SOTE-UUDISTUS JA VALINNANVAPAUS NEUVOLASSA

Torstai 6.4.2017 - Mauno Vanhala

Julkisuudessa on väännetty neuvoloiden asemasta tulevassa Sote:ssa. Asiasta tietämättömät pelottelevat, että neuvolat yksityistetään omiksi yhtiöikseen. Minun mielestäni kukaan ei aja tällaista linjaa, vaan neuvolat voivat olla osa joko yksityistä tai julkista Sote-asemaa, jotka ne kyllä pitää olla yhtiömuotoisia. Nyt halutaa ampua alas koko uudistus, ja vääriä asioita esitetään ikään kuin totuuksina. Sehän on tietenkin ollut Suomen politiikan taipumus. Mielenkiintoista on, että kukaan ei edes harmittele (paitsi mitä nyt Ville Niinistö viimeisen mokansa jälkeen), tai pyydä anteeksi totuutena jakamaansa väärää informaatiota. Sotesta tulee neuvoloineen hyvä kokonaisuus.

Vaalityö on osaltani tehty ja se  jäi hiukan vähälle . Jopa jakamattomia flyereitä on vielä auton penkillä. Suklaakarkit vein tänään PS teltalle jaettavaksi kansalle. Itseään saa tietenkin syyttää, jos sunnuntaina tulos ei ole hyvä. Joka tapauksessa suurin osa ehdolla olevista tiedostaa, että nyt mitataan ja punnitaan potentiaaliset Maakuntavaalien ehdokkaat. Jos puolueen kannatus on kokonaisuutena heikko,ei edes kova henkilökohtainen tuloskaan takaa Maakuntavaaleissa muuta kuin takarivin paikan. Eturiviin pääseminen edellyttää sekä puolueen että henkilökohtaista menestystä. On mielenkiintoista jännittää sunnuntai-iltana, koska silloin määritellään mm. allekirjoittaneen tulevien vuosien ohjelma. Olen muuten Lapissa seuraamassa tuloslaskentaa. Jos vaalimenestys on kehno, kaukomaat ja muu elämä odottanevat. Jos tulos on hyvä, Maakuntavaalit odottavat tammikuussa. Äänestäjät päättävät.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sote, neuvolat, vaalit

SOTE-UUDISTUS JA VALINNANVAPAUS

Tiistai 4.4.2017 - Mauno Vanhala

Hallitus vastasi demareitten välikymykseen antamalla tietoa tulevasta Sote-uudistukseen liittyvästä valinnanvapauslaista. Vastauksessa selvisi, että maamme hallitus vie Sote-uudistuksen ja Valinnanvapauslain maaliin suunnilleen ennakoidussa aikataulussa. Aiemmin Kokoomuksen vaatima Kuntien tuotanto-oikeus ei ole esityksessä ja hyvä niin.

Malli on aika pitkälle se, mitä Keski-Suomeen kaavailtiin jo 2012. Maakunta järjestää ja sekä yksityiset että julkiset yhtiöt tuottavat. Jos joku muistaa, niin vuosia sitten kuvatussa mallissa palveluiden tuottaja olisi ollut yhtiö--Osuuskunta. Sen jäseniä olisivat voineet olla pienet yritykset, ammatinharjoittajat ja asiakkaat. Myös työntekijöille kaavailtiin mahdollisuutta olla Osuuskunnan jäseniä.

Pidän edelleen Osuuskuntaa parhaana vaihtoehtona Maakunnan yritykseksi. Se poistaisi monia raja-aitoja ja takaisi kansalaisten ja ammattilaisten puhaltamisen yhteen hiileen. Ongelmana on vaan se, että esitys tulee jotenkin väärältä taholta-- ja se, että moni virkamies tai poliitikko ei vaivaudu tutustumaan Osuuskuntamalliin perin pohjin. Tai ei sitten ymmärrä?? Nyt on miljoonan taalan paikka tehdä jotakin todella uutta, kun Maakunnat alkavat rakentaa Järjestämisen ja Tuottamisen kokonaisuutta. Ja Pellervo-seura on jo aiemmin luvannut antaa asiantuntija-apua sille Maakunnalle, joka rohkenisi lähteä edes selvittämään Osuukuntamallia. Mutta virkamiehemme eivät taida ottaa tarjousta vastaan??

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sote, kuntavaalit, välikysymys, valinnanvapaus

Vaalityö ja sote-osuuskunta

Tiistai 28.3.2017 - Mauno Vanhala

Äänestäjät tahtoisivat kuulla SOTE:sta vaalitilaisuuksissa, mutta johtuen luottamustehtävistä, kaduilla ja markettien edustalla tehtävä kansalaisten jututtaminen jää valitettavan vähälle. Eilen istuttiin Valtuustoa iltakymmeneen saakka ja tänään päivä meni ministeri Rehulan kiertueella Paviljongissa. Huomenna on Kuntoutuksen uudistamiskomitean palaveri Helsingissä ja torstai menee maakunnallisen Sote-tuotantoryhmän palaverissa Jämsässä ja ilta PETU-lautakunnan kokouksessa. Jos lautakunta päättyy oikeaan aikaan, suuntaan sen jälkeen Killerin raveihin jakamaan kyniä.

Perjantaina on tarkoitus ehtiä Säykkiin Paratiisisaarelle noin klo 10 jälkeen. Lauantaina olen luvannut käydä jeesaamassa Keuruun PS-porukoita aamupäivän, mutta yritän ehtiä Kävelykadulle klo 12 jälkeen, jolloin Sampo Terhonkin pitäisi olla siellä. Sunnuntaina olen Kävelykadulla 12 jälkeen.

Seuraavan viikon tiistai ja keskiviikko menevät Helsingissä Palvelutuotannon työryhmässä ja Laatupäivillä esitelmän pidossa.

Eli ensi viikon maanantaina, torstaina ja perjantaina aamupäivällä pyörin aamupäivisin Kävelykadulla ja iltapäivällä jonkin ison marketin pihalla.

Sote muuten tulee, eli Valinnanvapauslaki tulee kaikista epäilyksistä huolimatta aikataulussa Eduskuntaan. Valinnanvapaudesta köydään viimeisiä vääntöjä, mutta hyvä siitä tulee. Jatkossa asukkaat pääsevät lääkärille nopeasti ja saavat laadukkaan hoidon.

Sinällään on hauska seurata, kuinka  Sote-uudistus lähenee mallia, jota aikoinaan esitin. Ministeri Rehulakin toi esille tänään Osuuskunnan mahdollisena palvelutuotannon yhtiömallina. Olen edelleen sitä mieltä, että se olisi paras ja joustavin tapa yhtiöittää julkiset palvelut. Siinä kansalaisillekin voidaan antaa mahdollisuus olla Osuuskunnan jäsen ja tukea siten julkista palvelutuotantoa. Työllisyys paranisi ja verotkin jäisivät varmuudella seutukunnalle.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntavaalit 2017, vaalityö, osuuskunta, sote

Vaaliriehaa

Lauantai 11.3.2017 - Mauno Vanhala

Vaalikentillä alkaa käydä vipinä. Itse en pääse nyt mukaan, koska olen lähdössä parin viikon reissulle Nepaliin ja Intiaan. Olinkin siellä vapaaehtoistyössä joulu-tammikuussa, joten paikat ovat osin tuttuja. Sen jälkeen kyllä jalkaudun marketeille ja kävelykadulle.

Olen ajatellut, että nämä vaalit ovat osaltani testi, jolla mittaan lähtöä Maakuntavaaleihin 2018. Koen, että minulla on antamista etenkin Sote-puolelle, mutta ehkäpä elämänkokemukseni ansiosta muillekkin sektoreille. Nyt minullakin on aikaa politiikkaan, koska lopettelen virallisen työnteon kezä-heinäkuun vaihteessa 2017, eli jään kokoaikaisesti eläkkeelle.

Nyt olen saanut katsella ja osallistua Sote-valmisteluun aitiopaikoilta. Jyväskylän Petu-lautakunnan puheenjohtajuus on antanut paljon, enkä ole sitä kokenut edes työläänä. Syy taitaa olla se, että olen tehnyt elämäntyöni sotessa, joten substanssiasiat eivät ole outoja.

 STM:n valtakunnallinen tulevan Soten tuotantoa pohtiva työryhmä antaa laajan perspektiivin, jota Kuntotuksen uudistamiskomitea ei ainakaan kavenna. Viimeksi mainitussa olen varapuheenjohtajana. KELA:n hallituksessa näen tukipuolen ongelmat ja hyödyt; viimeisenä nyt toimeentulotuen osalta. Takelteluun osasyynä on, että kunnat eivät tienneet ilmoittaa sitä resurssia, jota toimeentulotuen käsittelyyn on käytetty.

Uusi Sote muokkaa myös KELA:n roolia, ja sen osaamista varmasti tarvitaan, kun valinnanvapaus pyörähtää käyntiin. Valinnanvapaus taatusti parantaa kansalaisten pääsyä terveyskeskukseen. Tämähän koko projektin perimmäinen käynnistäjä oli; ihmiset eivät pääse vastaanotolle.

Kannatan myös terveyskeskusmaksujen poistoa, koska on osoitettu, että joissakin tapauksissa ne estävöt kuntalaisen hoitoon hakeutumisen. Lisäksi niiden perintään liittyy inhimillisiä ongelmia, jotka heijastuvat sitten hoitoon hakeutumattomuutena. Ja myöhään hoidettu tauti on aina kallis tauti. Maksujen kerääminen sekään ei muuten ole halpaa, ja sekin koneisto voitaisiin vapauttaa suoraan potilastyöhön.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntavaalit 2017

Kuntavaalit 2017

Maanantai 6.3.2017 - Mauno Vanhala

Olen 67-vuotias työssä oleva Yleislääketieteen professori, jonka lähtökohdat ovat maalla, niukkuudessa ja kovassa työnteossa. Tukkisavotat, asfalttityöt ja metallitehdas Ruotsissa olivat työpaikkojani ennen nyt jo lähes 42 vuotta kestänyttä terveydenhuollon työsarkaa, joka alkoi laboratorion näytteenotosta ja kouluttautumisen kautta johti Yleislääketieteen professuuriin. Suurperheen (8 lasta) vanhimpana olen tottunut vastuunottoon jo lapsesta.

Kannatan tasa-arvoista yhteiskuntaa ja isänmaata. Kaikilla kykenevillä kansalaisilla on mielestäni velvollisuus osallistua isänmaan rakentamiseen tekemällä töitä ja maksamalla veroja kykynsä mukaan.

Koulutuksesta on karsittu liikaa ja se näkyy nuorten lukutaidottomuutena ja matematiikan osaamisen häviämisenä; päässälaskutaito alkaa olla harvinainen kyky. Kirjojen luku, eli kokonaisten tarinoiden hahmottaminen alkaa olla nuorisolle vaikeaa—syynä tekstiviestittely ja lukemattomuus. Kokonaisuuksien hahmottamisen ongelma heijastuu mielipiteisiin ja voi näkyä ääriliikkeinä. Haluan koulutukseen panostettavan.

Maakunnallinen SOTE tulee parantamaan terveydenhuollon palvelujen saatavuutta. Perusongelma, eli lääkärille pääsy helpottuu, kun SOTE-asemia perustetaan lisää, perusterveydenhuoltoa vahvistetaan ja käyntimaksut poistetaan. Kansalaiset saavat erikoissairaanhoidon peruspalveluja valitsemistaan SOTE-keskuksista, joten koko hoitoketju lyhenee. Se tarkoittaa sitä, että lonkkapotilas pääsee ensikäynnin jälkeen nopeutetussa aikataulussa operaatioon; mikäli vaiva sitä edellyttää. Tuen osaltani uudistuksen toteutumista ja tuon osaamisellani siihen maalaisjärkeä.

Paljon puhuttanut pakolaistilanne on EU-tason ja maailmanpolitiikan ongelma, jonka lopullinen ratkaisu ei tapahdu kuntatasolla. Emme perusta Jyväskylään lisää vastaanottokeskuksia, ja turvapaikkaoikeuden saaneiden kohdalla pyrimme integroimaan heidät yhteiskuntaamme; tarjoamalla suomen kielen opetusta,  ammattikoulutusta ja työtä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kuntavaalit 2017

Eduskuntavaalien 2015 tulos

Maanantai 20.4.2015 klo 8:23 - Mauno Vanhala

Vaalit tulivat ja menivät. Alkuun, ennakkoäänten jälkeen näytti, että minulla olisi hyvät mahdollisuudet eduskuntaan, mutta Viitasaaren Teuvo Hakkarainen pyyhälsi ohitse ja kirkkaasti.Teuvo oli onnistunut paikallisten porukoiden vakuuttamisessa ja ehkäpä minun asialinjani oli liian puuduttavaa. Kuvittelin Laukaan, Äänekosken, Saarijärven ja etenkin Jyväskylän olevan minun takanani, mutta ihminen on erehtyväinen.

Minulle jäi EU-vaalien jälkeen sellainen kutina, että terveydenhuollon henkilöstö ei ottanut asiaani mitenkään itselleen ja se mielestäni selittää heikon tuloksen. Olisiko tuolla lääkärikunnassa niin paljon yksityisen ja ulkoistetun toiminnan kannattajia, että muutamat julkisia palveluja puolustavat hukkuvat taustakohinaan.  Varapaikka ei lämmitä. Tulkitsen että minun kokemustani ja tietoani ei taideta kaivata Jyväskylässä, koska yksin Jyväskylän äänillä olisi ollut mahdollista saada mandaatti. Mutta ei saanut ja sillä siisti.

Onneksi minun elämäni ei ole tästä kiinni. Meillä on hyviä tutkimusprojektja vetämässäö, postdoc tutkijoita ja väitöskirjan tekijöitä, joten en tipu mistään enkä mihinkään. Voi olla, että minulla onkin enemmän annettavaa tieteelle kuin Jyväskylän kuntapolitiikkaan. Täällähän asiat ovat enemmistön mielestä hyvin  ja nätisti poliittisilla sopimuksilla pedattu; tosin PS on ulkopuolella tästä päätöksenteosta, mutta viisaus asuneekin vanhoissa puolueissa ja yksissä päissä.

 

 

5 kommenttia . Avainsanat: Eduskuntavaalit

Eduskuntavaalien jälkeinen hallituspohja

Keskiviikko 15.4.2015 klo 20:30 - Mauno Vanhala

Presidentti Niinistö pöllytti nykyhallitusta ja omiaan (kokoomusta) siitä, että asioista puhutaan sellaisella "poliitikkolatinalla", että tavallinen kansa ei sitä ymmärrä. On totta, että kansan kieltä käyttää harvempi ja siitä syystä esimerkiksi rakenneremontti ja SOTE-uudistus eivät ole auenneet tavalliselle kadunkulkijalle. Eivät ne muuten ole auenneet kansanedustajillekaan, eli suurin osa päättäjistä ei valitettavasti näe kokonaisuutta. Tai ainakaan usea ei osaa niistä suomeksi puhua, joka pitäisi asioiden ymmärtäjälle olla helppoa. Silti heidän pitäisi päättää!! Tästä mainiona esimerkkinä oli muuten Jyväskylässä tämän valtuustokauden alussa käyty keskustelu omaishoidon tuen supistuksista. Silloin valtuustossa useampi kansanedustajakin sanoi, että ei tiennyt, mitä 2012 päättäessään vuoden 2013 talousarviosta itse asiassa päätti.

Maakuntaa ja Markettien kulmia kiertäessä on tullut selväksi, että suuri osa kansasta on kyllästynyt nykypolitiikkaan. "Luotto on mennyt"; sanoo monikin. Osa epäilee, että viitsiikö lähteä ollenkaan äänestämään, koska "elämä kuitenkin vaan kurjistuu, ja herrat hoitavat toistensa etuja". Osa haluaa tietää Suomen kielellä, onko muutos ylipäätään mahdollinen. Monelle on syntynyt uutisten kautta kuva uhkaavasta tilanteesta Suomen asioiden hoidossa, mutta kerrotut ratkaisut ovat hepreaa. Esimerkiksi, on todella vaikeaa kuvitella, että Suomeen syntyy yhtäkkiä 200.000 uutta työpaikkaa. Kansalaisetkin ymmärtävät, että vientiin sellainen ei voi perustua, koska lypsyjakkaroita viemällä ei Suomeen synny työpaikkoja. Keskustelussa on selvennyt, että ainoa vientiin pohjautuva mahdollisuus on tutkimuksen kautta syntyvissä uusissa tuotteissa, kuten biolanka-- mutta nekin tuovat taaloja vasta 5-10 vuoden kuluttua.

Kansan yleinen käsitys on, että lisäämällä ostovoimaa voidaan nopeasti toipua. Eläkeindeksin leikkuri ja eläkeläisten verotus ovat vieneet eläkeläisten rahat ja ostovoiman. Suuryritykset maksavat alle 7% yhteisöveroa, kun taas PK-yritykset 24%. Tämä on moraalinen ongelma ja samalla kansalaisten tuloverotusta kiristävä. Suuryritykset tähtäävät osinkojen jakoon, joka on taas ennätysmäisellä tasolla. Ja Suomi valtiona köyhtyy-- vaikka yrityksiä on tuettu verovaroilla vuosien saatossa. Kyse on miljardeista, joilla voitaisiin tuloverotusta keventää, ja rattaat liikkeelle.

Kun olen avannut ihmisille SOTE-uudistuksen tarpeellisuutta ja mahdollisuutta suomeksi, on useille herännyt toivo. Tavalliselle matti meikäleiselle on itsestään selvyys, että kun tulot pienevät, on menoja pienennettävä. Kansa ymmärtää kansan kieltä. Kysehän on siitä, pääseekö tulevaisuudessa lääkärille, saavatko vanhukset hoitoa ja hoivaa ja kuinka käy lasten-- tehokkaammin ja pienemmällä rahalla. Olen reilusti selostanut, että SOTE-uudistuksen läpiviennin kannalta on tärkeää, että PS on vaalien jälkeen toiseksi suurin puolue-- KEPU:lle lienee tulossa kärkipaikka. On olennaista, mistä puolueesta tulevat painavimpien ministerinsalkkujen kantajat. Ja suurin osa väestä ymmärtää. Ja tulos nähdään vaaleissa--toivottavasti.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eduskuntavaalit, PS, nukkuvien puolue, Presidentti Niinistö

Onko SOTE Gordionin solmu?

Keskiviikko 18.2.2015 klo 21:11 - Mauno Vanhala

Huomenna Perustuslakivaliokunta julkaisee mietintönsä SOTE-rakennelakiesityksestä. Etukäteenhän on tiedetty, että perustuslailliset ongelmat kärjistyvät viiden SOTE-alueen perustamiseen, ja kuntien rahojen ja järjestämisvallan siirtoon niille.  Mutta mitä valiokunta lausuu?

Mitä tapahtuu, jos valiokunta ilmoittaa, että viisi SOTE-aluetta ei täytä pykäliä? Voi alkaa melkoinen ropina? Ja alkaa olla kiire ennen vaaleja saada asia pulkkaan!

Joka tapauksessa SOTE-valiokunta antaa lakiesityksestä mietintönsä. Ei kai se sitä voi olla tekemättä. Ja asia kai etenee joka tapauksessa SOTE-valiokunnan mietinnön pohjalta Eduskuntaan jossakin muodossa. Vai eteneekö?

Onko tässä tilaisuus ohjata ennen vaaleja kansalaisten huomio pois Suomen taloudellisesta kriisistä, työttömyydestä, köyhyydestä ja vanhusten asumispalvelujen siirtymisestä kansainvälisten yritysten hallinnoimaksi ja riistettäväksi? Saadaan muuta puheenaihetta vaalikentille? Eikä nyt sitten enää hallitustakaan yksin voisi syyttää, kun valmistelussa on ollut koko parlamentti edustettuna. Kaikki huutaisivat kuorossa: "Kyllähän me olisi laki sorvattu, mutta kun Perustuslakivaliokunta tyrmäsi!" Ja samat päättäjät istuvat valiokunnassakin. Lakiakin luetaan eri pöydissä eri tavoilla, kuten on ilmennyt asiantuntijoiden lausunnoista. 

Minä uskon, että jos on ihmisen keksimä ongelma, niin ihminen siihen ratkaisunkin löytää. Gordionin solmuja on ratkottu ennenkin, ja niin tässäkin käynee.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sote-uudistus, Eduskuntavaalit, Gordionin solmu

Tikkakosken palveluiden kurjistuspolitiikka ja eduskuntavaalit

Maanantai 9.2.2015 - Mauno Vanhala

Mistä nyt eduskuntavaalien alla saatiin Tikkakoskelle kehittämissuunnitelma ja sille kannattajia joka puolueessa. Onpas historian valossa outoa..

Jyväskylän kaupungin Tilapalvelut on nimittäin ajanut yksisilmäisesti Tikkakosken palveluja alas. Ainakin minun silmissäni toiminta on ollut suunnitelmallista ja tarkoituksenmukaista. Uimahalli, terveyskeskus, lukio ja mitä vielä tuleekaan??

Tilapalvelut on uskomaton mörkö kaupungissamme. Se saa häärätä ja tehdä mitä haluaa. Eli Tilapalvelut määrää suunnan, eivät asukkaiden palvelut. Ja varmasti Tilapalveluiden ohjeistus tulee jostakin. Mutta mistä?? Lienee näiltä samoilta virkamiehiltä ja poliitikoilta, jotka nyt ovat ajamassa Tikkakosken kehittämissuunnitelmaa.

Perussuomalaisten taistelivat Eija Reilin johdolla Tikkakosken uimahallin puolesta. Tilapalvelut kuitenkin yksiniittisesti ilmoitti, että halli on niin mätä ja kallis, että se on purettava. Ei voinut kuulemma edes korjata. Ei siinä auttanut maamme-laulukaan. Ja niin purettiin terve rakennus, joka olisi palvellut ties kuinka pitkään sekä armeijaa että siviilejä.

Toinen esimerkki oli Terveysasema. Perusturvalautakuntaan ilmaantui yllättäen Tilapalvelut kertomaan monipalvelupisteistä ja siihen liittyen Tikkakosken terveysaseman remontista. Se pitää saneerata, sanottiin. Ja Lautakunnalle esitettiin piirustukset, joissa ei Terveysasemalle ollut enää tiloja lainkaan. Lautakunta puuttui peliin ja se vaati muutokset piirustuksiin siten, että terveyskeskuspalvelut voidaan säilyttää. Lautakunta oli yksimielinen.

Seuraavaksi virkamiesjohto ilmoitti, että Tikkakoskelle ei saada lääkäreitä, ei rahallakaan. Vaikka aikoinaan 2 vuotta sitten Tikkakosken lääkäreiden virat täytettiin, mutta ne sijoitettiin Lautakunnan tahdosta huolimatta Palokkaan. Poliittinen tahto palveluiden säilyttämisestä ei toteutunut. Lautakuntaa uhkailtiin, että jos lääkärit pakotetaan Tikkakoskelle, Jyväskylässä tapahtuu joukkoirtisanoutuminen. Eli kovaa peliä.

Lautakunta teki tässä tilanteessa ratkaisun, että hankitaan terveysasemalle palvelujen tuotanto ulkoistamalla ne. Toisin sanoen palvelut ostetaan yksityispuolelta, jos se ei virkatyönä onnistu. Uskomatonta mutta totta, että seuraavaksi ilmoitettiin, että kilpailuttaminen vaatii ainakin vuoden. Vaikka samaan aikaan Jämsä kilpailutti koko terveydenhuollon toimintansa parissa viikossa. Ja näin Tilapalvelu ehti alkaa remontin, joka valmistuu loppukesästä.  Ainakin Lautakunnalle on näin ilmoitettu.

Remontin ajan palvelut ovat Palokassa, mutta remontin valmistuttua pitäisi lääkäreiden ja hoitajien yms. terveyskeskuspalveluiden alkaa Tikkakoskella. Ulkoistettuna. Kilpailutuksesta ei ole kuulunut vähään aikaan mitään, mutta Lautakunta vahtii, että se tulee tehtyä, ja että palvelut alkavat tällä kertaa sovitusti.

Mutta Lukiokin meni! Olikohan tarpeen?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jyväskylä, Tikkakoski, tilapalvelut, eduskuntavaalit

Joulu ja eduskuntavaalit 2015

Tiistai 23.12.2014 - Mauno Vanhala

HYVÄÄ JOULUA KAIKILLE TUKIJOILLE JA LUKIJOILLE.

Minä olen tässä starttaamassa reiluksi viikoksi etelän lämpöön ja mietiskelemään tulevan kevään vaaliohjelmaani. SOTE-asiat ovat varmasti esillä, kuten myös eläkeläisten indeksileikkuri, nuorisotyöttömyys ja vanhustenhuolto.

Keskisuomalainen julkaisi toissa päivänä selvityksensä, jossa olin mukavasti mukana kansanedustajakaavailuissa, jopa 10 joukossa. Perussuomalaisten kohdalla näkyi se, että joukot eivät ole  vielä valinneet ehdokastaan, ehkä Toimi Kankaanniemeä lukuun ottamatta. Hän taitaa pitkällä tunnettavuudellaan olla vaikeasti voitettavissa.

Mutta kakkospaikasa käyn kovasti kisaa. Äänestäjät ja etenkin Jyväskylän äänestäjäkunta ratkaisee, kuka toisena menee Arkadianmäelle. Kauko Tuupainen jäi minun yllätyksekseni pois kisasta, ja hänen äänestäjäkuntansa asettuminen jonkun ehdokkaan taakse lie ratkaisevaa. Toivon, että mahdollisimman moni Kaken kannattaja tuntee minun teemani kotoisiksi. Uskonkin, että ihmiset kokevat, että päätöksentekoon tarvitaan asiantuntemusta ja tietoa tavallisen kansan oloista ja elämästä. Sitähän minulla taustoistani johtuen on.

Toinen tärkeä pointti on, että SOTe lain lihaksi muuttaminen, eli käytännön rakentamjnen vaatii vielä runsaasti lainsäädäntää. Oletan, että tässä kohtaa ei olisi haittaa, vaikka edustaja sattuisi tietämään senkin, mitä lain kirjain käytännön tasolla ja tavallisen kansalaisen näkökulmasta tarkoittaa.

Mutta nyt on joulun aika ja leppoisia päiviä.

MVanhala

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vaalit, mielipidekysely, ksml

EU-vaalikiertueen avaus

Lauantai 18.1.2014 - Mauno Vanhala

Huomenna 19.1.2014 tarttaa allekirjoittaneen EU-vaalikiertue Martti Ahtisaari salista, Jyväskylän Mattilanniemestä, Agorasta. Paikka on Jyväskylän Yliopiston tiloja ja osittain sattumaa, koska alkuun kysytty Minnansali ei ollut käytettävissä ja tämä tuli toisena vaihtoehtona. Mutta onpahan arvoisensa paikka siinäkin mielessä, että Timo Soini tulee polkaisemaan käyntiin nk. PS professorikiertueen. Kyseessä on oikeustieteen emeritusprofessori Erkki Havansin ja allekirjoittaneen EU-vaaleihin liittyvä kampanja, jossa pyrimme viemään kansalaisille oikeaa EU-tietoisuutta. Tarkoitus on edetä asiapohjalla, eli Erkki kertoo EU:n vaikutuksesta tavallisen kansalaisen oikeusturvaan ja minä yritän hahmotella EU:n vaikutusta sosiaaliturvaamme ja terveydenhuoltoomme.

Tulemme kiertämään useissa kaupungeissa (20-30) ympäri Suomea. Jyväskylän jälkeen on tulossa Seinäjoki ja Vaasa 9.2.2014. Laitankin tapahtumakalenteriini tiedot kiertueemme aikatauluista, heti kun ne selviävät.

Kiertueen tarkoituksena on levittää tietoisuutta siitä, että äänestämällä EU-vaaleissa on mahdollisuus vaikuttaa. Olen ymmärtänyt, että yksittäinen MEP voi todella vaikuttaa asioihin, jos hänellä on tarpeeksi tietoa ja kommunikaatiokykyjä. Itseäni ajattelen lähinnä terveydenhuollon ja sosiaalitoimen asiantuntijana. Kuvittelimme liittyessämme 1995 EU:n, että terveydenhuolto säilyy kansallisessa päätäntävallassa. Kuitenkin sisämarkkinat ja vapaa kilpailu ovat johtaneet siihen, että EU on vaikuttanut kovastikin arkielämäämme. Tyyppiesimerkkeinä ovat kansainvälisten, kasvottomien yritysten tuottamat  keikkalääkäritoiminta, terveysasemien kokonaisulkoistukset ja vanhusten palveluasuminen. 

EU:ssa on todella iso, pääasiassa nuorten virkailijoiden muodostama koneisto valmistelemassa myös suomalaista kunnallista päätösvaltaa supistavia, peruspalvelujamme koskevia säädöksiä ja ohjeistuksia. Jos MEP:llä ei ole todellista tietoa siitä, kuinka asiat tapahtuvat oikeassa elämässä ja ruohonjuuritasolla, hän on voimaton ohjaamaan valmistelua. Lisäksi hänellä täytyisi olla hankittuna tarpeeksi "isot kengät", eli tunnustettu asema joidenkin asioiden todellisena asiantuntijana. Yksityisten, kansainvälisten yritysten lobbarit pitävät huolen, että niiden näkemykset valottuvat virkailijoille, jolloin lopputulos voi kunnallisen päätöksenteon ja kansallisten etujen kannalta olla hyvinkin arveluttava.

Kannatan paikallisia yrittäjiä ja osuuskuntia julkisessa palvelutuotannossamme ja myös niiden puolesta käyn kampanjaani. Kaiken taustalla on tietenkin huoli kansalaisten sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden hyvästä saatavuudesta ja laadusta. Joku yrittää ehkä ampua alas huoltani, mutta jo lähihistoria osoittaa, että se on aiheellista. On turha väittää, ettei Komissio hamua lisää, kansalliseen päätöksentekoon kuuluvaa valtaa itselleen. Vain äänestämällä EU Parlamenttiin asiansa osaavia ihmisiä voidaan tämä uhka torjua.

Mauno Vanhala

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: PS, EU-vaalit, professorikiertue, Timo Soini

No tuliko meille SOTE-ratkaisua

Lauantai 21.12.2013 - Mauno Vanhala

Nyt nähtiin Jyväskylässäkin heijasteita siitä, mitä EU:n budjettikuri käytännössä tarkoittaa. Männä viikolla 19.12 nuijittiin Perusturvalautakunnan talouden käyttösuunnitelma. Sen hyväksyminen oli todella hankalaa ainakin minulle, koska se tarkoittaa sitä, että avoimia perusterveydenhuollon lääkäri- tai hammaslääkärin virkoja ei saada rahanpuutteen takia edes täytettyä (hyväksyttiin, että 2014 perusterveydenhuollossa selvittäisiin 2 000 000 € vähemmällä kuin 2013 ja että erikoissairaanhoito selviäisi 3 000 000 € pienemmillä menoilla Jyväskylän osalta kuin 2013). Tällaisena maatiaisjärkisenä en ymmärrä tätä politiikkaa, mutta vahvasti se on EU-sääntöjen ja hallitusohjelman määrittämää. Murheellista tehdä näin rajua alibudjetointia, jonka tietää jo hyväksyessään olevan utopiaa. Pelkään että tässä touhussa moraali ja etiikka kärsivät pahasti, saattaa mennä ihmisyyskin, jos ei pidä varaansa ja lähtee näiden seireenien kanssa laulamaan. Ja hullua, kun ratkaisu on ollut koko ajan käsillä, mutta maan hallitus ei sitä sokeudessaan ole nähnyt. SOTE-integraatio olisi tuonut huomattavat, miljardiluokan säästöt, mutta nyt sekoilusta on tullut miljoonaluokan menot.

Sitten varsinaiseen asiaan, eli hallituksen julkaisemaan SOTE-rakennelakiehdotukseen. Siitä näkee; että asiantuntijoille ei ole annettu sanan sijaa, vaan hallitussopimus on ohjannut hyvän asian hankalille urille.Perusterveydenhuoltomme tarvitsee keikkalääkäfirmojen ja ulkoistamismantran puriostuksessa kipeästi tukea, ja sen jargonin poliitikotkin ovat näköjään parissa vuodessa oppineet. Mutta edelleen he eivät ymmärrä järjestämisen ja palvelujen tuottamisen eroa. Murheellista taitamattomuutta on kun kyläpoliitikot Jouni Backman etunenässä pakottivat esitykseen option sille, että 20.000 asukkaan kunnat voivat järjestää perustason sote-palvelut. Ymmärrys hoi-- ne kyllä voivat tuottaa palveluja, mutta järjestämisen kannalta Forssat ja Savonlinnat ovat liian pieniä yksiköiotä. Ja sosiaalipuolen olisi voinut jättää lepäämään vähäksi aikaa, mutta demareitten 70-luvun henki elää vielä sen verran, että uudistus torsoutetaan tunkemalla siihen liikaa tavaraa.

Annettu SOTE-rakennelakiesitys ei tule menemään läpi sellaisenaan ja mielestäni sekä kokoomus että demarit ottivat hyvin harkitsemattoman askeleen tuodessaan esityksen muodossa, jossa se ei tule etenemään. Perustuslain vastaisuus johtaa siihen, että tällä hallituskaudella ei saada mitään konkreettista aikaan. Ja koko ajan perusterveydenhuolto rapautuu ja kurjistuu. Vasta seuraava hallitus, jossa PS ja Keskusta muodostavat sen rungon, tekee SOTE-uudistuksen. Meillä on kyllä tekijöitä ja tuolloin toimintakykyinen hallitus, joka muodostuu kolmesta suuresta puolueesta.

Valtakunnallisesti olisi ollut helppoa toteuttaa maakunnallinen SOTE-ratkaisu, eli asiantuntjoiden esittämä noin 20 järjestämisaluetta ja hallintomalli sellaiseksi kuin kunnat keskenään sen sopivat. Keski-Suomessa mallia on ajettu allekirjoittaneen ja Reijo Räsäsen toimesta jo 2-3 vuotta, mutta nimen omaa Jyväskylässä toteutettu hallituspolitiikka on torpedoinut sen. Nyt alkaa ilmaantua viisastumisen merkkejä ja reilu viikko sitten pidetyssä makkunnan kuntien kunnahallitusten puheenjohtajien ja perusturvalautakuntien puheenjohtajien palaverissa sovittiin alustavasti, että Keski-Suomessa toteutetaan maakunnallinen SOTE-ratkaisu; lakiesityksestä ja sen sisällöstä piittaamatta. Hallintomallista sovittiin niin, että se muotoutuu kyllä siinä ohessa, kun kokonaisuus rakentuu. Ensin katsotaan, mitä tarkoittaa, kun integroidan yhteen "ketjuun" erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen sekä yksityiset "petipaikat", toiseen "vastaanottotoiminnot" ja kolmanteen "hyvinvointi+ennaltaehkäisyn" palvelut.

Nykyhallitus on tuhonnut perusterveydenhuoltomme tällä vatuloinnilla. Odotan todella, milloin kansa reagoi vielä railakkaammin kuin Tampereen itsenäisyysjuhlissa. Sosiaalisesti alin kolmannes kansasta alkaa olla siinä määrin orjuutettu, että suunta voi olla vain ylöspäin. Keinona ovat joko demokratia ja ennenaikaiset vaalit, tai sitten kapinointi kuten valitettavasti 6.12 tapahtui.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: SOTE, hallitus, Keski-Suomi, EU-vaalit