Eduskuntavaalien jälkeinen hallituspohja

Keskiviikko 15.4.2015 klo 20:30 - Mauno Vanhala

Presidentti Niinistö pöllytti nykyhallitusta ja omiaan (kokoomusta) siitä, että asioista puhutaan sellaisella "poliitikkolatinalla", että tavallinen kansa ei sitä ymmärrä. On totta, että kansan kieltä käyttää harvempi ja siitä syystä esimerkiksi rakenneremontti ja SOTE-uudistus eivät ole auenneet tavalliselle kadunkulkijalle. Eivät ne muuten ole auenneet kansanedustajillekaan, eli suurin osa päättäjistä ei valitettavasti näe kokonaisuutta. Tai ainakaan usea ei osaa niistä suomeksi puhua, joka pitäisi asioiden ymmärtäjälle olla helppoa. Silti heidän pitäisi päättää!! Tästä mainiona esimerkkinä oli muuten Jyväskylässä tämän valtuustokauden alussa käyty keskustelu omaishoidon tuen supistuksista. Silloin valtuustossa useampi kansanedustajakin sanoi, että ei tiennyt, mitä 2012 päättäessään vuoden 2013 talousarviosta itse asiassa päätti.

Maakuntaa ja Markettien kulmia kiertäessä on tullut selväksi, että suuri osa kansasta on kyllästynyt nykypolitiikkaan. "Luotto on mennyt"; sanoo monikin. Osa epäilee, että viitsiikö lähteä ollenkaan äänestämään, koska "elämä kuitenkin vaan kurjistuu, ja herrat hoitavat toistensa etuja". Osa haluaa tietää Suomen kielellä, onko muutos ylipäätään mahdollinen. Monelle on syntynyt uutisten kautta kuva uhkaavasta tilanteesta Suomen asioiden hoidossa, mutta kerrotut ratkaisut ovat hepreaa. Esimerkiksi, on todella vaikeaa kuvitella, että Suomeen syntyy yhtäkkiä 200.000 uutta työpaikkaa. Kansalaisetkin ymmärtävät, että vientiin sellainen ei voi perustua, koska lypsyjakkaroita viemällä ei Suomeen synny työpaikkoja. Keskustelussa on selvennyt, että ainoa vientiin pohjautuva mahdollisuus on tutkimuksen kautta syntyvissä uusissa tuotteissa, kuten biolanka-- mutta nekin tuovat taaloja vasta 5-10 vuoden kuluttua.

Kansan yleinen käsitys on, että lisäämällä ostovoimaa voidaan nopeasti toipua. Eläkeindeksin leikkuri ja eläkeläisten verotus ovat vieneet eläkeläisten rahat ja ostovoiman. Suuryritykset maksavat alle 7% yhteisöveroa, kun taas PK-yritykset 24%. Tämä on moraalinen ongelma ja samalla kansalaisten tuloverotusta kiristävä. Suuryritykset tähtäävät osinkojen jakoon, joka on taas ennätysmäisellä tasolla. Ja Suomi valtiona köyhtyy-- vaikka yrityksiä on tuettu verovaroilla vuosien saatossa. Kyse on miljardeista, joilla voitaisiin tuloverotusta keventää, ja rattaat liikkeelle.

Kun olen avannut ihmisille SOTE-uudistuksen tarpeellisuutta ja mahdollisuutta suomeksi, on useille herännyt toivo. Tavalliselle matti meikäleiselle on itsestään selvyys, että kun tulot pienevät, on menoja pienennettävä. Kansa ymmärtää kansan kieltä. Kysehän on siitä, pääseekö tulevaisuudessa lääkärille, saavatko vanhukset hoitoa ja hoivaa ja kuinka käy lasten-- tehokkaammin ja pienemmällä rahalla. Olen reilusti selostanut, että SOTE-uudistuksen läpiviennin kannalta on tärkeää, että PS on vaalien jälkeen toiseksi suurin puolue-- KEPU:lle lienee tulossa kärkipaikka. On olennaista, mistä puolueesta tulevat painavimpien ministerinsalkkujen kantajat. Ja suurin osa väestä ymmärtää. Ja tulos nähdään vaaleissa--toivottavasti.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eduskuntavaalit, PS, nukkuvien puolue, Presidentti Niinistö