takaa päin potkuja ulkoistusvimman kinttuihin, kuten viimeksi Esperin vanhusten hoivapalvelujen tapauksessa. Omistajien tavoittelema yli 10% tuotto on mahdoton. Maalaisjärki sanoo ja tietää, että julkinen puoli on viilannut ja kehittänyt toimintaansa vuosikausia, eikä siellä löysiä ole. Nyt nähdään mitä tapahtuu, kun poliitikkojen ”löysät” otetaan pois. Se tarkoittaa työvoiman vähentämistä, ja laadun heikentämistä.

Kirjoitimme prof. Iiro Jussilan kanssa HS ”Vieraskynä” palstalla 28.08.2015 Osuuskuntien mahdollisuudesta pelastaa SOTE. Esitimme, että Itsehallintoalueille (Maakuntiin) voitaisiin palvelujen tuotantoon perustaa Osuuskuntia tarpeellinen määrä. Näin vaikkapa yksi tai useampia vanhusten hoivaan.

Perustajina olisivat asiakkaat ja palvelujen tuottajat (hoiva-alan pienyrittäjät, apteekit, jalkahoitajat, fysioterapeutit, hoitajat, jne.). Kunnat/Maakunnat voisivat vastata niitten organisoinneista. Ne voisivat käyttää palvelujen alihankkijoina yksityisiä SOTE-toimijoita. Osuustoiminnan ydinideoita hyödyntäen luotaisiin kannustimet, joilla tavoiteltaisiin laatua ja vaikuttavuutta. Merkittävää on, että yli 10% tuottotavoittelua ei olisi. Jos jotain viivan alle jäisi, se käytettäisiin henkilöstön kehittämiseen ja asiakkaiden palkitsemiseen.

Merkittävistä kysymyksistä päättäisivät tahot, joita kiinnostaa laatu ja tehokkuus. Ei pääomasijoittajaa kiinnosta, millä tavalla he yli 10% voittonsa saavat.

Kun hoivayritykset virittävät jatkossa hoivakotinsa viranomaisen pakottamalle laatutasolle, hinnat nousevat, mutta ei sijoittajan voiton tavoittelu mihinkään häviä. Kuntien ulkoistuksilla aikoinaan laskemansa taloudellinen hyöty häviää kuin pieru Saharaan.

Nyt esillä olevan, ja uhkaavasti pahenevan kaaoksen olisi voinut välttää aloittamalla julkisen toiminnan kehittämisen Osuuskuntamallilla. Joka tapauksessa julkisen toimijan pitäisi nopeasti valmistautua tulevan SOTE-lain mahdollistamaan kilpailuun. Muuten joudumme isolle kivelle karkuun, kuin Jukolan veljekset sonnilauman edessä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Esperi Care, vanhusten hoiva, SOTE

Piinallisen oikeaan ennustettu

Sunnuntai 27.1.2019 - Mauno Vanhala

3.7-17 mielipidekirjoitukseni, ja 16.9-18 Etelä-Saimaan artikkeli ovat osuneet melko oikeaan. Tietenkin voi kysyä, että pitääkö tulevan hallituksen ja eduskunnan tehdä SOTE:n jatkovalmistelussa jotakin toisin. Vai onko tämä nykytilanne haluttu?

Vaalit näyttänevät, mitä kansa ajattelee. Nämä ovatkin mitä suurimmassa määrin SOTE-vaalit.

Ja perässä nyt historiaa 1-1.5 vuoden takaa:

Sotesta on kohta jäljellä vain rauniot (KSML 3.7-17)

Terveyskeskusten palveluiden rapautuminen oli varsinainen syy vuosia sitten sote-uudistuksen käynnistymiselle. Lain valmistelu on kuitenkin ollut melkoista teatteria.

Henkilökohtaisesti läheltä asiaa seuranneena tiedän, että esimerkiksi edellisen vaalikauden aikana tapahtunut sote-valmistelu tapahtui tietoisena silloisen lakiesityksen perustuslaillisista ongelmista.

Kuitenkin haluttiin eräänlaisena poliittisena naamanpesuna saada aikaiseksi esitys, joka koeponnistettaisiin perustuslakivaliokunnassa. Kaikki muistavat, että pieleen meni.

Huhut nykyisen esityksen perustuslaillisista ongelmista kiersivät jo pitkään, ja kohdatkin, jotka eivät menisi läpi, olivat tiedossa.

Mutta taas, tavallaan keskeneräisestä lakiesityksestä haluttiin perustuslakivaliokunnan lausunto. Nyt se saatiin.

Yleisesti on ollut myös tiedossa, että ministeriöissä lain valmistelua on jatkettu siten, että nyt julki tuodut ongelmat on otettu huomioon. Eli ei tullut yllätyksenä.

Tämä epäselvä tilanne on johtanut siihen, että perusterveydenhuoltoa ja sosiaalitointa ulkoistetaan kovalla tahdilla.

Vanhusten palveluasuminen on kohta kansainvälisillä suuryrityksillä, jotka toteuttavat hoivan ja hoidon aina voittoa tavoitellen ja laatuvaatimuksia venyttäen; henkilökunnan jaksamista samalla kuristaen. Tästähän on Jyväskylässäkin tuore esimerkki.

Kunnat ovat lakivalmistelun viivästyessä tehneet peruspalveluiden kokonaisulkoistuksia pirstaloiden häikäilemättömästi samalla maakunnallista kokonaisuutta.

Viimeisenä uutisena on erikoissairaanhoidon sementoiminen omaksi valtakunnakseen aikomalla perustaa miljoonapiirien sairaaloita, jotka olisivat perusterveydenhuoltoon nähden etulyöntiasemassa ainakin rahanjaon suhteen.

Mahdollisesti syntyvät maakunnatkin ovat täysin hampaattomia näiden erikoissairaanhoidon suurten yhtymien kanssa. Samalla erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteensovittaminen etääntyy.

Sosiaalitointa ei olisi kannattanut alun perinkään ottaa alkuvaiheessa uudistukseen mukaan, vaan se olisi pitänyt tuoda erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhdistämisen jälkeen asteittain uuteen kokonaisuuteen. Mutta politiikka voitti, ei järki.

Nyt perusterveydenhuoltoa uhkaa todellinen kaaos ja romuttuminen.

Jo pari miljoonaa ihmista Suomessa saa terveydenhuollon palvelunsa terveyskeskusten ulkopuolelta, yksityisiltä terveysasemilta, vakuutusrahotteisesti. Ja samalla kokonaisuuden kannalta erittäin eriarvoisesti.

Köyhillä ja työttömillä kun ei ole varaa ostaa vakuutuksia, eikä heillä tietenkään ole työnantajien maksamia vakuutuksia.

Sydämeen sattuu seurata, kun julkinen perusterveydenhuolto on ollut vuosia onnettoman lainvalmistelun rusikoitavana. Kohta siitä ei ole jäljellä kuin rauniot.

Lukijalta: Suomen suurin puhallus on alkanut terveydenhuollossa! (Etelä-Saimaa 16.9-18)

Suuri puhallus on ryminällä alkanut. Kunnat ja kuntien yhteenliittymät, kuten Eksote painavat hätänappulaa. Kiinteistöjä ja vanhusten hoivapalvelupisteitä myydään paniikissa. Imatra myy kaikki, mitä kasaan saa raavittua. Muut tulevat perässä. Eksotessa nousi alkuun kipakkaa arvostelua moisesta sooloilusta.

Eksote tulee nyt mukaan tivoliin suurimmalla paniikkipolkimella. He aikovat jättää vanhusten hoivasta ja huolehtimisesta itselleen vain 25–50 prosenttia ja ulkoistaa loput. Ulkoistaminen tarkoittaa sitä, että yksityiset pörssiyhtiöt saavat vanhuspalveluista ylivallan. Kartellien syntyminen mahdollistuu ja hinnoittelu palveluista karkaa käsistä.

On aivan sama, millainen kokoonpano on tulevassa hallituksessa.

Ylen haastattelema professori Mauno Vanhala sanoo, että suurten ikäluokkien ei kannata olla huolissaan taloistaan, kesämökeistään ja mahdollisesta muusta hankkimastaan omaisuudesta. Se kaikki menee voittoa tavoitteleville ylikansallisille terveysalan suuryrityksille. Porukka, joka sodan jälkeen rakensi, raatoi ja pihisti itselleen jotain sukanvarteen on paskarakosessa. Suurin osa on jo nyt 70 vuoden ja arkun välissä. Monissa terveysalan yrityksissä on istuttu palavereissa ja seminaareissa ja hiottu taktiikkaa, miten tuo sydänverellä saatu omaisuus saadaan kanavoitua pörssissä olevien yhtiöitten osakkeenomistajien taskuihin.

Vielä ei hoivasijoituspäätöksiä tehtäessä ole kysytty pankkitilin saldoa, talon arvoa tai kesämökin hintaa. Professori Vanhalan mukaan kohta kysytään. Tavalliset suurten ikäluokkien suomalaiset omistavat juuri sen rintamamiestalon, jonka hinnalla kartellimarkkinoilla yksityisissä vanhuspalvelulaitoksissa nauttii hoivasta yksi ihminen kolme,neljä vuotta. Sitten kun rahat ovat haihtuneet, on kai kyseltävä niitä julkisen sektorin halvempia paikkoja, joita ei käytännössä ole enää olemassa.

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen anoo, että vanhaan ei ole enää paluuta. Se tarkoittaa sitä, että Eksote ei aio rakentaa enää vanhainkoteja. Kotona ollaan hautaan asti. Kuntoutetaan lasaretissa muutama päivä ja palautetaan kotiin kaatumaan! Mellastuskenttä yksityiselle rahalle on valmis.

Oppositio uskoo, että jos ja kun me olemme seuraavassa hallituksessa ja vallassa, niin me kumoamme sote-lait tai ainakin muutamme niitä. On aivan sama, millainen kokoonpano on tulevassa hallituksessa. Juna meni jo ja vaihteet ovat käännetty markkinatalouden raiteelle.

Kokoomuksen ja Keskustan sinulle-minulle-politiikka on kaiken tämän takana. On hyvä muistaa, että alkulähtökohta oli se, että ihmiset pääsevät paremmin lääkäriin. Miten joku asia voidaan sössiä näin perusteellisesti?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hoiva, SOTE

Kuin vierasta sikaa

Maanantai 7.1.2019 - Mauno Vanhala

Maamme hallitus lyö SOTE-uudistuksellaan julkista terveydenhuoltoamme kuin vierasta sikaa, eli teuraaksi äkkiä ja veret pihalle. On helppo huomata, että yritystysjohtajat ja veronkiertäjät vetävät vähintäänkin taustalla isänmaatamme. Algoritmit sekä insinööri-, ekonomi-, ja kvartaaliajattelu, joista puuttuu empaattisuus ja tunteet, ohjaavat maamme hallitusta.

Sähköverkko ja digiverkko myytiin kansainvälisille sijoittajille ja nyt sama taitaa koskea pikaisesti maanteitämme ja rautateitämme. Ja mikä minua eniten vihastuttaa, koskee esityksenmukaisen SOTE-uudistuksen toteutuessa yli puoli vuosisataa rakennettua terveyspalveluverkkomme. Perusterveydenhuolto romutetaan lopullisesti Ruotsina malliin. Ei jää kiveä kiven päälle.

EU ei tule hyväksymään kilpailluille markkinoille perusterveydenhuoltoon julkisella rahalla tuettuja Liikelaitosten yhtiöitä. Se tarkoittaa, että julkinen perusterveydenhuolto on täysin housut kintuissa, kun nämä kansaiväliset yhtiöt laittavat oikeasti tuulemaan. Nehän tekevät koko ajan strategisia valtauksia, ja jakavat markkinoita keskenään. Tässä ei julkisella ole mitään jakoa, jos Valinnanvapaus toteutuu suunnitellussa muodossa.

Nyt hallitus on esityksellään ulkoistamassa kiireetöntä leikkaustoimintaa yksityisille yhtiöille, ilman päivystysvelvollisuutta. Samoin ensihoitoa, jonka kehittämiseen on käytetty hitosti rahaa ja resursseja, koulutusta jne. Mistä herrat arvelevat henkilökunnan näihin verorahoja paratiisisaarille rosvoaviin yrityksiin tulevan. No tietenkin julkisen valmiiksi kouluttamasta reservistä!!

Minkälainen pää näitä pykäliä onkaan sorvannut?? Mieletöntä! Näkee, että poliitikkopäät tuottavat näitä. Asiantuntijapäitä ei ole tarvinnut, eikä tarvita. Viisaus on nuoren poliitikon päässä. 

Joku voi sanoa, että happamia, sanoi..., Ja ehkä niin onkin, mutta tällainen tuho olisi ollut estettävissa, jos olisi haluttu. Mutta ainakaan minulta ei ole kukaan kysynyt minkäänlaista osviittaa viimeiseen kahteen vuoteen, ja samoin näyttää käyneen muillekin terveydenhuollon asiantuntijoille, jotka eivät ole olleet samaa mieltä SOTE:sta. Vai onko se niin, että minulla sittenkään ole käsitystä terveydenhuoltojärjestelmämme toiminnasta ja mahdollisuuksista.

Mikä helvetti oli syy, että ei voitu lähteä alun perin tuotannon Osuuskuntamalliin, joka olisi ratkaissut nämä ongelmat ennakkoon. Esitys tuli väärältä taholta, varmaankin.

Onkohan minun syytä keskittyä romaanien kirjoittamiseen, ja jättää terveydenhuolto nuorten, innokkaiden poliitikoiden käsiin. Heillä näyttää olevan tietoa ohjata myös lääketieteen asiantuntijoita. Ehkäpä siinä on saatu muutakin kuin paksua pihviä. Vaalirahaa?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: SOTE uudistus

SOTU hirvettää etukäteen

Lauantai 1.12.2018 - Mauno Vanhala

Annika Lapintie (Perustuslakivaliokunnan pj, vas) näyttää arvelleen, että Maakuntauudistus esitetyssä muodossa ei valmistu tämän hallituksen aikana, ja että seuraava hallitus tekee aikanaan esitykset, joita se katsoo sopivaksi. Ja samaan aikaan pitäisi saada aikaan kaikkien puolueiden havittelema SOTU-uudistus. Mission impossible nykyisillä eväillä.

Toisaalla HS vieraskynä artikkelissaan Auri Pakarinen osuu naulan kantaan kuvatessaan SOTE lainvalmistelun problematiikkaa. Olennainen sanoma hänen kirjoituksessaan on, että onnistuakseen lainvalmistelu tarvitsee parempaa ymmärrystä, miten yhteiskunta toimii, ja mitenkä lait vaikuttavat yhteiskuntaan. Ja se lain valmistelusta on puuttunut.

Poliitikot ja ministeriön virkamiehet ovat SOTE-lain valmistelussa puhuneet vertikaalisesta ja horisontaalisesta integraatiosta ymmärtämättä sitä, mitä se tarkoittaa ruohonjuuritasolla. Ministeriön virkamiehet ovat joutuneet sorvaamaan lain pykäliä aina sen mukaan, mikä hallituspuolue on sattunutkin huutamaan kovimmin, ja taas joutuneet muuttamaan niitä, kun oppositiopuolueitten johtamat SOTE-, tai perustuslakivaliokunta ovat konahtaneet. Ymmärtämättä lakien vaikutuksia yhteiskuntaan, ja usein vielä täysin mitättömistä asioista.

Perustuslakivaliokunnan pitäisi minun mielestäni tulkita perustuslakia kansalaisten parhaaksi. Sitä se todellakaan ei ole tehnyt, vaan on soveltanut ennen digiaikaa kirjoitettua tekstiä sellaisenaan ja soveltanut sitä kansalaisten pahaksi-- ymmärtämättä, kuinka paljon hankaluuksia he ovat aiheuttaneet itse SOTE:lle.

Nyt kuntien/kaupunkien johtajat, sairaanhoitopiirien johtajat, ja suurten kansainvälisten firmojen pomot ovat pyyhkineet takapuoltaan Suomen Eduskunnalla, ja hallituksella. Lain valmistelija ei ole ehtinyt perässä hiljentääkseen kokonaisulkoistuksia, vanhusten hoivapaikkojen keskittämistä muutamien käsiin, tai Osuukuntien perustamisia erikoissairaanhoidon turvaamiseksi. Kunnat ja sairaanhoitopiirit tekevät mitä haluavat!

Osuuskuntien perustamisista tunnen hiukan vahingoniloakin, koska aikoinaan esittämäni mallit SOTE-tuotannon tekemiseksi ovat osoittautumassa järkeviksi. Ne on oivallettu vasta nyt, noin 6 vuoden jauhamisen jälkeen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: SOTE, SOTU, Perustuslakivaliokunta