Hoitajamitoituksen lehmänkauppa??, SOTE tulee

Torstai 7.2.2019 - Mauno Vanhala

Onkohan minun ajatusmaailmassani joku vialla, kun seuratessani tätä keskustelua vanhustenhuollon hoitajamitoituksesta on tullut vaikutelma, että kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Itse paljonkin vanhuksia hoitaneena tiedän, että ratkaisevampaa on motivoitunut hoitaja, kuin kaksi vähemmän motivoitunutta. Ja uudistuksen kaavailuissa ei työntekijän osallistumista sielullaan ole huomioitu mitenkään, vaan kaikki kynnelle kykenevät jouduttaisiin ottamaan riviin.

Lisäksi on jännää rakentaa sellainen menoautomaatti, joka kaataa kaikkien pikkukuntien talouden vuorenvarmaan. Ja suurillakin kunnilla on todella isoja ongelmia selvitä siihen liittyvästä hintalapusta. Jos mitoitus nostetaan 0,7:ään hoidettavaa kohti, se tarkoittaa vanhustenhuollon asumispalveluihin ainakin 500 miljoonan euron lisäystä. Se muodostuu palkoista ja niitten lisäkuluista, sekä työterveyshuollon, eläkkeiden jne. kasvusta.

Toteutuakseen mitoitus vaatisi koulutusuudistusta, eikä meillä Suomessa riitä ihmisiä tälle alalle. Ihan jo alhaisen syntyvyyden takia se on mission impossible. Tarvittaisiin suunnitelmia kouluttaa hoitajia Afrikassa tai Aasiassa, ja se pitäisi Suomen kielen omalaatuisuuden takia tehdä perin pohjin suunnitellen. Englantia noilla alueilla puhutaan jo koulusta lähtien, mutta ei Suomea.

Sitten se lehmänkauppa-ajatus. Jospa hoitajamitoitusta viedään nyt sekä hallituspuolueitten että opposition voimin yksissä tuumin eteen päin, ja jospa onkin sovittu, että tällä SDP:n laariin satavalla operaatiolla oppositio ei kaadakaan SOTE-uudistusta????

ELI SUMMA SUMMARUM. SOTE TULEE!!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vanhustenhuolto, hoitajamitoitus, lehmänkauppa