OSUUSKUNTAMIES

Tiistai 19.3.2019 - Mauno Vanhala

Olen kierrellyt jonkin verran vaalien merkeissä, ja tavannut ihmisiä. Minut yllätti, että suurin osa ihmisistä on katsellut ihmeissään Sote-sopan kiehumista, ja muistellut, kuinka lähellä Maakunnallisen Osuuskuntamallin rakentaminen olikaan 2011.

Olen yhä vakuuttuneempi siitä, että tulevien vaalien yksi pääteema on Sote, ja sen ratkaisut. Osuuskuntamalli kiinnostaa ihmisiä. Olenkin luvannut, että mikäli tulen valituksi, Osuuskunnan testaaminen julkisena tuotantovaihtoehtona on yksi vaalilupaukseni. Kansa tuntuu ymmärtävän, että Osakeyhtiö ei sovi vanhusten hoivaan tai terveyspalveluihin tuottajaksi. Tosiasiahan on, että julkinen yksin ei selviä tulevista vanhustenhuollon ja terveydenhuollon ongelmista, vaan niiden ratkaisemiseen tarvitaan kaikki voimavarat.

Olen lisäksi alkanut ihmetellä yhä enemmän eläkkeiden taitetun indeksin oikeudenmukaisuutta. Jos hyvänkin eläkkeen saava ihminen elää kymmeniä vuosia, hänen loppuelämänsä on taloudellisesti kurjuutta, koska eläke menettää ostovoimansa. Eikö olisi reilumpaa puhua eläkkeiden leikkauksesta, eikä yrittää sumutta kansalaisia taitetulla indeksillä. Jos joku on epäoikeudenmukaista, niin se on. Ihmettelen, että köyhän asian ajajina itseään mainostavat vasemmistopuolueet eivät anna mitään vaalilupauksia taitetun indeksin suhteen. Mikäli tulen valituksi, yritän vaikuttaa siten, että eläkeindeksissä palailtaisiin asteittain vaikkapa ensin 50/50 suhteeseen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Osuuskunta, Sote, vanhusten hoiva, eläkeläiset

Oksaharju ja Sote

Torstai 28.2.2019 - Mauno Vanhala

Pakko kirjoittaa, että voiko ihanammin päivän enää alkaa, kun luin Oksaharjun kolumnin. Siihen ei ole lisäämistä, ja se on sitä, mistä minä olen puhunutvajaat 10 vuotta. Herätkää päättäjät, ja ymmärtäkää tuon jutun sanoma. Tässä lainauksia Oksaharjun kolumnista/KSML

Kolumni: Ratkaiseeko osuuskunta hoivakriisin?

Ei ole enää uutinen, että monessa yrityksessä osinkojen ja voittojen maksimoiminen on noussut uskonkappaleeksi. Uutinen näyttää olevan se, ettei yhtälö sovi sellaisenaan ihmisten hoivaamiseen.

Osuustoiminnan perusarvot, kuten rehellisyys ja välittäminen, olisivat kovaa valuuttaa hoivassa. Paikallinen osuustoiminta voisikin muodostaa terveen vastapainon tuotonjanoiselle ja hahmottomalle maailmalle, jossa naruista vetelee teryleenipukuinen pääomasijoittaja.

Lähtökohtana tulee säilyä yhä tuottavuus. Ratkaiseva ero on muotoiltava siitä, millaisella arvomaailmalla hoivatoimintaa harjoitetaan. Paikallisten osuuskuntien aseman vahvistaminen voisi lisätä palveluun ihmiskasvoista hoivayrittäjyyttä.

JO NYT KUNTA VOI ostopalveluissaan painottaa yhteiskuntavastuuta kumppaninsa valintakriteerinä. Näin tarjouskilpailussa pääsevät eteenpäin ne, jotka vastaavat yhteiskunnallisiin haasteisiin ja investoivat merkittävän osan tuotoista toiminnan laadun parantamiseen – parempiin palveluihin.

Todetusti osakeyhtiömuoto ei tee kaikin puolin menestyksekkäästä hoivabisneksestä mahdotonta. Osakkeenomistajien olisi kuitenkin ensiarvoisen tärkeää alkaa ajatella, että ajan yli yksikään sijoittaja tuskin kylpee suurissa seteleissä, jos kannattavuus kyhätään äärimmäisen resurssitehokkuuden varaan ilman painokelpoista kehitystä asiakaspalvelun tasossa.

Kirjoittaja on Nordnetin osakestrategi ja sijoituskirjailija.

2
 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Oksaharju, Sote, vanhusten hoiva, Osuuskunta

Vanhusten hoiva ja hoito

Lauantai 9.2.2019 - Mauno Vanhala

Vanhustenhuollossa rytisee ja kovaa. 

Tämä on mielestäni ollut odotettavissa johtuen koko Suomessa tapahtuvasta liian nopeasta palvelurakenteen muutoksesta, jossa terveyskeskusten vuodeosastoja lakkautetaan, ja potilaat siirretään tehostettuun palveluasumisen ja hoivaan.

Nyt Alavudella törmättiin hälyttävään tilanteeseen. Kunta on arvioinut, että aiemmin sen terveyskeskuksen vuodeosastoa tarvitsevat asiakkaat voidaan noin vain siirtää tehostettuun palveluasumiseen. Nyt sitten arvioidaan, että kuka vastaa, kun vanhuspotilaita on kuollut palveluasuntoihin. Onko se kunta, joka vastaa viimekädessä, koska se on arvioinut ja tehnyt rakennemuutoksen, kilpailuttanut ja tehnyt sopimuksen palvelutuottajan kanssa. Vaiko palveluntuottaja?

Kunnat pyrikivät ankarasti säästämään menoissaan, eli kuntien johtajat ja kuntien talouspäälliköt määrittelevät hoidon ja hoivan tasoa. Kilpailuttamisella haetaan säästöä ja tehoja!! Perusturvajohtaja saa potkut jos hän vikuroi vastaan.

Minä olen Jyväskylän Petu-lautakunnassa sanonut aikaa sitten suoraan, että vuorokausihinta, minkä Jyväskylä maksaa palveluntuottajille, on liian matala, jos halutaan laatua. Olen ennustanut konkursseja, mutta ne ovat toteutuneet kansainvälisten toimijoiden tekeminä yritysostoina.

Minusta on hullua, että ammattilaiset eivät saa arvioida todellisia kustannuksia. Onhan heillä verrokkina oma toiminta, johon kuluu kuitenkin enemmän euroja, kuin yksityisellä toimijalla. 

Attendon Karjalainen selittelee Alavudella palveluasumisessa tapahtuneita vanhusten kuolemia sillä, että siirrot olisivat tapahtuneet liian nopeasti. Eikö kunta arvioikaan, kuka pärjää vuodeosastohoidon sijaan tehostetussa palveluasumisessa? Kuka sen kiireen on määritellyt?? Kunnan virkamies kuulosti puolustelevan asiaa samalla tapaa. Eikö nyt ensin olisi pitänyt arvioida, ovatko kuolemat luonnollisia tapahtumia, vai  virhearvion seuraamuksia. Tahallisia ne eivät varmaan ole,ja hoitajia niistä ei voi syyttää. Vallankaan, jos heitä on liian vähän.

Ainoa keino olisi ollut lähettää kaikki huonompikuntoiset aina Keskussairaalan päivystykseen, mutta nuhteita siitäkin olisi tullut. Näin muuten tulee jatkossa tapahtumaan, koska hoitajat eivät uskalla kantelujen pelossa ottaa enää vastuuta potilaistaan. Ei, vaikka heitä olisi enemmänkin. Tälle ulkoistusvimmalle ja palvelurakenteen pikauudistukselle tulee nyt todella kova hintalappu.

Jos virhearvioita on tapahtunut, niitä on tapahtunut sekä kunnassa sen lähettäessä vuodeosastopotilaan palveluasumiseen, että palveluntuottajalla sen ottaessa vastaan potilaan, jonka hoitoon niillä ei ole valmiuksia. 

Tämä kuhina ei tähän lopu.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Terveyskeskus, vuodeosasto, vanhusten hoito, hoiva, Attendo, kuolemat

Jukolan veljekset härkiä paossa

Maanantai 28.1.2019 - Mauno Vanhala

Välillä poliittisessa päätöksenteossa jotkut ismit valtaavat kaikkien päättäjien mielen kuin sonnilauman pakokauhussa. Silloin juostaan, eikä maalaisjärkistä puhetta ymmärretä, vaikka sitä toistaisi väsymiseen saakka.

Näin tapahtui vapaan kilpailun mantraa toistettaessakin: sillä muka saadaan Suomeen toimivat ja laadukkaat SOTE-palvelut. Kunnissa virkamiehet ja päättäjät ovat juosseet rinnakkain, eikä ulkoistuksiin liittyviä riskejä ole haluttu tunnistaa. Nyt esillä olevaa Esperi Caren (ym) skenaariota ei ole ulkoistusprosesseissa testailtu, vaikka oikeaoppisesti toimittaessa niin pitäisi. Vanhusten hoivan ulkoistuksiin liittyvistä ongelmista on viestejä annettu jo pitkään, mutta kuuroille korville.

Onneksi nyt on alkanut tulla takaa päin potkuja ulkoistusvimman kinttuihin, kuten viimeksi Esperin vanhusten hoivapalvelujen tapauksessa. Omistajien tavoittelema yli 10% tuotto on mahdoton. Maalaisjärki sanoo ja tietää, että julkinen puoli on viilannut ja kehittänyt toimintaansa vuosikausia, eikä siellä löysiä ole. Nyt nähdään mitä tapahtuu, kun poliitikkojen ”löysät” otetaan pois. Se tarkoittaa työvoiman vähentämistä, ja laadun heikentämistä.

Kirjoitimme prof. Iiro Jussilan kanssa HS ”Vieraskynä” palstalla 28.08.2015 Osuuskuntien mahdollisuudesta pelastaa SOTE. Esitimme, että Itsehallintoalueille (Maakuntiin) voitaisiin palvelujen tuotantoon perustaa Osuuskuntia tarpeellinen määrä. Näin vaikkapa yksi tai useampia vanhusten hoivaan.

Perustajina olisivat asiakkaat ja palvelujen tuottajat (hoiva-alan pienyrittäjät, apteekit, jalkahoitajat, fysioterapeutit, hoitajat, jne.). Kunnat/Maakunnat voisivat vastata niitten organisoinneista. Ne voisivat käyttää palvelujen alihankkijoina yksityisiä SOTE-toimijoita. Osuustoiminnan ydinideoita hyödyntäen luotaisiin kannustimet, joilla tavoiteltaisiin laatua ja vaikuttavuutta. Merkittävää on, että yli 10% tuottotavoittelua ei olisi. Jos jotain viivan alle jäisi, se käytettäisiin henkilöstön kehittämiseen ja asiakkaiden palkitsemiseen.

Merkittävistä kysymyksistä päättäisivät tahot, joita kiinnostaa laatu ja tehokkuus. Ei pääomasijoittajaa kiinnosta, millä tavalla he yli 10% voittonsa saavat.

Kun hoivayritykset virittävät jatkossa hoivakotinsa viranomaisen pakottamalle laatutasolle, hinnat nousevat, mutta ei sijoittajan voiton tavoittelu mihinkään häviä. Kuntien ulkoistuksilla aikoinaan laskemansa taloudellinen hyöty häviää kuin pieru Saharaan.

Nyt esillä olevan, ja uhkaavasti pahenevan kaaoksen olisi voinut välttää aloittamalla julkisen toiminnan kehittämisen Osuuskuntamallilla. Joka tapauksessa julkisen toimijan pitäisi nopeasti valmistautua tulevan SOTE-lain mahdollistamaan kilpailuun. Muuten joudumme isolle kivelle karkuun, kuin Jukolan veljekset sonnilauman edessä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Esperi Care, vanhusten hoiva, SOTE

Piinallisen oikeaan ennustettu

Sunnuntai 27.1.2019 - Mauno Vanhala

3.7-17 mielipidekirjoitukseni, ja 16.9-18 Etelä-Saimaan artikkeli ovat osuneet melko oikeaan. Tietenkin voi kysyä, että pitääkö tulevan hallituksen ja eduskunnan tehdä SOTE:n jatkovalmistelussa jotakin toisin. Vai onko tämä nykytilanne haluttu?

Vaalit näyttänevät, mitä kansa ajattelee. Nämä ovatkin mitä suurimmassa määrin SOTE-vaalit.

Ja perässä nyt historiaa 1-1.5 vuoden takaa:

Sotesta on kohta jäljellä vain rauniot (KSML 3.7-17)

Terveyskeskusten palveluiden rapautuminen oli varsinainen syy vuosia sitten sote-uudistuksen käynnistymiselle. Lain valmistelu on kuitenkin ollut melkoista teatteria.

Henkilökohtaisesti läheltä asiaa seuranneena tiedän, että esimerkiksi edellisen vaalikauden aikana tapahtunut sote-valmistelu tapahtui tietoisena silloisen lakiesityksen perustuslaillisista ongelmista.

Kuitenkin haluttiin eräänlaisena poliittisena naamanpesuna saada aikaiseksi esitys, joka koeponnistettaisiin perustuslakivaliokunnassa. Kaikki muistavat, että pieleen meni.

Huhut nykyisen esityksen perustuslaillisista ongelmista kiersivät jo pitkään, ja kohdatkin, jotka eivät menisi läpi, olivat tiedossa.

Mutta taas, tavallaan keskeneräisestä lakiesityksestä haluttiin perustuslakivaliokunnan lausunto. Nyt se saatiin.

Yleisesti on ollut myös tiedossa, että ministeriöissä lain valmistelua on jatkettu siten, että nyt julki tuodut ongelmat on otettu huomioon. Eli ei tullut yllätyksenä.

Tämä epäselvä tilanne on johtanut siihen, että perusterveydenhuoltoa ja sosiaalitointa ulkoistetaan kovalla tahdilla.

Vanhusten palveluasuminen on kohta kansainvälisillä suuryrityksillä, jotka toteuttavat hoivan ja hoidon aina voittoa tavoitellen ja laatuvaatimuksia venyttäen; henkilökunnan jaksamista samalla kuristaen. Tästähän on Jyväskylässäkin tuore esimerkki.

Kunnat ovat lakivalmistelun viivästyessä tehneet peruspalveluiden kokonaisulkoistuksia pirstaloiden häikäilemättömästi samalla maakunnallista kokonaisuutta.

Viimeisenä uutisena on erikoissairaanhoidon sementoiminen omaksi valtakunnakseen aikomalla perustaa miljoonapiirien sairaaloita, jotka olisivat perusterveydenhuoltoon nähden etulyöntiasemassa ainakin rahanjaon suhteen.

Mahdollisesti syntyvät maakunnatkin ovat täysin hampaattomia näiden erikoissairaanhoidon suurten yhtymien kanssa. Samalla erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteensovittaminen etääntyy.

Sosiaalitointa ei olisi kannattanut alun perinkään ottaa alkuvaiheessa uudistukseen mukaan, vaan se olisi pitänyt tuoda erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhdistämisen jälkeen asteittain uuteen kokonaisuuteen. Mutta politiikka voitti, ei järki.

Nyt perusterveydenhuoltoa uhkaa todellinen kaaos ja romuttuminen.

Jo pari miljoonaa ihmista Suomessa saa terveydenhuollon palvelunsa terveyskeskusten ulkopuolelta, yksityisiltä terveysasemilta, vakuutusrahotteisesti. Ja samalla kokonaisuuden kannalta erittäin eriarvoisesti.

Köyhillä ja työttömillä kun ei ole varaa ostaa vakuutuksia, eikä heillä tietenkään ole työnantajien maksamia vakuutuksia.

Sydämeen sattuu seurata, kun julkinen perusterveydenhuolto on ollut vuosia onnettoman lainvalmistelun rusikoitavana. Kohta siitä ei ole jäljellä kuin rauniot.

Lukijalta: Suomen suurin puhallus on alkanut terveydenhuollossa! (Etelä-Saimaa 16.9-18)

Suuri puhallus on ryminällä alkanut. Kunnat ja kuntien yhteenliittymät, kuten Eksote painavat hätänappulaa. Kiinteistöjä ja vanhusten hoivapalvelupisteitä myydään paniikissa. Imatra myy kaikki, mitä kasaan saa raavittua. Muut tulevat perässä. Eksotessa nousi alkuun kipakkaa arvostelua moisesta sooloilusta.

Eksote tulee nyt mukaan tivoliin suurimmalla paniikkipolkimella. He aikovat jättää vanhusten hoivasta ja huolehtimisesta itselleen vain 25–50 prosenttia ja ulkoistaa loput. Ulkoistaminen tarkoittaa sitä, että yksityiset pörssiyhtiöt saavat vanhuspalveluista ylivallan. Kartellien syntyminen mahdollistuu ja hinnoittelu palveluista karkaa käsistä.

On aivan sama, millainen kokoonpano on tulevassa hallituksessa.

Ylen haastattelema professori Mauno Vanhala sanoo, että suurten ikäluokkien ei kannata olla huolissaan taloistaan, kesämökeistään ja mahdollisesta muusta hankkimastaan omaisuudesta. Se kaikki menee voittoa tavoitteleville ylikansallisille terveysalan suuryrityksille. Porukka, joka sodan jälkeen rakensi, raatoi ja pihisti itselleen jotain sukanvarteen on paskarakosessa. Suurin osa on jo nyt 70 vuoden ja arkun välissä. Monissa terveysalan yrityksissä on istuttu palavereissa ja seminaareissa ja hiottu taktiikkaa, miten tuo sydänverellä saatu omaisuus saadaan kanavoitua pörssissä olevien yhtiöitten osakkeenomistajien taskuihin.

Vielä ei hoivasijoituspäätöksiä tehtäessä ole kysytty pankkitilin saldoa, talon arvoa tai kesämökin hintaa. Professori Vanhalan mukaan kohta kysytään. Tavalliset suurten ikäluokkien suomalaiset omistavat juuri sen rintamamiestalon, jonka hinnalla kartellimarkkinoilla yksityisissä vanhuspalvelulaitoksissa nauttii hoivasta yksi ihminen kolme,neljä vuotta. Sitten kun rahat ovat haihtuneet, on kai kyseltävä niitä julkisen sektorin halvempia paikkoja, joita ei käytännössä ole enää olemassa.

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen anoo, että vanhaan ei ole enää paluuta. Se tarkoittaa sitä, että Eksote ei aio rakentaa enää vanhainkoteja. Kotona ollaan hautaan asti. Kuntoutetaan lasaretissa muutama päivä ja palautetaan kotiin kaatumaan! Mellastuskenttä yksityiselle rahalle on valmis.

Oppositio uskoo, että jos ja kun me olemme seuraavassa hallituksessa ja vallassa, niin me kumoamme sote-lait tai ainakin muutamme niitä. On aivan sama, millainen kokoonpano on tulevassa hallituksessa. Juna meni jo ja vaihteet ovat käännetty markkinatalouden raiteelle.

Kokoomuksen ja Keskustan sinulle-minulle-politiikka on kaiken tämän takana. On hyvä muistaa, että alkulähtökohta oli se, että ihmiset pääsevät paremmin lääkäriin. Miten joku asia voidaan sössiä näin perusteellisesti?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hoiva, SOTE

Terveydenhuolto Eduskuntavaaleissa

Torstai 17.1.2019 - Mauno Vanhala

Mielenkiintoista, että kaikille puolueille tulevat Eduskuntavaalit tuntuvat olevan ilmasto-, maahanmuutto-, turvapaikka- ja pakolaiskysymysvaalit. Ketään ei tunnu kiinnostavan eläkeikäisten ja vanhusten terveydenhuolto, eikä  oikeastaan vanhusten hoivakaan. Vaikka kansalta kysyttäessä tärkein asia on nimenomaa hyvin toimiva terveydenhuolto.

Ilmastonmuutos on tärkeä. Sen ympärillä pyörii toisaalta iso markkinavoimien ratas. Kauppa- ja bisnesmiehet ovat haistaneet siihen liittyvät jumalattomat taloudelliset mahdollisuudet. Ja tietenkin siihen liittyvä raha ohjaa Suomen hallituksen, EU:n, Arktisen neuvoston, ja lopulta Trumpinkin päätöksiä. Sen hoitamisesta ei kukaan halua, eikä enää voikaan kieltäytyä. Mutta ilmastonmuutos ei ole yksin Suomen ratkaistavissa, ja Maurin täytyy pitää jatkossa asiaa EU tasolla vahvasti esillä. Yksittäisenä ihmisenä minä en voi paljoakaan siihen vaikuttaa, mutta jätteeni lajittelen, ja dieselillä ajan.

Pakolais- ja hallitsematon maahanmuuttokysymys on jo vaikeampi, koska olosuhteet pakolaisten lähtömaissa ohjaavat ihmisten liikkeitä. Ilmaston muutos on tärkeä, mutta vielä suurempi ongelma on sota, ja etenkin USA:n yritykset viedä demokratian ideologiaa maihin, joiden ajatusmaailmaan se ei istu. Sen seurauksena on syntynyt sotia, ja etenkin islamististen ääriliikkeiden nousu. Ikävää sanoa, mutta Afganistanin, Irakin, Somalian, jne. kansojen kurjuus on seurausta "länsimaisten arvojen ja demokratian" viemisestä noihin maihin pakkokeinoin. Omalta osaltani voin ainoastaan viedä viestiä, että ihmiset ovat samoja ihmisiä niin Afrikassa, Aasiassa kuin meilläkin. Jos mahdollista, kannattaa käydä tutustumassa. Niinhän Teuvokin tekee, ja uskallan väittää, että hänekin kantansa pehmenevät matkailun seurauksena.

Toisaalta Internetin ja muun somen avulla luodaan ihmisille kuva onnellisesta elämästä länsimaissa. Onhan se ihme, jos ihminen ei lähde tavoittelemaan onnea, kuten suomalaisetkin aikoinaan Amerikoihin ja Kanadaan muuttaessaan. Vapaa liberalismi, kommunismi ja muut ismit ovat tuhoutuneet rajojen hävitessä. Aiemmin oli pieniä kansakuntia, jotka suojelivat asukkaitaan. Nyt rajat rutisevat, ja koko maailmasta tulee yksi globaali kokonaisuus, jostsa kehityksestä ei kukaan voi kieltäytyä. Minä veisin Kiinalaisten tapaan infraa noihin maihin, jotta niissä syntyisi ihmisille mahdollisuus parempaan elämään. Viljelystä, sahoja, teollisuutta ja teitä. Ei sotimalla vaan kehittämällä.

Minä ajattelen kuitenkin siten, että kaikkien ei tarvitse keskittyä noihin globaaleihin kysymyksiin. Minä aion pysytellä lähellä keskisuomalaista ihmistä, ja seuraan Sote-uudistuksen kompurointia Eduskunnan käsittelyyn.

Sain varsin kipakkaa arvostelua edellisestä "Kuin vierasta sikaa"-mielipidekirjoituksestani, mutta arvostelijat eivät ehkä nähneet huoltani taustalla. Totta hitossa toivon sen menevän maaliin, mutta on helppo arvata, että sen käytäntöön saattaminen on todella ison työn takana. Siinä tarvitaan maalaisjärkeä ja tietoa siitä, kuinka terveydenhuollon kone oikeasti toimii. Aion osallistua henkilökohtaisesti lakien käytännön kielelle kääntämiseen, ja siten terveyspalveluiden turvaamiseen muillekin, kuin työterveydenhuollon piiriin kuuluville.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Terveydenhuolto, eläkeläiset, vanhusten hoiva, pakolaiset, turvapaikanhakijat