Vanhusten hoiva ja hoito

Lauantai 9.2.2019 - Mauno Vanhala

Vanhustenhuollossa rytisee ja kovaa. 

Tämä on mielestäni ollut odotettavissa johtuen koko Suomessa tapahtuvasta liian nopeasta palvelurakenteen muutoksesta, jossa terveyskeskusten vuodeosastoja lakkautetaan, ja potilaat siirretään tehostettuun palveluasumisen ja hoivaan.

Nyt Alavudella törmättiin hälyttävään tilanteeseen. Kunta on arvioinut, että aiemmin sen terveyskeskuksen vuodeosastoa tarvitsevat asiakkaat voidaan noin vain siirtää tehostettuun palveluasumiseen. Nyt sitten arvioidaan, että kuka vastaa, kun vanhuspotilaita on kuollut palveluasuntoihin. Onko se kunta, joka vastaa viimekädessä, koska se on arvioinut ja tehnyt rakennemuutoksen, kilpailuttanut ja tehnyt sopimuksen palvelutuottajan kanssa. Vaiko palveluntuottaja?

Kunnat pyrikivät ankarasti säästämään menoissaan, eli kuntien johtajat ja kuntien talouspäälliköt määrittelevät hoidon ja hoivan tasoa. Kilpailuttamisella haetaan säästöä ja tehoja!! Perusturvajohtaja saa potkut jos hän vikuroi vastaan.

Minä olen Jyväskylän Petu-lautakunnassa sanonut aikaa sitten suoraan, että vuorokausihinta, minkä Jyväskylä maksaa palveluntuottajille, on liian matala, jos halutaan laatua. Olen ennustanut konkursseja, mutta ne ovat toteutuneet kansainvälisten toimijoiden tekeminä yritysostoina.

Minusta on hullua, että ammattilaiset eivät saa arvioida todellisia kustannuksia. Onhan heillä verrokkina oma toiminta, johon kuluu kuitenkin enemmän euroja, kuin yksityisellä toimijalla. 

Attendon Karjalainen selittelee Alavudella palveluasumisessa tapahtuneita vanhusten kuolemia sillä, että siirrot olisivat tapahtuneet liian nopeasti. Eikö kunta arvioikaan, kuka pärjää vuodeosastohoidon sijaan tehostetussa palveluasumisessa? Kuka sen kiireen on määritellyt?? Kunnan virkamies kuulosti puolustelevan asiaa samalla tapaa. Eikö nyt ensin olisi pitänyt arvioida, ovatko kuolemat luonnollisia tapahtumia, vai  virhearvion seuraamuksia. Tahallisia ne eivät varmaan ole,ja hoitajia niistä ei voi syyttää. Vallankaan, jos heitä on liian vähän.

Ainoa keino olisi ollut lähettää kaikki huonompikuntoiset aina Keskussairaalan päivystykseen, mutta nuhteita siitäkin olisi tullut. Näin muuten tulee jatkossa tapahtumaan, koska hoitajat eivät uskalla kantelujen pelossa ottaa enää vastuuta potilaistaan. Ei, vaikka heitä olisi enemmänkin. Tälle ulkoistusvimmalle ja palvelurakenteen pikauudistukselle tulee nyt todella kova hintalappu.

Jos virhearvioita on tapahtunut, niitä on tapahtunut sekä kunnassa sen lähettäessä vuodeosastopotilaan palveluasumiseen, että palveluntuottajalla sen ottaessa vastaan potilaan, jonka hoitoon niillä ei ole valmiuksia. 

Tämä kuhina ei tähän lopu.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Terveyskeskus, vuodeosasto, vanhusten hoito, hoiva, Attendo, kuolemat

Terveyskeskusmaksut pois

Keskiviikko 19.12.2018 - Mauno Vanhala

Huomasin demareitten vaaliohjelmassa maininnan terveyskeskusmaksujen poistamisesta. Minä olen esittänyt puheissani asiaa jo vuosia sitten, pöntöstä ja kirjoituksissa. Maksujen poisto olisi ehdottoman oikea ratkaisu.

Asiaa voi tarkastella paristakin näkökulmasta.

Ensinnäkin maksun vaituksesta ihmisten haluun lähteä lääkäriin tai hoitajallekin, jos pussi on tyhjä. Sen ei pitäisi olla este, mutta sitä meidän pääosin hyvähampaisista koostuvat poliitikot eivät ole suostuneet tajuamaan. Jos tauti pahenee, niin aina sen hoito on kalliimpaa. Talousarvioiden valmistelussakin maksujen poisto on riipaistu heti pois--kaupungin talouden romuttavana asiana. Samalla huiskitaan Hippokselle ja imagon parantamiseen miljoonia.

Voi muuten miettiä, kuinka paljon imago olisikaan parantunut, jos Jyväskylä olisi poistanut maksut!!

Toinen, yhtä suuri syy on ihmisten varattomuus, ja lähinnä pikavippien kautta syntyneet ulosotot. Miettikääpälukijat sitä, että perintätoimistot myyvät näitä ulosottoja kansainvälisille firmoille (Norvegian tms.), jotka maksavat ehkäpä 10-20% perittävästä summasta. Näilllä suurilla pääomilla pelaavilla kansainvälisillä perintäfirmoilla on sitten aikaa vaikka 15 vuotta jatkaa perintää, kerätä lasku moninkertaisesti ja aiheuttaa ihmisten itsemurhia, työkyvyttömyyttä ja elämän vaikeutumista joka sektorilla . Ymmärtävätköhän päättäjät, että perintäprosessien suurin yksittäinen syy on perintään ohjautuneet terveydenuuo,tomaksut???

Ja muutamista puheenvuoroistani huolimatta Jyväskylän kaupunki ulkoisti perinnän näille Molokin kidoille perustellen, että sitä kautta saadaan parempi tulos. Luulen, että päättäjät tekivät tässä todella pahan virhearvion, ymmärtämättä mitä he tekivät. Kurjuutta sillä on saatu aikaan. Ja lasku lankeaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Terveyskeskusmaksut

Totinen mies

Maanantai 3.12.2018 - Mauno Vanhala

Tänään tuli ulos tämän vuoden aikana kirjoittamani romaani "Totinen mies". Siinä liikutaan minulle tutussa ympäristössä ja kerrotaan terveyskeskuslääkärin työn iloista ja hankaluuksista, ikämiehen parisuhteen viilentymisestä, uudesta aasialaisesta rakkaudesta ja ympäristön suvaitsevuudesta. Ja suvaitsemattomuuden seurauksista yksilötasolla.

Kirjoitan teoksessani hiukan myös eutanasiasta ja tsemurhista, sekä niitten oikeutuksesta.

Projektina kirjan kirjoittaminen oli haastava, mutta sainpa sen tehyä. Nyt tiedän, että voin kirjoittaa uudenkin kirjan, ja olen sitäkin jo aloitellut.

En saanut siirrettyä näille sivuille kirjan esitettä, mutta sen voi köydä vilmaisemassa googlaamalla BoD, ja sieltä kirjakauppa ja sitten haku nimellä, tai uutuudet. Tiukkapipoisten kannattaa jättää kirja lukematta..

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Romaani, rakkaus, Thaimaa, eutanasia, terveyskeskus