Tikkakosken palveluiden kurjistuspolitiikka ja eduskuntavaalit

Maanantai 9.2.2015 - Mauno Vanhala

Mistä nyt eduskuntavaalien alla saatiin Tikkakoskelle kehittämissuunnitelma ja sille kannattajia joka puolueessa. Onpas historian valossa outoa..

Jyväskylän kaupungin Tilapalvelut on nimittäin ajanut yksisilmäisesti Tikkakosken palveluja alas. Ainakin minun silmissäni toiminta on ollut suunnitelmallista ja tarkoituksenmukaista. Uimahalli, terveyskeskus, lukio ja mitä vielä tuleekaan??

Tilapalvelut on uskomaton mörkö kaupungissamme. Se saa häärätä ja tehdä mitä haluaa. Eli Tilapalvelut määrää suunnan, eivät asukkaiden palvelut. Ja varmasti Tilapalveluiden ohjeistus tulee jostakin. Mutta mistä?? Lienee näiltä samoilta virkamiehiltä ja poliitikoilta, jotka nyt ovat ajamassa Tikkakosken kehittämissuunnitelmaa.

Perussuomalaisten taistelivat Eija Reilin johdolla Tikkakosken uimahallin puolesta. Tilapalvelut kuitenkin yksiniittisesti ilmoitti, että halli on niin mätä ja kallis, että se on purettava. Ei voinut kuulemma edes korjata. Ei siinä auttanut maamme-laulukaan. Ja niin purettiin terve rakennus, joka olisi palvellut ties kuinka pitkään sekä armeijaa että siviilejä.

Toinen esimerkki oli Terveysasema. Perusturvalautakuntaan ilmaantui yllättäen Tilapalvelut kertomaan monipalvelupisteistä ja siihen liittyen Tikkakosken terveysaseman remontista. Se pitää saneerata, sanottiin. Ja Lautakunnalle esitettiin piirustukset, joissa ei Terveysasemalle ollut enää tiloja lainkaan. Lautakunta puuttui peliin ja se vaati muutokset piirustuksiin siten, että terveyskeskuspalvelut voidaan säilyttää. Lautakunta oli yksimielinen.

Seuraavaksi virkamiesjohto ilmoitti, että Tikkakoskelle ei saada lääkäreitä, ei rahallakaan. Vaikka aikoinaan 2 vuotta sitten Tikkakosken lääkäreiden virat täytettiin, mutta ne sijoitettiin Lautakunnan tahdosta huolimatta Palokkaan. Poliittinen tahto palveluiden säilyttämisestä ei toteutunut. Lautakuntaa uhkailtiin, että jos lääkärit pakotetaan Tikkakoskelle, Jyväskylässä tapahtuu joukkoirtisanoutuminen. Eli kovaa peliä.

Lautakunta teki tässä tilanteessa ratkaisun, että hankitaan terveysasemalle palvelujen tuotanto ulkoistamalla ne. Toisin sanoen palvelut ostetaan yksityispuolelta, jos se ei virkatyönä onnistu. Uskomatonta mutta totta, että seuraavaksi ilmoitettiin, että kilpailuttaminen vaatii ainakin vuoden. Vaikka samaan aikaan Jämsä kilpailutti koko terveydenhuollon toimintansa parissa viikossa. Ja näin Tilapalvelu ehti alkaa remontin, joka valmistuu loppukesästä.  Ainakin Lautakunnalle on näin ilmoitettu.

Remontin ajan palvelut ovat Palokassa, mutta remontin valmistuttua pitäisi lääkäreiden ja hoitajien yms. terveyskeskuspalveluiden alkaa Tikkakoskella. Ulkoistettuna. Kilpailutuksesta ei ole kuulunut vähään aikaan mitään, mutta Lautakunta vahtii, että se tulee tehtyä, ja että palvelut alkavat tällä kertaa sovitusti.

Mutta Lukiokin meni! Olikohan tarpeen?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jyväskylä, Tikkakoski, tilapalvelut, eduskuntavaalit