Totinen mies

Maanantai 3.12.2018 - Mauno Vanhala

Tänään tuli ulos tämän vuoden aikana kirjoittamani romaani "Totinen mies". Siinä liikutaan minulle tutussa ympäristössä ja kerrotaan terveyskeskuslääkärin työn iloista ja hankaluuksista, ikämiehen parisuhteen viilentymisestä, uudesta aasialaisesta rakkaudesta ja ympäristön suvaitsevuudesta. Ja suvaitsemattomuuden seurauksista yksilötasolla.

Kirjoitan teoksessani hiukan myös eutanasiasta ja tsemurhista, sekä niitten oikeutuksesta.

Projektina kirjan kirjoittaminen oli haastava, mutta sainpa sen tehyä. Nyt tiedän, että voin kirjoittaa uudenkin kirjan, ja olen sitäkin jo aloitellut.

En saanut siirrettyä näille sivuille kirjan esitettä, mutta sen voi köydä vilmaisemassa googlaamalla BoD, ja sieltä kirjakauppa ja sitten haku nimellä, tai uutuudet. Tiukkapipoisten kannattaa jättää kirja lukematta..

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Romaani, rakkaus, Thaimaa, eutanasia, terveyskeskus

SOTU hirvettää etukäteen

Lauantai 1.12.2018 - Mauno Vanhala

Annika Lapintie (Perustuslakivaliokunnan pj, vas) näyttää arvelleen, että Maakuntauudistus esitetyssä muodossa ei valmistu tämän hallituksen aikana, ja että seuraava hallitus tekee aikanaan esitykset, joita se katsoo sopivaksi. Ja samaan aikaan pitäisi saada aikaan kaikkien puolueiden havittelema SOTU-uudistus. Mission impossible nykyisillä eväillä.

Toisaalla HS vieraskynä artikkelissaan Auri Pakarinen osuu naulan kantaan kuvatessaan SOTE lainvalmistelun problematiikkaa. Olennainen sanoma hänen kirjoituksessaan on, että onnistuakseen lainvalmistelu tarvitsee parempaa ymmärrystä, miten yhteiskunta toimii, ja mitenkä lait vaikuttavat yhteiskuntaan. Ja se lain valmistelusta on puuttunut.

Poliitikot ja ministeriön virkamiehet ovat SOTE-lain valmistelussa puhuneet vertikaalisesta ja horisontaalisesta integraatiosta ymmärtämättä sitä, mitä se tarkoittaa ruohonjuuritasolla. Ministeriön virkamiehet ovat joutuneet sorvaamaan lain pykäliä aina sen mukaan, mikä hallituspuolue on sattunutkin huutamaan kovimmin, ja taas joutuneet muuttamaan niitä, kun oppositiopuolueitten johtamat SOTE-, tai perustuslakivaliokunta ovat konahtaneet. Ymmärtämättä lakien vaikutuksia yhteiskuntaan, ja usein vielä täysin mitättömistä asioista.

Perustuslakivaliokunnan pitäisi minun mielestäni tulkita perustuslakia kansalaisten parhaaksi. Sitä se todellakaan ei ole tehnyt, vaan on soveltanut ennen digiaikaa kirjoitettua tekstiä sellaisenaan ja soveltanut sitä kansalaisten pahaksi-- ymmärtämättä, kuinka paljon hankaluuksia he ovat aiheuttaneet itse SOTE:lle.

Nyt kuntien/kaupunkien johtajat, sairaanhoitopiirien johtajat, ja suurten kansainvälisten firmojen pomot ovat pyyhkineet takapuoltaan Suomen Eduskunnalla, ja hallituksella. Lain valmistelija ei ole ehtinyt perässä hiljentääkseen kokonaisulkoistuksia, vanhusten hoivapaikkojen keskittämistä muutamien käsiin, tai Osuukuntien perustamisia erikoissairaanhoidon turvaamiseksi. Kunnat ja sairaanhoitopiirit tekevät mitä haluavat!

Osuuskuntien perustamisista tunnen hiukan vahingoniloakin, koska aikoinaan esittämäni mallit SOTE-tuotannon tekemiseksi ovat osoittautumassa järkeviksi. Ne on oivallettu vasta nyt, noin 6 vuoden jauhamisen jälkeen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: SOTE, SOTU, Perustuslakivaliokunta

Subjektiivinen varhaiskasvatus ja syrjäytyminen

Maanantai 26.11.2018 - Mauno Vanhala

Jyväskylän kaupunginvaltuustossa käytiin tiukkaa keskustelua siitä, voidaanko kaupunkiin palauttaa subjektiivinen varhaiskasvatus. Perusteluna oli taas kerran syrjäytymisen ehkäisy. Ei ehkä niin voimakkaasti kuin aiemmin, mutta kuitenkin.

Perusteena se on kestämätön, koska ei ole olemassa pitkittäistutkimusta, jossa osoitettaisiin, että kaikille vapaa varhaiskasvatus, entinen päivähoito, voisi estää syrjäytymistä. Ei lasten, eikä vanhempienkaan. Mutta kevätkiima on iskenyt valtuutettuihin, ja he äänestivät 750.000 euron arvoisen toiminnan ensi vuodelle. Vaikka oikeastaan olisi pitänyt tehdä niukkasbudjetti.

On muuten huomattava, että tämän päivän uutisissa on kerrottu, että suurimman osan suomalaisista mielestä päivähoito-oikeuden kuuluukin olla rajattu.

Vaihtoehtoisesti rahan olisi voinut suunnata peruskoulun oppilaiden tukeen. Jo nyt koulusta pääsevissä on lulutaidottomia, ja laskutaidottomia. He olisivat tarvinneet koulussa tukea, jota nykyresursseilla ei kyetä antamaan. Nykymukulat tarvitsevat yhä enemmän erityisopettajien, kouluavustajien ja tukihenkilöiden apua, sekä erityisryhmiäkin. Näin, jos heidän ajatellaan kykenevän ammattikouluun, tai mihinkään jatko-opiskeluun. Ja tästä on olemassa paljon parempaa vaikuttavuusnäyttöä, kuin subjektiivisen varhaiskasvatuksen osalta. Mutta politiikka on politiikkaa, ja sillä on omat totuutensa. Ja onhan se demokratiaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Subjektiivinen varhaiskasvatus, kolmiportainen tuki, syrjäytyminen

Arvaa harmittaako

Perjantai 23.11.2018 - Mauno Vanhala

Välillä tuntuu, että päästä kiristää kunnolla, kun seuraa tätä Sote-tuhraamista. Politiikka sotki hyvän asian.

Esitin Osuuskuntaa Keski-Suomen malliksi 2012, mutta se ei kelvannut. Silloin kuvasin mallin edut, kuten henkilöstön kannustuksen ja kokonaisvastuun toteutumisen. Mutta kun se ei sopinut Jyväskylälle, se ei toteutunut.

Liityin PS puolueeseen, ja ajattelin olla asiantuntijana siellä, mutta yllätyksekseni huomasin, että ensimmäisen kauden kansanedustajat tiesivät Sote-asiat asiat paremmin. Soini otti kopin Osuuskuntamallista, mutta se ei riittänyt. Olin hänen myötävaikutuksellaan mukana Parlamentaarisessa Sote-ryhmässä, mutta sielläkin politiikka ohitti ihmisten asian, ja Osuuskuntamalli ei saanut kannatusta. Tärkeää oli kinastella keskuskuntamallista ja valinnanvapaudesta, sekä ruotsinkielisten oikeudesta. Kokoomus ei hyväksynyt mallia, Kepu venkoili, ja demarit olivat keskuskuntamallin kannalla, niin sopua ei tullut. Näin jälkeen päin ajattelen, että sielläkään ei oikein ollut käsitystä kokonaisuudesta.

Virkamiehet Suomen maassa ovat seuranneet surullista Sote-uudistusta, ja kun se uhkaa tussahtaa, ovat ottaneet nyt viimeinkin asian omiin käsiinsä. Oulussa ja Tampereella ollaan rakentamassa Osuuskuntaa terveydenhuollon turvaamiseksi. Malli sisältää lääkäreiden työskentelymahdollisuudet koko piirin alueella, pienosuuskunnat pienten yritysten turvaajina jne., kuten vanhasta mallistani voi lukea.

Oltaisiinpa Keski-Suomessa toteutettu malli, niin nyt hampaiden kiristyksen sijaan naurattaisi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Osuuskunta

Uusi herääminen

Tiistai 13.11.2018 klo 9:56 - Mauno Vanhala

Kesäkuussa 2017 pidettiin Jyväskylässä PS puoluekokous, joka lamaannutti hetkeksi minun poliittisen tulevaisuuteni. Jokainen kokee asiat tavallaan, mutta silloin tapahtunut vallan keikaus ei minua miellyttänyt. Ja jos joku ei miellytä, tässä iässä ei ole pakko olla mukana. Siispä "loikkasin" sitoutumattomaksi Keskustan valtuustoryhmään, ja menetin siinä samalla tietenkin osan luottamuspaikkoja, jotka ehkäpä minun kuntavaaleissa saamieni noin 900 äänen perusteella olivat PS:lle tulleetkin (mm. sairaanhoitopiirin hallituspaikka, johon tilalleni tuli sopivampi). Pidin kuitenkin Perusturvalautakunnan jäsenen paikan. Mutta tuo on historiaa ja näin piti käydä, jotta olemme tässä.

Nyt olen liittynyt alkuvuodesta Keskustan riveihin, ja olen myös puolueen eduskuntavaaliehdokkaana Keski-Suomessa. Kohdallani sattui sellainen positiivinen juttu, että Äänekosken paikallisyhdistys halusi esittää minua ehdokkaaksi; vaikka asun Jyväskylässä, ja olen Jyväskylän valtuutettu. Koen siis olevani vahvasti Keski-Suomen ehdokas, koska asun Jyväskylässä, Äänekoski esitti, Laukaassa olen asunut ja vaikuttanut vuosia sekä olen Saarijärvellä syntynyt+kouluni käynyt, ja siellä käyn hirvimetsällä edelleen (syntymäkoti on siellä vieläkin). Tunnen siis maakunnan erittäin hyvin.

Jäin eläkkeelle 1,5 vuotta sitten Yleislääketieteen professorin virasta, ja minulla on nykyään emeritus asema Itä-Suomen yliopistossa. Osallistun tieteellisen tutkimuksen tekoon, sekä olen ohjaamassa nuoria tieteentekijöitä heidän väitöskirjatöissään. Viimeinen ohjaamani väittelijä, Hanna Kuninkaanniemi puolusti Jyväskylässä väitöskirjaansa menestyksekkäästi pari viikkoa sitten, ja aihe oli tietenkin Metabolinen oireyhtymä.

Viime keväänä matkustelin maailmalla, mutta kirjoitin myös fiktiivisen romaanin "Totinen mies", joka ilmestyy joulukuun alkupuolella. Tarina on sijoitettu ympäristöihin, jotka hyvin tunnen, eli terveyskeskusmaailmaan ja paikkoina ovat keskeinen Suomi, Bangkok ja Kathmandu.

Availen nyt kotisivujani, ja kirjoittelen jatkossa harvakseen blogiani aina kun asiaa ilmenee.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eduskuntavaalit, Keskusta, PS, loikkari

« Uudemmat kirjoitukset