PS kannatus , SOTE

Keskiviikko 8.4.2015 klo 8:32 - Mauno Vanhala

Keskisuomalaisen juttu vahvisti sen, minkä on havainnut kiertäessään Markettien nurkkia ja kävelykatua. PS kannatus on kasvussa. Kansan parissa uskotaan, että jos PS on kakkospaikalla tulevaa hallitusta muodostettaessa, muutos on mahdollinen.  Ihmisissä on paljon tyytymättömyyttä nykyiseen eduskuntaan. Kansa näkee viimeiset 4 vuotta tuherteluna ja etenkin ihmisten sydäntä lähellä oleva SOTE-uudistuksen kanssa räpelöinti tympii. Tavallinen kansalainen ei pääse lääkärin vastaanotolle, ja tätä eivät meidän nykypoliitikkomme näytä ymmärtävän. Kansanedustajillahan on erinomainen työterveyshuolto, joka saa "matti meikäläisen" ahdingon unohtumaan.

Jos KEPU voittaa, kuten ennusteet näyttävät, ja PS on kakkosena, voimme viedä SOTE-uudistuksen kohtuullisen nopealla aikataululla maaliin. Painavilla ministerinsalkuilla kyetään ohjaamaan uudistusta siten, että yksityistäminen, palvelusetelimallit, ulkoistamiset ja "raha seuraa asiakasta" periaatteet eivät kulje uudistuksen kärkenä. Ne kaikki ovat käyttökelpoisia välineitä, mutta ensin on saatava rahoitus yksikanavaiseksi ja järjestäminen suunnilleen nykyisten maakuntien kokoisille alueille.

Ainoa vääntö voi tulla KEPU:n kanssa siitä, että jotkut tahot haluaisivat rakentaa tulevan järjestelmän Sairaanhoitopiirien päälle, mutta se on väärin. Perusterveydenhuolto on pahimmissa ongelmissa ja yhdessä sosiaalitoimen kanssa se muodostaa yli 60% koko paketista, joten uuden järjestelmän on rakennuttava peruspalveluiden pohjalle.Käydään 19.4 jälkeen keskustelut maakunta-apparaatin mahdollisista vaaleista ja verotusoikeudesta, mutta ratkaisu saadaan kyllä. Uusi kone voisi aloittaa asteittain 2017 alusta. Siinä meillä haastetta, jonka selvittämistä äänestäjät odottavat.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: PS, kannatus, nukkuvat