Keski-Suomen vaaliennuste

Torstai 26.3.2015 klo 11:48 - Mauno Vanhala

Taloustutkimuksen haastattelujen pohjalla YLE oli tehnyt ennusteen paikkajaosta maakunnittain. Keski-Suomeen oli arvioitu vihreille 1 paikka ja PS:n menettävän toisen paikkansa. KE#PU:n oli arvioita saavan yhden lisäpaikan.

Lähtökohtaisesti kaikki on mahdollista, mutta tuon tutkimuksen perusteella on kehnoa ennustella mitään muuta kuin että KEPU on suurin eduskuntapuolue, myös Keski-Suomessa. Kolme seuraavaa ovat edelleen virhemarginaalien sisällä.

Keski-Suomesta oli haastateltu noin 700 ihmistä, joka tarkoittaa sitä, että virhemarginaali on reilut 3%. Jos esimerkiksi 84 tai 94 haastateltua ilmoittaa äänestävänsä jotakin puoluetta, tilastollisesti se on sama. Sattuu virhemarginaalin sisään.

Tilastotiede on sellaista, että virhemarginaalit pienenevät tutkittavien äänestäjien määrän kasvaessa. 1 paikka vaatii vihreiltä kovaa onnistumista (käytännössä noin 7% kannatusta) ja PS:lle notkahdusta (noin 13% kannatusta).

Vielä ei näytä siltä, että toinen paikkamme olisi uhattuna, mutta totta kai työtä täytyy tehdä.

Isomäen kanssa yhteinen vaalivideomme, jota esitetään MTV3:lla, näyttää herättäneen kiinnostusta. Toivotaan, että se herättelee myös äänestämään.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eduskuntapaikat, ennuste, taloustutkimus